26 aprilie 2024
ActualitateDezlegare la peste

Dezlegare la peste

Daca esti pescar cu spirit de fair play si nu braconier, “dezlegatul”pestelui este obligatoriu. La toate concursurile, dupa ce este prins, cântarit, eventual pupat pe bot, pestele este eliberat. In acest fel, cel care a râvnit la saramura este absolvit de pacate si poate spune ca tine post negru.

Cum insa Prea Inaltii Sfinti au hotarât, spre mila pofticiosilor, ca in unele zile de post scrumbia afumata, icrele de sturion braconat sau marinata de stiuca trebuie trecute printre degete când se preling prin barbi, au hotarât ca in cele 40 de zile dinaintea Ccraciunului, sa lase mirenilor pacatul indulcirii mai dese. Nu de alta dar cum povestea si Creanga “mult peste s-ar fi stricat in elesteele mânastirilor.”

Creanga e vecinul meu de la trei. Altfel ma ia profesorul Danila, de unde am luat citatul. In postul trecut, pe vremea asta, se muncea la greu pe iazurile din Bacau. Crapi de 3-5 kg luau drumul magazinelor din toata moldova. Acum s-au facut doar câteva recoltari, de control, sau de cota, ca cea de la Bibiresti, unde oamenii au teren in proprietate sub luciul apei.



Se pare ca la clima noastra, crapul chinezesc, cu care s-au populat multe iazuri, nu prea face fata si nu creste la fel de repede ca in Asia. E drept ca nici mâncare nu prea primesc. Sa mai importam un rapitor chinezesc, sa-i mai alerge prin apa. Efectul se vede. Pestele s-a scumpit.

Plachie de peste

Platica s-a dat saptamâna trecuta cu 6 lei kg. Este usor de preparat si e gata in jumatate de ora. Se curata de solzi si se indeparteaza capul. Sunt suficiente 7-10 bucati, in functie de marime. Se pun la prajit. Curatam 3 cepe si le taiem solzisori. Se sfarâma si 3-4 catei de usturoi. Ceapa se caleste in apa.

Se adauga câteva rosii curatate de pielita si taiate cuburi, dar nu prea au gust. Eu folosesc suc de rosii preparat in casa asta vara. Daca nu, pasta de tomate, diluata cu apa. Adaugam piper, boia de ardei, foi de dafin si usturoiul maruntit.

Stingem cu 1 litru de apa clocotita, pusa dinainte separat la fiert. Se fierbe sosul 10 minute si se adauga pestele prajit. Se da la cuptor 20 minute, la temperatura moderata. Spre sfârsitul fierberii se toarna vin demisec alb, 100 ml, frunzele maruntite de patrunjel de la o legatura si se sareaza dupa gust. Poftiti la masa!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri