Autoritatile sanitare sunt in alerta nationala dupa ce in magazine a fost descoperita, la vânzare, apa neconforma biologic. Aproximativ 27.000 de litri de apa au fost retrasi de la comercializare in 30 de judete, iar valoarea totala a amenzilor aplicate se ridica la 47.000 de lei.

Si judetul Bacau este printre cele care au avut la comercializare aceste loturi de apa. În mai multe judete, inspectorii de la Directia de Sanatate Publica au gasit mai multe loturi de apa contaminata cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa, rezistenta la antibiotice, care genereaza infectii ale aparatului respirator si ale celui urinar, septicemii sau chiar deces. In alte judete s-a descoperit la vânzare apa cu nitrati si nitriti, peste concentratiile maxime admise.

Daca in cazul adultilor depasirea limitei genereaza greata si dureri abdominale, in cazul sugarilor situatia poate fi dramatica. Atunci când mamele fierb apa pentru a prepara laptele praf pe care il consuma
bebelusii, nitritii si nitratii pot deveni foarte periculosi si pot cauza chiar decesul acestora.

PUBLICITATE

Cea mai mare cantitate de apa retrasa s-a inregistrat in jude tele Vaslui, Iasi si Dâmbovita. Daca in Bacau a fost descoperita apa cu germeni, in Alba loturi intregi de apa imbuteliata contineau o concentratie de nitrati peste limita admisa. Mai mult, in Giurgiu, Dolj, Bihor si Iasi au fost descoperite firme care imbuteliau apa desi nu aveau aviz de la directiile de sanatate publica.

„A fost un control tematic la nivel national, pe tot ce inseamna apa imbuteliata. In Bacau s-a depistat, in urma analizelor de laborator, apa potabila de masa plata imbuteliata care nu era conforma din punct de vedere microbiologic. Imediat intregul lot s-a retras, adica 349 de pet-uri de sase litri fiecare, si s-a blocat productia. Este vorba despre un producator serios, care a inteles situatia, care isi monitorizeaza permanent productia, asa cum o monitorizam si noi. Este posibil sa fi fost o contaminare accidentala la imbuteliere” – a declarat dr. Dana Marcu, inspector sef Serviciul de Control in Sanatate Publica DSP Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Eveniment petrecut în urmă cu o lună,din articol reiese ca e imbuteliata în peturi de 6 l, din imaginele de la realitatea se observă altceva, dorna, borsec, dar manipularea e în floare, si interesul unor firme, împotriva altora, atenţie consumatori si la preţul mic, apropiat doar de preţul pet-ului, toate supermarket -urile au aceste ape de masă!

  2. Pentru ca piata Gheraiesti e o piata creata de primarul nostru, e bine ca bacauanii care sunt clienti ai respectivei piete sa stie ca pot lua o mare teapa la produsele cumparate din acest loc. De exemplu, din 30 de kg de vinete se remarca cum 4 din din 5 vinete sunt foarte rele la gust si nici nu pot fi mancate. Semnat: un cetatean total nemultumit.

LĂSAȚI UN MESAJ