20 aprilie 2024
ReportajCopiii din Glodisoarele fac afaceri

Copiii din Glodisoarele fac afaceri

“Vindem ghebe si ne luam abonament”

Stau la marginea drumului, in spatele a doua caldari cu ghebe, si fac din mâna masinilor care trec, destul de rar, prin satul Glodisoarele. Chiar daca poarta acelasi nume, fetitele nu sunt surori. Merg impreuna la cules bureti si tot impreuna ii asteapta pe cumparatori in fata casei sau in marginea padurii. Vrem sa aflam cât costa o caldare cu ghebe, caci aici marfa nu se vinde la kilogram, ori iei totul, ori nimic. “Zece lei”, spune Madalina. “Aia costa 10 lei, asta mai mare e 13”, o corecteaza Roxana, repede, ca sa nu apara confuzii sau nemultumiri. Experienta ei, de mica negustoreasa, a invatat-o ca nu e bine sa creezi asteptari convenabile, apoi sa le spulberi: “Se supara oamenii daca spunem un pret si dupa aia il marim”, afirma fetita, cu glas cântat. Madalina povesteste ca toti copiii mai marisori se duc “la bureti” in padurile din jur, ajungând pâna in Obârsia. “La fragi nu mergem, ca sunt putini si nu merita. Si se vând ieftin!” Se duc la patru dimineata pe dealuri, la cules, vin cu recolta, o vând, apoi isi iau ghiozdanul si se indreapta spre scoala. Din banii obtinuti isi platesc abonamentul la autobuz, cumpara pâine, caiete, dulciuri sau isi ajuta parintii. Octombrie nu e singura luna in care Madalina si Roxana pot intari bugetul familiei. “Primavara culegem ghiocei si viorele, dupa aia, toporasi, când se face mai cald, pâinisoare, hribi, iutari, coarne. Vindem si cirese, visine, mere, din gradina”, spune Madalina. De la coacaze si flori de tei pâna la porumb fiert, orice poate fi prezentat si vândut la marginea drumului “daca e curat si arata bine. Lumea vrea fructe ecologice. Cel mai bine merge cu ciresele”, sustine Roxana, care tine cont de suma câstigata, nu de gramezile vândute. “Banii conteaza!” Planul e cel putin 20 de lei pe zi, iar maximum se apropie de 50 de lei. “Nu-mi amintesc, dar mai mult de trei caldari nu am vândut niciodata. E bine si doua. Uneori nu vindem nimic”, iar atunci se duc cu ghebele acasa, iar mama face o tocana mare, aromata si o mamaliga tare, pe care o taie in felii, cu o ata.

Silvia Patrascanu


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri