29 martie 2024
Actualitate,,Familia Erasmus” de Buhuși

,,Familia Erasmus” de Buhuși

16 elevi și doi profesori ai Colegiului ,,Ion Borcea” Buhuși au participat, timp de trei săptămâni, în cadrul Proiectului Erasmus+ KA1 ÎNCEPUT DE CARIERA IT/IT CAREER START-UP, la o mobilitate în Paphos, Cipru, împreună cu elevi ai Colegiului National ,,Roman Vodă” Roman. Proiectul, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, răspunde în mod direct nevoilor comune identificate la nivelul consorțiului format din patru școli din regiunea N-E România: Colegiul Național ,,Gh. Vranceanu” Bacău (instituție coordonatoare), Colegiul Național ,,Roman Vodă” Roman, Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri” Săbăoani și Colegiul Tehnic ,,Ion Borcea” Buhuși.

Scopul proiectului: cooperarea interinstituțională la nivel regional și european, în vederea sprijinirii orientării elevilor către o carieră IT, conform pregătirii lor inițiale, prin creșterea calității și modernizarea serviciilor oferite de școlile din consorțiu și a competenței profesionale a elevilor și profesorilor. Proiectul (2017-2018) va contribui la atingerea obiectivelor Erasmus+, înscriindu-se domeniului VET, prin activitățile propuse și obiectivele specifice.

Timp de trei săptămâni, liceenii buhușeni (profil matematică-informatică, intensiv informatică) au urmat un stagiu de 90 de ore de practică în domeniul IT, în companiile Mavros Petros – Avantless LTD, SSM Global Trainning Services LTD și Lazarou CTC, Cipru. Ei au beneficiat de cursuri în domeniul web design, conform unui Acord de Învățare ce vizează dobândirea de competențe profesionale de realizare de pagini web, cu folosirea programului Adobe Dreamweaver. În cadrul orelor de curs, elevii au desfășurat activități de job shadowing, urmărind crearea unui CDS Web Design centrat pe dezvoltarea de competențe și adaptat nevoilor elevilor și ale pieței muncii. Recunoașterea competențelor participanților s-a realizat prin documentul Europass Mobility. La încheierea stagiului, elevii au primit Certificate de Recunoaștere a competențelor dobândite, din partea firmei de primire, Rivensco Consulting LTD.



Pe lângă cursurile de formare, mentorul elevilor, Michalis Papatherapontos, le-a oferit acestora experiențe de neuitat, printr-un program cultural și social elevat. Au fost vizitate: Castelul Medieval din Paphos, Mormintele Regilor, Stanca si Baile Afroditei, Portul din Limassol, Laguna Albastra din Akamas și multe altele. Impactul cultural si profesional asupra elevilor a fost grozav. Iată câteva dintre mărturiile elevilor și ale profesorilor însoțitori… Ștefan Gabriel Cociorvă: ,,Am devenit mult mai deschis și mai flexibil. E uimitor cât de mult te poate dezvolta o astfel de experiență”. Mihai-Mircea Mălinici: ,,A fost o experiență minunată! Am învățat foarte multe lucruri pentru viitorul meu de IT-ist”. Gabriela Alexandra Ferică: ,,Au fost trei săptămâni extraordinare! Am învățat lucruri noi, am vizitat locuri superbe, am cunoscut oameni nemaipomeniți”. Mihaela Boboc: ,,Trei săptămâni minunate, pline de noutăți, o experiență foarte frumoasă. Sper să mai fie organizate asemenea activități”. Prof. Ștefana Andreea Cojocaru: ,,După ce ne-am autointitulat sugestiv «Familia Erasmus», am învățat să facem totul împreună și să fim foarte uniți. A fost o experiență inedită din care am avut cu toții de învățat”. Prof. Anamaria Agapin: ,,A fost o experiență de neuitat, din care am avut de câștigat profesional și cultural. Aș accepta oricând o noua provocare de acest fel”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri