23 aprilie 2024
ActualitateFurtuna a golit conturile asiguratorilor: Sute de dosare de despagubire pentru case...

Furtuna a golit conturile asiguratorilor: Sute de dosare de despagubire pentru case si masini

Pagubele care au ramas in urma furtunii de acum o saptamâna sunt cu bataie lunga nu doar pentru bacauani, ci si pentru asiguratori. A cazut in sarcina acestora sa rezolve de acum dezastrul care a ramas in urma vântului naprasnic. Sute de dosare au fost deschise pe parcursul saptamânii trecute, dar solutionarea unora din ele va dura mai mult decât si-au imaginat pagubitii.

„In total, numarul dosarelor care au fost sau vor fi deschise este de 110, dintre acestea 90 la suta fiind pentru imobile. 50 de dosare au fost deja facute, urmând ca agentii nostri sa continue constatarile la fata locului”, explica Gheorghe Cârlan, directorul Asirom Bacau. Acesta confirma ca firma nu a deschis pâna in acest moment nici un dosar pentru dauna totala. „Obligatia noastra este de a readuce imobilele la starea initiala. Daca materialele din care au fost confectionate nu mai exista sau proprietarii vor inlocuirea lor cu altele, de o calitate diferita, pot face acest lucru, punând o diferenta de bani”, a mai spus Cârlan. Mai norocosi sunt cei care au suferit pagube minore. Acestea se vor rezolva mai repede.
Si la Astra Asigurari a fost coada in primele zile de la furtuna. „Am deschis in jur de 100 de dosare de dauna, din care 60 pe imobile. Sunt case care au ramas fara acoperisuri integral”, explica Florin Misaila, directorul sucursalei bacauane. Acesta povesteste ca au fost si persoane care au avut ghinion cu adevarat. „Am avut un cuplu de tineri care abia s-a mutat intr-o vila nou-nouta si au ramas fara acoperis. Asigurarea le-a expirat pe 13 iulie, iar furtuna a fost in weekend, dar nu apucasera sa-si reinnoiasca polita. Nu i-am putut ajuta in nici un fel”, spune Misaila.

Probleme au fost la constructiile neautorizate



Asiguratorii sustin ca nu vor putea despagubi proprietarii care si-au facut o lucrare la negru, fara aviz sau autorizatie. „Problema cea mai mare este modul haotic in care se construieste. Verificarile se fac din birou, nu de la fata locului”, este de parere directorul Astra Bacau, Florin Misaila. Desi s-au bucurat la o reducere mica, acum proprietarii vor trebui sa scoata bani din propriul buzunar ca sa acopere costul reparatiilor.

Furtuna nu i-a speriat

Din pacate, dupa dezastrul de duminica, 15 iulie, unii bacauani au ramas doar cu sperietura, fara a trage invataminte din ceea ce s-a intâmplat. Desi asiguratorii se asteptau ca numarul politelor sa creasca au fost uimiti sa constate ca nu a fost deloc asa. „Sa spunem ca am avut cu 1 la suta mai multe persoane fata de media zilnica, care au venit sa incheie o polita. De altfel, noi facem doar asigurari facultative, pentru ca, pentru 20-30 de lei in plus fata de cea obligatorie, oamenii se pot asigura contra mai multor riscuri”, a mai explicat directorul Asirom Bacau, Gheorghe Cârlan.
Pagubele vor fi remediate de asiguratori doar in cazul celor cu polite facultative, nu si celor care au doar o asigurare obligatorie. La un an de când a fost introdusa obligativitatea incheierii unei astfel de asigurari, firmele fluiera a paguba. „Reinnoirile sunt la jumatate. 80 la suta din cei pe care ii informam ca nu mai au o polita valabila sustin ca vor veni sa o reinnoiasca atunci când vor avea banii necesari”, spune Florin Misaila, directorul Astra Bacau.
De altfel, statistica existenta la nivelul lunii iunie 2012, arata ca un numar de 16.339 de bacauani aveau o polita obligatorie pentru locuinta in vigoare, cei mai multi, peste 12.000 provenind din mediul rural. De altfel, „aici oamenii sunt expusi in principal altor riscuri decât celor acoperite de asigurarea obligatorie. Vorbim de furtuna, grindina si incendiu”, a conchis Cârlan.
Iar norocul bacauanilor a fost ca la ultima furtuna grindina ne-a ocolit.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri