Curtea de Apel Bacau, a respins, ieri, apelurile declarate de fostul primar din Horgesti, Ionel Turcan, fostul viceprimar Ioan Albeiu, administratorul SC Comnef, Ion Cristian Viscreanu, si SC Comnef, împotriva sentintei date in prima instanta, intr-un dosar de coruptie.

Astfel, ramâne definitiva sentinta data, in martie, de Judecatoria Bacau, care l-a condamnat pe fostul primar din Horgesti, Ionel Turcan, la patru ani de inchisoare cu executare.

Acesta a fost trimis in judecata, la inceputul anului trecut, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Ion Cristian Viscreanu, administratorul SC Comnef, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate si instigare la aceste fapte.

PUBLICITATE

Instanta a condamnat si societatea Comnef la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 60.000 lei, pentru complicitate, si i-a interzis dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de doi ani.

In acelasi timp, a fost respinsa cererea fostului viceprimar Ioan Albeiu de schimbare a incadrarii juridice din infractiunile de complicitate la abuz în serviciu si fals intelectual în infractiunea de neglijenta în serviciu. Albeiu a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare.

Ionel Turcan si Ioan Albeiu au fost obligati la plata unor despagubiri morale de 28.000 de lei catre doi angajati din primarie.

Sume ilegale, in baza unui contract fictiv

Dosarul penal a fost deschis, in 2013, in urma unui denunt împotriva fostului primar, Ionel Turcan, acuzat ca a obtinut ilegal sume importante de bani de la bugetul de stat în baza unui contract fictiv de lucrari de balastare drumuri comunale.

Ancheta procurorilor a scos la lumina faptul ca, in realitate, lucrarile de reabilitare a drumurilor calamitate s-au facut, de catre SC MUV SRL Bacau, inca din 2010, iar lucrarile au fost achitate. La audierile de la Parchet, fostul viceprimar Ioan Albeiu si membrii comisiei de receptie au confirmat ca lucrarile de balastare au fost realizate integral de catre MUV.

„În perioada mai-iunie 2012, având cunostinta ca valoarea arieratelor înregistrate în evidenta contabila a UAT Horgesti era de aproximativ 200.000 lei, precum si de faptul ca unitatea administrativ-teritoriala ar fi putut beneficia de suma de 560.000 lei (alocata initial prin HG nr. 255/3.04.2012), primarului Turcan Ionel i-a venit ideea de a majora în mod artificial cuantumul arieratelor în scopul obtinerii întregii sume de bani.

Acesta i-a propus inculpatului Viscreanu Ion Cristian, administratorul SC Comnef, sa îl ajute pentru a crea aparenta unei obligatii de plata a unitatii administrativ-teritoriale catre societatea sus-mentionata, în baza careia aceasta urma sa obtina în mod ilicit sume de bani de la bugetul de stat cu titlu de plati arierate. Inculpatul Turcan Ionel a hotarât încheierea unui contract de lucrari de reabilitare a drumurilor comunale Horgesti ca urmare a inundatiilor ce afectasera comuna în 2010, cu toate ca acestea fusesera realizate integral de SC MUV”, se arata în rechizitoriu.

In instanta, si-au schimbat declaratiile

Fostul primar a sustinut frecvent, si la urmarirea penala, si in instanta, ca, de fapt, el a antedatat un contract doar pentru a nu pierde banii de la Guvern si ca urma sa realizeze lucrarile. Ceilalti inculpati care, initial, au recunoscut faptele, si-au schimbat declaratiile in instanta si au mers pe varianta primarului.

“Lucrarile de reabilitare a drumurilor comunale Horgesti ce au facut obiectul contractului nu au fost efectuate niciodata de SC Comnef, toata documentatia fiind întocmita în fals pentru a-l ajuta pe primarul Turcan Ionel sa obtina bani din bugetul local Horgesti”, declara, la Parchet, Cristian Viscreanu, administratorul Comnef. In instanta, insa, acesta a declarat ca nu a fost nimic premeditat si ca urma sa se faca lucrarile.

“Am fost naiv pentru ca am avut incredere in functionari si am cazut intr-o capcana”, a fost ultima declaratie data in instanta de fostul primar, Ionel Turcan, dupa ce avocatul sau ceruse o pedeapsa cu suspendare, motivat de faptul ca tot ce a dorit edilul a fost sa nu piarda banii de la Guvern.

Fostul viceprimar Albeiu a cerut achitarea, sustinând ca a semnat in necunostinta de cauza. “De trei ani, ma intreb ce caut aici, in fata dumneavoastra. Nu am avut niciun fel de stiinta de acest contract si ilegalitatea lui. Nu am primit niciun fel de favor”, a declarat Albeiu, la ultimul termen de la Curtea de Apel.

La dosarul penal au fost atasate si plângerile unor angajati ai Primariei Horgesti care au reclamat ca fostul primar, Ionel Turcan, a încercat sa se razbune pe cei care au dat declaratii împotriva sa. Oamenii au povestit ca au primit mesaje de amenintare de la fostul edil, ca o angajata a fost obligata sa lucreze singura în vechiul sediu, în conditii improprii, fara caldura, iar altii au fost demisi abuziv. Astfel, Parchetul a luat în calcul, la întocmirea rechizitoriului, si “circumstantele agravante” si “savârsirea unor infractiuni din motive josnice”, cu referire la felul în care s-a razbunat fostul primar pe angajati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Nici un progres nu se vede la noi in comuna. Te buseste rasul când vezi ciocoi mai vechi sau mai noi care vor alesi sau realesi in functii de primari sau consilieri, desi nu se remarca decat prin gargara si incompetenta. Ei se lauda cu nimic, dar vor alesi, vor la ciolan, la prada. Hotararile politrucilor pe care i-am votat nu au nicio treaba cu interesul locuitorilor comunei. Adevarul este ca la noi in comuna nu prea este nimic cum trebuie: drumuri nu, canalizare nu, semnal la telefon nu, apa curenta nu avem, in schimb, avem o duzina de gasti de politruci care vor la ciolan. Cat il priveste pe Turcan, nu pot spune decat ca a pacalit comuna, si dupa cum instanta a hotarat, a si fraudat-o. Acesta este omul pe care l-am votat, fiul comunei.

  2. Dar cu centrala lipsa, care a costat o suma astronomica, si cu closetul care de la scoala racatau,

    tot la fel, a costat o avere, cum ramane?

    Care mai este situatia centralei care nici nu a mai ajuns la scola din Racatau si a closetului darapanat de la aceeasi scoala? Au costat sume astronomice? A fost prins hotul?

  3. Pentru că mass-media scrie la comandă. Nu au voie să publice mesajele care i-ar înfunda pe mai-marii instituțiilor de control care au acoperit actele de corupție din întreg județul Bacău- Camera de Conturi, POLIȚIA, PARCHETUL, DNA Bacău etc

  4. O pedeapsa cam aspra ,dar meritata.Si totusi cu ce s-au ales cetatenii comunei Horgesti? In locul celor doi a venit unul care este si mai hot ca ei si mai perfid si mai periculos.Acest om nici nu stie sa deschida gura,dar se pricepe de minune la hotii.Mai daunazi dadea un interviu la presa si spunea ca nu deconteaza naveta cadrelor didactice deoarece nu au venit banii de la
    govern.Ori este hot ,ori este prost.Guvernul da bani pentru hotararile judecatoresti privind drepturile salariale castigate in instanta.Decontarea navetei este obligatia primariilor.Asa prevede legea domnule care te-ai folosit de cele mai mizerabile mijloace pentru a ocupa,pe nedrept,acel scaun.

LĂSAȚI UN MESAJ