19 aprilie 2024
ActualitateConferinţa “Adicţia – abordare medico-psiho-socială!”

• aceasta a fost organizată de Asociația STOP DROG, în parteneriat cu Asociația TART, Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor din Bacău, la Centrul pentru Sănătate Oxigen, str. Depoului nr.6, Bacău

Conferinţa “Adicţia – abordare medico-psiho-socială!”

Conferința a reprezentat o platformă de dezbateri care a pus față în față specialiști în domeniu în vederea unei colaborări multidisciplinare pentru contracararea fenomenului dependenţei de alcool, droguri și jocuri de noroc.
Managerul Centrului Oxigen, doamna Monica Cochior, împreună cu doamna Lorena Bolfă – președinta Asociației TART au deschis dezbaterile conferinței, prezentând multiplele faţete ale dependenţei și temele de actualitate abordate cu ocazia acestui eveniment.

Preotul Tudor Gheorghe, lector universitar și asistent social la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri ”Sfântul Stelian” București a precizat faptul că: ” Mi-am dorit foarte mult să lucrez în acest domeniu după o experienţă acumulată în spitale de psihiatrie, deoarece dependenţa în sine este o luptă permanentă. Este o boală. Este o graniţă între viaţă şi moarte. Fiecare om care învinge dependenţa este un mare biruitor”.



Radu Naforniță, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, a subliniat rolul centrelor rezidențiale în reabilitarea persoanelor dependente ținând cont de faptul că, la ora actuală, fenomenul adicțiilor în România a devenit o problemă socială, de sănătate publică, care trebuie menţinută în atenţia instituţiilor statului şi a opiniei publice. Creşterea accesibilităţii drogurilor sintetice, în special a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, corelată cu creşterea numărului de consumatori şi accentuarea gravităţii patologiei asociate consumului de droguri depăşeşte deja posibilităţile statului de susţinere financiară a costurilor pentru tratament.

Doamna doctor, Gabriela Raveica, profesor universitar la Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, a subliniat importanța terapiei ocupaționale și a ergoterapiei în tratarea adicțiilor.

Ovidiu Bălean, președintele Colegiului Psihologilor, a exprimat punctul de vedere al psihologului implicat în combaterea adicțiilor, arătând rolul decisiv al terapiei psihologice în perioada de reabilitare și menținere a abstinenței pacienților. Practic, în opinia sa, este imosibil de gândit succesul unei terapii în absența asistenței psihologice de lungă durată.
La conferință au fost abordate și alte aspecte ale adicției de către Lidia Chirilă și Roxana Răsloagă, membre ale Colegiului Psihologilor, cât și de Lorena Bolfă președintele Asociației TART, ONG implicat în activități civice.

În final, conferința a oferit oportunitatea celor 50 de invitați, experți implicați în domeniul adicțiilor, psihologi, medici, preoți, asistenți sociali, profesori să dezbată asupra celor mai recente metode de tratament, dar și asupra realizărilor obținute în domeniul prevenirii și tratamentului în consumul de alcool, droguri și jocuri de noroc. Tocmai de aceea, specialiștii CENTRULUI OXIGEN, clinică privată de tip rezidențial, mixtă, au prezentat cum se încearcă cu rabdare, profesionalism și încredere, tratarea pacienților după o metoda proprie ce păstrează în centrul viziunii sale Modelul Terapeutic Minnesota – al Celor 12 Pași, printr-o combinație de metode de psihoterapie și terapii complementare, astfel încât persoana dependentă să parcurgă un proces centrat pe o transformare completă ce implică dimensiunea psihică, emoțională, socială, culminând cu descoperirea/regăsirea unui nou sens in viață.

Succesul ediției din acest an și interesul arătat de către invitați ne îndreptățesc să sperăm că organizarea acestor dezbateri să devină o tradiție prin organizarea a cel puțin unei conferințe anuale la care să participare “actorii” principali implicați în domeniul tratării adicțiilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri