Un videoclip postat de Ovidiu Lupascu, locuitor al comunei Pârjol, arata dezastrul care a ramas in urma inundatiilor de zilele trecute. Acesta a filmat cum arata localitatea Barnesti, din aceeasi comuna. Podul este rupt, drumul a devenit curs de apa, toate mizeriile au ajuns in curtile oamenilor, practic, localitatea este rupta de lume. Acesta sustine ca nimeni nu s-a interesat de soarta acelor oameni. „Am fost azi cu apa, alimente, si pastile de cloramina pentru dezinfectia apei din fântâni in Barnesti. Situatia este critica”, spune barbatul care face un apel ca oamenii sa doneze macar un leu pentru semenii lor.

Si Backy Barna sustine ca „in loc de apa potabila, am primit buletine de vot. Centrul satului este blocat, nu avem cale de acces, apa potabila si nici pâine, dar avem sectie de votare.”

Aceste postari ne-a facut sa ne intrebam cum au gestionat autoritatile situatia. Daca pompierii au fost la datorie, din cauza alegerilor, celelalte autoritati au uitat sa se preocupe de soarta oamenilor. Am solicitat un punct de vedere de la Prefectura Bacau.

PUBLICITATE

„Ca sa aduc apa sau conserve in localitatile afectate, trebuie sa fie persoane izolate. Si nu se face oricum, trebuie solicitare de la primari. Noi nu am fost in aceasta situatie, asa de grava. La Ardeoani am trimis o statie de potabilizare a apei, pentru ca ni s-a cerut.

Potrivit legii, noi trebuie sa asteptam raport al Comisiilor locale pentru situatii de urgenta, o echipa a Prefecturii va merge apoi sa valideze ceea ce au transmis primarii. Oricum, despre despagubiri nu poate fi vorba. Daca oamenii au avut asigurare la case, vor fi despagubiti de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor.

Primariile mai pot aloca ajutoare de urgenta familiilor. Mai mult de atât de nu putem face”, a declarat Dumitru Nada, de la comitetul pentru situatii de urgenta din Prefectura Bacau.

Prefectul de Bacau, Ioan Ghica, a considerat ca nu se impunea prezenta sa in localitatile in care au avut loc inundatii.

„Am emis ordin pentru constituirea comisiei si echipele lucreaza. Nu s-a intâmplat nimic deosebit ca sa ma prezint in zona. De fapt, dupa lege nici nu am ce cauta acolo. Singura situatie care impunea prezenta mea ar fi fost blocarea drumului europeana”, a comentat prefectul Ioan Ghica.

Asadar, responsabilii din Institutia Prefectului asteapta raportari din birou.

Iar viceprimarul din Pârjol, Ioan Alexandrescu, n-a avut ieri timp sa raspunda la telefon, desi l-am cautat de zeci de ori. Nici el, nici secretarul comunei.

Primarii, in tot acest timp, au dus tot greul, alaturi de pompieri. S-au apucat de evaluat pagubele si incearca sa le intinda o mâna de ajutor oamenilor.

„Avem pagube pe infrastructura, zece hectare de teren agricol nu mai sunt bune de nimic. Zeci de anexe si gospodarii au fost afectate de ape. Am reusit sa scoatem apa din curti si pentru ca avem retea de apa oamenii au avut sursa curata de apa.”
Victor Diaconu, primar Ardeoani

„Avem 150 de hectare de teren agricol care sunt distruse. 30 de gospodarii au fost afectate si niste drumuri facute cu fonduri europene. Am incercat sa facem practicabil drumul sa se poata ajunge peste tot. Am avut câteva familii izolate, dar am facut tot posibilul sa ajungem la ele.”
Gioni Craciun, primar Livezi

„In primul rând sunt bucuros ca nu am avut victime. In ce priveste pagubele, evaluarea nu s-a incheiat. Cei de la Drumuri Nationale au venit deja sa vada situatia, la fel si cei de la Transgaz, iar pe drumurile noastre am facut cu forte proprii o minima sistematizare, sa fie practicabile.”
Andrei Serban, primar Slanic Moldova

„36 de familii au fost afectate si 28 de case. Oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele, asa ca ii vom sprijini sa le refaca. Pâna la acest moment, au primit ajutor de la mai multe ONG-uri, de la Crucea Rosie, care au adus cele necesare.”
Nicu Enea, viceprimar Helegiu

„Nu s-a intâmplat nimic deosebit ca sa ma prezint in zona.”
Ioan Ghica, prefectul judetului Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Si individul asta de-a dreptul DOBITOC mai ramane prefect? Cum adica nu s-a intamplat nimic deosebit? Inundatiile, distrugerea infrastructurii, pagubele ramane in urma urgiei nu sunt DEOSEBITE? Ce voia?Cateva sute de morti? Demisia, prefect de doi lei! Lunar primesti salariu din bani publici pentru NIMIC!Ne putem lipsi de un necunoscut nesimtit!

  2. Dragi locuitori, unde ati fost cand vi s-au taiat padurile ? m-am uitat pe Google maps si am vazut ca de jur-imprejurul satului vostru padurea nu mai exista, s-a depilat de copaci toata zona.

LĂSAȚI UN MESAJ