Circa 40 de bacauani, locuitori ai cartierului Gheraiesti, au participat ieri la o sedinta la sala mare a Consiliului Judetean. Intâlnirea vine ca urmare a evenimentelor petrecute in luna decembrie anul trecut, când in urma unei sesizari s-a ajuns la un control si la analize cu privire la concentratia de gaze existente in cartier. In urma studiilor, s-a descoperit ca practic intreg cartierul de locuinte ANL sta pe o punga de gaze.

La intâlnirea de ieri dupa-amiaza, care a durat mai bine de doua ore, subprefectul Toma Constantin le-a explicat oamenilor ce anume au constatat specialistii care au analizat si istoricul exploatarilor de gaze din zona si care ar fi solutiile concrete pentru a elimina pe termen scurt pericolul, dar si pe termen lung cauza.

 

PUBLICITATE

„A existat propunerea de a evacua tot cartierul in luna decembrie. Eu am avut o experienta similara in 2014, la Comanesti, deci stiu ce presupune asta, asa ca am propus sa facem analize si apoi sa vedem daca se impune. Fara sa cunoastem detaliile, ar fi fost o decizie pripita”, a spus subprefectul. Pe de o parte, i-a linistit pe oameni ca gazul este unul de mare adâncime, deci s-a eliminat posibilitatea ca sub cartier sa existe un depozit format, adica un pericol iminent. Le-a explicat si despre cele zece sonde care au fost folosite pentru exploatarea gazelor si cum s-a ajuns sa se descopere ca probleme ar fi la sonda 100, dar si ca niste fronturi de captare au fost acoperite de proprietari, iar acest lucru n-a facut decât sa creasca pericolul. Peste toate, s-a descoperit si o instalatie artizanala de captare a gazului.

„E ca si cum s-ar fi dus in casele dumneavoastra o bomba amorsata. Metanul putea produce explozii in lant. Oricând se putea intâmpla o nenorocire”, a spus Toma Constantin. Acesta i-a informat pe oameni ca se intentioneaza rezolvarea problemei, lucru pentru care s-a trasat un plan de actiuni cu date de implementare concrete, iar autoritatile implicate au alocat deja fonduri. Primaria Margineni va monta senzori de detectie a gazului in fiecare locuinta.

„Am luat deja legatura cu proiectantul, am alocat bani in buget pentru achizitia a 200 de senzori. Asteptam doar acordul dumneavoastra sa intram in locuinte”, a spus reprezentantul Primariei Margineni. Primaria Bacau va face sistemul de drenaj al gazelor. „Suntem in procedura de achizitie a proiectarii. Se va face primul sant de dren, urmând ca anul viitor sa-l facem pe al doilea. Asta numai daca cei de la Agentia de Exploatare a Resurselor nu vor gasi cauza si nu o vor elimina”, a spus viceprimarul Radu Ababei. Legat de acest aspect, subprefectul a explicat ca daca se descopera cauza, Guvernul trebuie sa aloce fonduri „de urgenta” pentru a rezolva situatia.

„Le multumim celor de la Colectiv”

Au luat apoi cuvântul locuitorii cartierului. Parerile lor au fost impartite, dar au exprimat la unison ca autoritatile au ajuns târziu la concluzia ca acolo exista o problema. „Le multumim, cu amaraciune, celor de la Colectiv pentru ca intr-un fel, datorita lor, am ajuns in atentia autoritatilor”, a spus unul dintre participanti.

Oamenii au spus ca inca de la mutarea in case proprietarii si-au pus senzori in imobile si se stia de existenta acestei pungi de gaze. „Din 2011, Primaria Margineni ne-a notificat ca s-a facut un control, este o problema si aveau tot asa un plan de actiuni. Ce s-a facut din 2011 incoace?”, a spus o alta bacauanca. „Da, este adevarat, dar spre deosebire de acea data, acum planul de actiuni a ajuns la Comitetul pentru Situatii de Urgenta. Eu cred ca pâna in luna iulie va fi clar unde sunt sondele, centrala telegrizumetrica va fi montata, la fel si senzorii, si se va face si acel dren”, a explicat subprefectul. „De atâtia ani s-au acumulat tensiuni si intre noi, vecinii. Nu suntem fericiti. Pentru prima data cineva s-a preocupat de noi si am avut noroc ca sunteti de specialitate”, a mai spus cineva. „Va rugam sa eliminati cauza”, au spus, in finalul intâlnirii, oamenii.

Caseta: La intrarea in cartier se vor monta panouri avertizoare. Zona a fost declarata cu potential pericol. Acest gaz este foarte usor, nu are miros, se ridica si este insesizabil, deci cu atât mai periculos. O concentratie de peste 2 la suta este mortala. Senzorii care vor fi montati vor avea rolul de alarmare. In cazul unei prezente a gazului apar dureri de cap, batai la tâmple si apare un gust de dulce in gura. Urmatoarea faza este lesinul.

„Institutia Prefectului va monitoriza permanent situatia. Masurile dispuse nu se discuta, se aplica. Siguranta cetatenilor este prima prioritate, ca presedinte al Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Cine nu intelege acest lucru, poate raspunde inclusiv penal.”
Dorian Pocovnicu, prefectul Bacaului

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ