29 martie 2024
ActualitateFara straini, ne manânca fiarele

Fara straini, ne manânca fiarele

Vânatorii straini si pasionatii de fructe de padure aduc sute de mii de euro la Directia Silvica

In fiecare an, strainii aduc sute de mii de euro in vistieria Directiei Silvice Bacau. Astfel, sume importante de bani sunt atrase de la pasionatii de vânatoare, dispusi sa plateasca sume cu multe zerouri in coada, doar pentru placerea de a trage cu arma dupa lighioanele din padurile noastre. Bilantul pe anul trecut al Directiei Silvice Bacau indica in jur de 80.000 de euro incasati din acest tip de activitate.

Fiecare foc este taxat, chiar daca nu si-a atins tinta

De altfel, numai tariful de organizare a unei astfel de partide este de 50 – 100 de euro pentru fiecare vânator (tarif ca include si serviciul de asistenta tehnica acordat de un specialist in vânatoare si transportul in cadrul terenului unde este organizata actiunea). In schimb, pentru un cerb comun, in functie de exemplarul impuscat, vânatorii platesc de la 1.500 de euro pâna la aproape 9.000 de euro.

Chiar si animalele ranite si nerecuperate sunt tarifate de silvicultori – 800 de euro, in cazul cerbului, 1.000 de euro, la urs, dar si focurile de arma. Fiecare vânator este punctat si taxat, indiferent daca a nimerit sau nu tinta, tariful pentru fiecare foc gresit fiind de 5 euro, la ciuta sau tineretul de pâna la un an, si chiar 150 de euro, in cazul cerbului comun. S-a intâmplat, in cazul unui grup de vânatori care, anul trecut, la o partida, au tras in jur de 50 de focuri, iar, la final de zi, au plecat acasa doar cu doi mistreti.



[HIDEPOST]

“In afara de vânatorii straini, nu am avut solicitari care sa vina si de la pasionatii români, pentru ca nu mai au bani. De altfel, din 2008, se constata o descrestere constanta a numarului de vânatori români. Si asta desi tarifele au scazut semnificativ, cum ar fi la urs, de la 5.000 de euro la 3.000 de euro, cel mai ieftin. Cu toate acestea, in toamna, nu am avut niciun vânator român care sa solicite organizarea unei activitati de acest fel.”
Adrian Titianu, specialistul in vânatoare de la Directia Silvica Bacau.

Peste 100.000 de euro din fructe de padure

Alte sume, de data aceasta mai mici, au intrat in vistieria silvicultorilor si din valorificarea fructelor de padure, extrem de apreciate mai ales de consumatorii straini. De altfel, intreaga cantitate de fructe de padure recoltata anul trecut la nivel de judet a ajuns la export, beneficiarii fiind din Germania, Franta si Austria. Astfel, in 2013, pentru cele cele 161 de tone de fructe de padure trimise la export s-au incasat circa 115.000 de euro.

In aceasta cantitate, au intrat 482,2 tone de catina, 105,2 tone de macese si alte 7,7 tone de zmeura.

“Cert este ca strainii apreciaza extrem de mult aceste produse din care prepara, de regula, sucuri naturale sau piureuri destinate in special copiilor. O mica parte, insa, se intoarce in România, fiind vândute in magazinele de produse eco, intrucât fructele exportate de noi sunt certificate in acest sens”, au subliniat silvicultorii bacauani.

Insa, suma cea mai mare, de circa 2,5 milioane de euro, provine din masa lemnoasa vânduta la licitatie inclusiv firmelor cu capital strain din judet. Astfel, mai mult de 70 la suta din lemnul exploatat din padurile bacauane este licitat de intreprinzatorii straini care au afaceri la noi, iar, ulterior, este exportat, de regula, sub forma de cherestea ori mobilier.
[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri