Dupa ce trei eleve de la Scoala Postliceala „Christiana” Bacau au fost arestate pentru 29 de zile, acuzate ca au incercat sa cumpere indulgenta comisiei de la examenul de absolvire, ieri, instanta le-a arestat si pe dirigintele lor. Femeile, una de 64 de ani si alta de 73 de ani, au primit câte 20 de zile de arest preventiv.

Procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau au extins cercetarile in cazul „Christiana”. Dupa ce au fost arestate cele trei sefe de clase, acuzate ca au stâns sume de bani de la colegi ca sa obtina indulgenta comisiei de examinare, anchetatorii le-au chemat la audieri si pe dirigintele lor. Prof. Rodica Mânecuta (64 ani) si instructoarea Sofia Vatui (73 ani) sunt acuzate ca au coordonat toata aceasta actiune de mituire a comisiei.

arMarti au fost duse in fata instantei de judecata si dupa aproape cinci ore de audieri magistratul a decis ca acestea sa stea in spatele gratiilor pentru urmatoarele 20 de zile. Intre timp, ordonanta de retinere pentru Sofia Vatui expirase si a putut iesi din sala pâna la sentinta. Pentru a o feri de camerele de filmat, elevele care au venit sa le sustina la Tribunal i-au pus in cap un halat de asistenta si asa au scos-o din cladire. Vestea arestarii le-a luat prin surprindere pe ambele inculpate, aparatorii lor incercând sa obtina cercetarea in libertate pe motiv ca sufera de mai multe afectiuni.

PUBLICITATE

Restante doar cu banul jos

Pe Rodica Mânecuta procurorii o acuza de complicitate la trafic de influenta si luare de mita si spun ca in calitate de diriginta a incurajat-o pe sefa clasei sa colecteze bani de la toti colegii pentru protocolul de la examenul de absolvire, dând de înteles ca era oportun ca aceasta sa le ofere membrilor comisiei plicuri cu bani sau cadouri sub forma unor bijuterii în valoare de 1.000 lei fiecare sau sa le ofere acestora bani în plicuri, asigurând-o astfel ca examinatorii vor fi mai indulgenti. Dar acestea nu sunt singurele acuzatii.

Si instructorul Sofia Vatui este cercetata pentru complicitate la trafic de influenta, instigare la dare de mita în forma continuata si complicitate la luare de mita, fiind acuzata ca si ea le-a incurajat pe sefele de la cele doua clase pe care le coordona sa colecteze bani pentru comisia de examen. De asemenea, este acuzata ca le-a cerut celor doua eleve care aveau restante la materia colegei sale sa-i ofere 200 de lei pentru a le reexamina si promova. Restanta s-ar fi desfasurat abia dupa ce s-au asigurat ca banii sunt pe catedra.

Scandalul de la „Christiana” s-a iscat la sfârsitul saptamânii trecute, când cele trei sefe de clasa de la anul III, asistent medical generalist, au fost retinute in urma unui flagrant, sub acuzatia de trafic de influenta. Procurorii le acuza ca au stâns bani de la colegii de clasa si ca au confiscat de la acestea peste 10.000 de lei. De asemenea, mai spun ca au gasit alaturi de sumele de bani si liste cu numele elevilor dar si cu cele ale profesorilor examinatori, la care ar fi trebuit sa ajunga „atentiile”. Recursul celor trei eleve se judeca astazi la Curtea de Apel Bacau. (Geta P.)

“Sotia a plecat de dimineata la serviciu si la ora 15.00 a primit un telefon sa se prezinte la Parchet. Ea a aflat de situatia asta, dar nu ne-am facut nicio problema ca va fi implicata. Nu este in comisia de examen, nu a fost prezenta zilele acestea la scoala. Cred ca era normal sa i se spuna ca va fi retinuta, sa i se dea posibilitatea sa manânce si sa fie intrebata daca are vreo boala cronica sa-si ia medicamentele” – spune Paul Mânecuta – sotul uneia dintre inculpate.

„In urma unei întelegeri prealabile cu inculpata Sofia Vatui le-a examinat si promovat la disciplina Managementul resurselor pe numitele B. M. L. si R. C., abia dupa ce a vazut ca acestea depusesera pe catedra câte 100 de lei fiecare, la indicatiile inculpatei Sofia Vatui, iar ulterior a luat de la aceasta din urma suma de 200 de lei” – a comunicat Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  • Retoric pun o intrebare: cat a fost inspector scolar o fi respectat legea.
   O vorba veche romaneasca spune: “Fie roata si patrata tot se’ntoarce ea odata”.
   Pentru cei foarte multi din “gasca d-nei” le recomand sa ia aminte: “D-zeu intarzie, dar nu uita niciodata”.

  • Am ramas stupefiat cand am aflat ca SISTEMUL PRIVAT nu se poate dispensa de o doamna pensionara de 74 de ani (cu toate pacatele care se vor dovedi sau nu), in timp ce in somaj stau mii de tineri competenti si calificati in PREZENT nu in perioada lui Dej!?!!??

 1. ganditi-va cati absolventi, viitori asistenti medicali au terminat in acest fel scoala postliceala sanitara ….si nu numai in aceasta scoala se procedeaza asa…!!!!!!!!!
  unii nu au nici diploma de bacalaureat si vor avea pe mana lor VIATA oamenilor….daca nu credeti mergeti si vedeti ce absolventi termina la liceul CARPEN (fost liceu PTTR) care ”si-a tras”o garnitura de10 clase profil asistent medical generalist scoala postliceala…
  si…se mai infiinteaza si la liceul Stefan cel mare(fost pedagogic) tot clase postliceale de asistenti medicali generalilisti….
  DUMNEZEU SA NE APERE DE ASA SPECIALISTI!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ