Administratorul Elena Pascu arata fisa unui debitor cu 10.000 de lei / Foto: Ramona Ionescu

* cine incearca sa-si vânda casa si sa spele putina lasând in urma datorii neachitate, va avea surpriza sa constate ca nu isi poate vinde apartamentul fara sa-si onoreze datoriile la asociatia de proprietari * conducerea Asociatiei de proprietari “Calugareni Nord” i-a raportat pe datornici la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, blocându-le tranzactiile imobiliare

Reprezentantii Asociatiei de proprietari “Calugareni Nord” au intocmit o lista cu 12 proprietari de apartamente, care au debite cuprinse intre 1.771 si 23.987 de lei.

Documentul a fost inaintat catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Bacau, cu rugamintea ca debitorii sa fie inscrisi in registrul de publicitate imobiliara a Judecatoriei Bacau, conform art. 51, alin. (1) si (2) din Legea nr. 230/2007 actualizata si publicata. Legea spune ca asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.

PUBLICITATE

Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate. Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiu sunt scutite de taxa de timbru.

debitori executati 3 (lista debitori catre OCPI   Bacau)

“Avem multi debitori si in lipsa vreunei reactii din partea acestora, am depus mai multe dosare in instanta. Am actionat in baza legii si cei vizati nu pot vinde apartamentele când vor ei. Prima data sunt obligati sa ne dea banii datorati. Adresa inaintata la OCPI are deja efecte, iar intr-unul din cazuri deja am primit o transa de bani, in urma executarii imobilului”, declara Elena Pascu, administrator la Asociatia de proprietari “Calugareni Nord”

Datoriile proprietarilor rau platnici s-au acumulat in ani de zile, timp in care acestia nu au trecut deloc pe la intretinere. Facturilor neachitate li s-au adaugat penalitatile, iar sumele au atins pe alocuri valori greu de imaginat si de acoperit. Ignoranta i-a adus pe unii in situatia de a-si vinde locuinta.

“Am traversat o perioada foarte dificila, când am ramas fara loc de munca. Ca tot românul, mi-am incercat norocul in strainatate, insa nu va gânditi ca strainii ne asteapta dincolo cu bratele deschise. Am lasat in tara datorii, am inchiriat apartamentul, chiriasii n-au fost de cea mai buna calitate si acum, singura sansa ca sa scap de datorii este sa vând locuinta. Vreau sa ma stabilesc in tara care mi-a oferit un loc de munca si care iti asigura o pensie daca muncesti acolo minim 15 ani”, spune Adrian M., debitor

Debitorii trateaza cu superficialitate toate demersurile facute de asociatie in vederea recuperarii sumelor restante. Abia când ajung in instanta si sunt executati silit, realizeaza cât de grava este situatia in care se afla.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ