De luna viitoare, se vor face primele plăți în programul de minimis „Tomata”. Cei care s-au înscris în progam vor încasa 3.000 de euro pentru producțiile de roșii obținute pe cel puțin o mie de metri pătrați de seră sau solariu.
Banii se vor achita celor care au cultivat și vândut roșii în primul ciclu de producție – 1 martie – 1 iulie. Încă 1.000 de euro se vor plăti legumicultorilor care au valorificat tomatele în ciclul II – 15 octombrie – 9 decembrie.
Pentru a beneficia de acești bani, legumicultorii declarați eligibili trebuie să depună documentele justificative care dovedesc faptul că marfa obținută în ciclul I de producție a fost vândută, cu acte, pe piață. Aceste demers trebuie făcut până la sfârșitul lunii august, la Direcția Agricolă Bacău. Între timp, producătorii care au pretins că au înființat culturi de legume în spații protejate, solicitând subvenții de la stat, sunt verificați de specialiștii din agricultură. În județul Bacău, la ciclul I de producție, sunt înregistrați 12 producători de tomate, din cei 13 înscriși inițial. Aceștia vor trebui să obțină producții minime de 3.000 kg/1.000mp, urmând, astfel, să încaseze de la stat subvenții de 3.000 euro/beneficiar.
1.000 de euro și pentru legumele vândute în toamnă
Reamintim că Programul „Tomata”, prin care sunt susținute și producțiile de legume în spații protejate, este împărțit în două cicluri de producție, tomatele putând fi cultivate în ambele cicluri. În total, valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate, din care 3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I), iar 1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II).
Producțiile minime necesare pentru a primi subvențiile de la stat trebuie să fie de 3.000 kg/1.000 mp. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Subvenția se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie.
Ca și în cazul roșiilor, și la celelalte legume sunt impuse producții minime la 1.000 mp de cultură, respectiv 4.000 de kg. la castraveți, 2.000 kg la ardei gras sau kapia, 1.500 kg în cazul fasolei păstăi, 1.000 kg. la spanac, precum și 10.000 de plante, la salată, și 100.000 bulbi, la ceapa verde.














