18 aprilie 2024
ActualitateFirmă din Comănești, în misiunea economică RePatriot în SUA

Business de succes

Firmă din Comănești, în misiunea economică RePatriot în SUA

Ionuț și Andrei Merlușcă, reprezentând compania Dimmer SRL din Comănești, constructor de case din lemn, au făcut parte din delegația de antreprenori care au fost selectați să participe la misiunea economică RePatriot în SUA, care a avut loc la finele lunii trecute.

Andrei (stânga) și Ionuț (dreapta) Merlușcă la Hotelul Marriott din Salt Lake City înainte de Gala Anuală de Caritate a Kostopulos Dream Foundation

Evenimentul s-a adresat antreprenorilor români care doresc să înțeleagă mediul de afaceri american, specificul derulării afacerilor pe piața americană, să obțină acces pe piața americană sau să atragă investiții din America. Misiunea a avut ca scop interacționarea directă cu cât mai mulți români din diaspora din toate domeniile de activitate, cu lideri de business care să fie aduși mai aproape de România prin valorificarea oportunităților de afaceri din țară. „Participarea la astfel de misiuni economice este importantă pentru conexiunile pe care le realizezi. Acestea ne ajută la stabilirea relațiilor bilaterale de afaceri dintre noi și cei din SUA”, a spus Ionuț Merlușcă.

Timp de 10 zile au avut loc o serie de întâlniri formale și informale cu oficiali și oameni de afaceri. Scopul a fost de networking prin dezbateri pe subiecte de interes pentru oamenii de afaceri, pentru companiile doritoare să investească în România, de facilitare a conexiunilor în vederea dezvoltării business-ului, de evaluare a unor noi parteneriate sau de atragere de investiții.



Prima parte a vizitei (11-17 aprilie) și primele discuții despre oportunitățile de business au avut loc în Utah la Salt Lake City. Delegația de români a fost îndrumată de Consulul Onorific al României în Utah, Mircea Divricean, și de fratele său, Michael Divricean, ambii fiind ambasadori RePatriot în SUA. Au avut loc o serie de întâlniri, delegația din România fiind primită de românii din Utah, de ambasadorul României în SUA, George Maior, și de oficialități ale orașului și statului.

Delegația de antreprenori români împreună cu Procurorul General din Utah – dl. Sean Reyes, dl. Ambasador George Maior, Mircea Divricean – Consul Onorific al României în Utah și Michael Divricean – COO al Kostopulos Dream Foundation

Această primă Misiune Economică a României în inima Americii, în Statul Utah „a pus bazele unor colaborări economice, educaționale și culturale viitoare între România și Utah și contribuie la consolidarea cooperării economice dintre România și America. Cu cât cetățenii români și cei americani se cunosc mai bine, cu atât cooperarea și colaborarea viitoare va fi mai strânsă și bazată pe încredere reciprocă”, crede Mircea Divricean, Consul Onorific al României în Utah.

Pe lângă discuțiile de afaceri, vizita a inclus și o introducere în sistemul de ajutorare al LDS, care prin bunăvoința membrilor comunității ajută oamenii aflați în situații dificile.
Explorarea oportunităților de afaceri a continuat cu întâlniri programate la Moab cu reprezentanți ai Camerei de Comerț, cu lideri de business locali și oficialități ale orașului.

Având alături echipa ambasadei României condusă de George Maior, ziua următoare a fost rezervată vizitelor la Arches National Park și la Dead Horse Point.

Turul de forță din SUA a continuat cu o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficialități precum vice-guvernatorul Spencer J. Cox și Sean Reyes, procurorul general al statului Utah, care și-au arătat susținerea și respectul pentru mediul de business și, de asemenea, pentru România. Discuțiile despre climatul de afaceri și modelul american de dezvoltare „smart city” s-au purtat cu Jackie Biskupski, primarul Salt Lake City.

Aflați pe terioriul american, unde se acordă o foarte mare importanță securității, atât a individului, cât și a datelor, delegația oamenilor de afaceri români a avut ocazia să afle mai multe despre cyber security, counter intelligence și international organized crime participând la un scurt training ținut la FBI Salt Lake City Headquarter.

Întâlnirea de la FBI (Federal Bureau of Investigation) Salt Lake City

Întâlnirea cu Terry Grant, președintele Key Bank și Howard Head Lee, președintele Asociației Băncilor din Utah, a avut ca scop prezentarea mediului bancar-financiar și posibilitățile de finanțare. O altă întâlnire interesantă a fost la Goldman Sachs 10000 small business la care au participat 12 startup-uri interesate de viitoare parteneriate și colaborări cu antreprenorii din România.

Împreună cu Terry Grant, președintele Key Bank, și Howard Head Lee, președintele Asociației Băncilor din Utah, la sediul Key Bank

„Am înțeles ce oportunități am avea aici pentru produsele noastre. Mulțumim românilor Mircea și Michael Divricean, Ambasadorii RePatriot din SUA care fac cinste României prin activitatea lor de zi cu zi în sprijinul comunității din Utah. Este extraordinar de bine să vezi că românii americani sunt apreciați și sunt onorați la cele mai înalte nivele.”
Andrei Merlușcă

În perioada 17-20 aprilie, delegația misiunii economice s-a aflat la Chicago, unde întâlnirile avute cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și ai Primăriei din Chicago i-au făcut pe antreprenori să înțeleagă cum lucrează administrația locală și care este legătura cu mediul de afaceri local.

Cu Ambasadorul României, George Maior, în Clădirea Guvernului din Utah

Interesantă a fost și vizita la compania Digital Authority Partners și întâlnirea cu Codrin Arsene, românul de 31 de ani care a fondat și dezvoltat această companie de succes în domeniul consultanței și tehnologiei.

Trump Tower din Chicago a fost, de asemenea, locul în care peste 100 de români stabiliți în America au venit să-i întâlnescă pe oamenii de afaceri români și unde discuțiile despre mediul de afaceri, despre situația economică și contextul politic actual au creat o apropiere între românii din America și cei din România.

Ionuț Merlușcă în sala Bridgeview la Trump International Hotel &Tower Chicago, vorbind românilor prezenți la conferință

„În cadrul acestei misiuni economice am avut ocazia să discutăm cu reprezentanți de seamă ai guvernului din Utah, cu case de avocatură, cu bănci, antreprenori locali, dar și cu români stabiliți în SUA. Astfel, am reușit să ne formăm o imagine generală despre modul de funcționare a afacerilor de acolo și luăm în considerare pe termen mediu abordarea pieței din SUA cu casele premium pe structură din lemn. Mulțumesc echipei RePatriot, condusă de domnul Marius Bostan, pentru că au făcut posibilă această experiență. Nu în ultimul rând, doresc să îi mulțumesc domnului ambasador George Maior pentru că a fost alături de noi în Utah.”
Ionuț Merlușcă

Piețele principale ale firmei din Comănești sunt țări din Vestul Europei, dar începând de anul trecut construiesc și în România. De altfel, la începutul săptămânii viitoare, vor începe și în centrul Bacăului un șantier de casă unifamilală care va fi certificată de către Institutul German de Case Pasive.

Frații Merlușcă construiesc case pe structură din lemn de tip “timber-frame”. Practic, o casă formată din mai multe panouri de tip fagure, prefabricate în unitatea de producție din Comănești. Pe șantier, casele se asamblează ca un lego într-un timp foarte scurt comparativ cu sistemul clasic de construcție. Casele au suprafețe cuprinse între 80 metri pătrați și peste 500 metri pătrați, iar regimul de înălțime poate fi parter + 2 etaje sau mai multe, în funcție de zona seismică în care construiesc. Printre beneficiile acestor case se numără rezistența foarte ridicată la cutremur, se câștigă între 10 și 15% suprafață utilă raportată la suprafața construită comparativ cu sistemul clasic de constucții din România și viteză mare de construire.

Despre RePatriot

RePatriot este o mișcare de conectare a românilor de pretutindeni cu țara, pornit ca un proiect de repatriere prin antreprenoriat al RBL. Inițiat de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, proiectul a devenit o mișcare și se extinde.

Despre RBL

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Direcţiile de acţiune ale fundaţiei sunt: educaţia, cultura antreprenorială şi buna guvernare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri