Intreaga comunitate din comuna Buhoci a fost duminica, 11 august, in mare sarbatoare. Enoriasii romano-catolici au trait momente de mare bucurie la inaugurarea si sfintirea a doua lacasuri importante – o biserica mortuara, in satul Bijghir, si un Oratoriu, in satul Buhoci. Au participat sute de oameni, iar ceremoniile au fost prezidate de episcopii Diecezei de Iasi.

Dupa doi ani de sfânta stradanie zilnica depusa pentru ridicarea unui nou lacas de cult, comunitatea catolica din satul Bijghir, comuna Buhoci, s-a reunit ieri, 11 august, pentru a se bucura de sfintirea acestuia – Biserica mortuara Sf. Ilie, proroc al Vechiului Testament. O constructie ce va avea ca destinatie “expunerea decedatilor imediat dupa deces si pâna la inmormântarea lor”, asa cum a explicat emotionat pr. Decan Vasile Rediu, parohul Bisericii Catolice din Bijghir.

Au participat oaspeti de seama, precum episcopii Diecezei de Iasi, Excelenta Sa Petru Gherghel si Episcolul Aurel Perca, impreuna cu un numeros sobor de preoti, printre care si pr. Isidor Dâsca, de la Decanatul Bacau, diaconi si monarhi, alaturi de enoriasii din localitate, dar si din satele vecine. “Este un moment deosebit pentru intreaga comuniune, sunt clipe istorice” a declarat inca de la intrare Ep.Petru Gherghel.

Satul Bijghir a luat fiinta in 1830, dupa ce au venit in zona mai multi credinciosi catolici. Asa s-a dezvoltat si comunitatea catolica, iar in momentul de fata ea numara peste 500 de familii cu 1.800 de credinciosi. Prima biserica s-a construit aici in 1850, a doua in 1888, iar a treia in 2008. A patra este cea inaugurata acum, o biserica mortuara, ridicata conform reglementarilor Uniunii Europene, cu dotari moderne si aer conditionat, cu bani strânsi prin contributia credinciosilor, dar si de la diferiti donatori, stiuti si necunoscuti.

bb2

In jur de ora 11.30 a avut loc sfintirea maretului edificiu anticipata de ritualul de sfintire a apei. Au participat mii de credinciosi. Biserica a fost neîncapatoare, multa lume urmarind Sfânta Liturghie si de afara, de la umbra arborilor din curtea bisericii. Dupa Rugaciunea Amvonului, biserica a fost stropita cu isop pe peretii exteriori, dar si interiori. Apoi, in cele sase colturi, episcopii Diacezei de Iasi au uns lacasul cu Sfântul Mir, cu care a fost unsa si masa Altarului in care au fost introduse si relicvele unor sfinti – Sf. Anton, Sf. Margareta si Fericitul Ieremia.

Momentele emotionante de inalta preasfintie s-au terminat cu o slujba de liturghie specifica acestor manifestari religioase. In final, patru localnici (Petru Istoc, Mihai Bordeianu, Viorel Rosu si Neculai Istoc) au primit distinctii de merit si multumire din partea pr.Vasile Rediu, pentru ajutorul dat la ridicarea bisericii. Toti cei care au avut fericirea sa participe la acest sfânt moment de spiritualitate au plecat spre casele lor încarcati de bucurii si bogate haruri.

Pentru implicarea sa in activitatea bisericii si ajutorarea comunitatii locale, pr.decan Vasile Rediu a primit, dupa slujba de Consacrare a Altarului, chiar de la Episcopul Petru Gherghel, o cruce – distinctie cu o binecuvântare speciala ce va fi purtata la ocazii deosebite, precum si inaintarea in gradul de consilier episcopal.

In aceeasi zi, pe 11 august, dar dimineata, de la 8.30, o alta sarbatoare a bucurat localnicii din satul Buhoci, unde Episcopul Diecezei de Iasi Aurel Perca a prezidat Sfânta Liturgie in Biserica Catolica Sf. Francisc, pentru ca apoi sa inaugureze si sa binecuvânteze un nou asezamânt – Oratoriul Sf. Francisc de Asissi, destinat evenimentelor religioase, sociale, culturale si educative a tuturor credincisilor din comunitate, atât catolici cât si ortodocsi.

Acesta a fost construit la initiativa aceluiasi pr. decan Vasile Rediu. Si aici au fost inmânate diplome de merit in semn de pretuire si recunoastere pentru sustinerea materiala a ridicarii constructiei catre Don Angelo di Reggio Emilia si grupul condus de acesta in Italia, dar si catre familiei Maria si Valerica Gal, din sat. Intregul eveniment s-a terminat cu o agapa crestina, in jurul orei 16.00.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ