11 decembrie 2023
ActualitateChimiștii revoluționari din Filipești susțin și în acest an agricultura modernă

Chimiștii revoluționari din Filipești susțin și în acest an agricultura modernă

Compania Romchim Protect, din Filipești, cunoscută pentru soluții revoluționare în agricultură, a organizat primul eveniment hibrid al agrobusinessului românesc din acest an, Simpozionul „Soluții științifice inovatoare în agricultură”, ajuns la ediția a VIII-a. Acum, cercetătorii și fabricanții de la Romchim au prezentat noile lor produse care vor fi lansate în campania agricolă din primăvara 2021, iar vedeta noului lot este Azosulf, realizat pe baza GeMIX Technology.

Evenimentul a fost organizat de Romchim Protect și Smart Agricultural Services (SAS) – societate care comercializează produse pentru agricultura ecologică, îngrășăminte chimice pentru agricultura convențională, biostimulatori, produse și tehnologii de cultură customizate pentru toate culturile agricole și horticole. Participanții au fost, în condițiile pandemiei de Covid-19, doar un grup de fermieri din România și din Republica Moldova (inclusiv din Transnistria), dar și un grup de ziariști din presa agricolă locală și centrală. Simpozionul a fost transmis, însă, și online. La final, participanții au vizitat modernele linii de producție de la Romchim Protect.
Reuniunea a fost moderată de Florin Constantin, fondatorul Agzecutive – companie de executive recruitment dedicată exclusiv sectorului agrobusiness.

Produse pentru o agricultură bine gândită„Romchim Protect – a precizat Florin Constantin la deschiderea simpozionului – ne arată inovația adevărată, românească, pentru o agricultură productivă și bine gândită, actualizată la noile trenduri ale agriculturii mondiale!”. Ioan Neculcea, fondator și CEO al companiei din Filipești – a susținut această apreciere printr-o succintă trecere în revistă a principalelor produse inovatoare ale Romchim lansate la edițiile anterioare ale simpozionului. Ne-am reamintit, astfel, de biostimulatorul universal Asfac BCO-4, de biostimulatorul microbiologic cu rol fungic Trisafe, de gama de îngrășăminte Agrisol și de îngrășămintele inteligente prezentate în 2017.

„Anul 2018 – a spus Ioan Neculcea – a fost cel mai important pe această linie. Atunci am prezentat trei produse cu aplicație în agricultură, îngrășămintele ecologice granulare EcoMAX Equilibrum, îngrășămintele solide care au în compoziție microorganisme și Ploaia solidă Smart Guard Hydro, un complex de nutrienți pentru agricultură, un îngrășământ care are în compoziție și un polimer care poate absorbi de 500 de ori mai multă apă decât greutatea lui”. În 2019 compania a venit cu îngrășăminte lichide injectate în sol, soluția ideală pentru o nutriție sigură a plantelor, iar în 2020 cu produsul Magma, un combustibil ecologic, pentru horticultură, în combaterea efectelor înghețului.

Vedeta care scoate elemente nutriționale din sol

„Vedeta” – prezentată de inginerul Marius Gîrbea, director de marketing la Romchim și fondatorul SAS – poartă numele Azosulf, un produs care are în compoziție numai azot total, sulf și carbon și care se obține cu tehnologia inovatoare GeMIX. Aceasta permite solubilizarea elementelor nutritive blocate în sol și care devin disponibile plantelor. Iar GeMIX (Ground Energizer MIX) este un aditiv marca Agrisol.

Produsul Azosulf este un îngrășământ sub formă de granule iregulare utilizat în fertilizarea culturilor agricole. „Am pornit – a explicat Ioan Neculcea – de la ideea de a reduce chimizarea solului prin diminuarea administrării îngrășămintelor fosfatice. Rezervele de fosfor ale naturii sunt limitate, dar Romchim Protect a formulat, pentru reducerea costurilor de fertilizare a solurilor, un îngrășământ aditivat, Azosulf, care nu conține nici fosfor, nici potasiu, ci un mixt de substanțe organice”.

Azosulf este un produs care nu conține fosfor și potasiu, elemente indispensabile în nutriția plantelor. Aditivul său GeMIX disponibilizează însă nutrienții din sol și reduce astfel cheltuielile chimizării solului. Fosforul este esențial vieții, nutriției plantelor, dar tot mai rar în natură. Astfel, agricultorii aplică îngrășăminte fosfatice, care costă mult. Azosulf e mai ieftin și scoate nutrienții din sol.
Alte trei soluții inovatoare lansate în acest an de Romchim sunt Cereal Max, EcoMax Equilibrium şi Rerum Eco. Marius Gîrbea susține că EcoMax Equilibrum este cea mai bună soluție de fertilizare din această primăvară.

Ce spun fermierii. Unii au pus în brazdă Azosulf, alții sunt curioși

Primul care a văzut rezultatele după administrarea Azosulf pe un lot experimental a fost fermierul Gavrilă Tuchiluș, din zona agricolă Matca. Concluzia, după experiența cu Azosulf, este că se poate obține eficiență sporită la costuri mai mici.

Am stat de vorbă și cu unul dintre cei mai importanți fermieri băcăuani pe această temă, Ioan Chiriac. „AzoSulf – ne-a declarat fermierul – este un produs nou, încă nelivrat pe piață. Ni se propune ca noi, fermierii, să-l folosim pe scară largă. Ideea este foarte generoasă, pentru că noi toți resimțim lipsa fosforului din sol, dar și cheltuielile mari pe care le avem din acest motiv. Eu mi-aș dori foarte mult să folosesc noul produs. Am înțeles că ar trebui administrate 200 kg la hectar și vreau să văd dacă într-o singură etapă sau în mai multe. Și dacă el ar fi la același preț cu ce avem acum pe piață și tot ar fi un avantaj, în condițiile în care am extrage fosforul din sol, nu să aducem fosfor din exterior. Voi folosi acest produs și voi vedea și rezultatul. Deja m-am gândit și la sola pe care să-l administrez, o solă cu variații de fertilitate, unde pot vedea rezultate concrete. Dacă l-aș folosi pe o solă pe care deja administrez gunoi de grajd, de exemplu, rezultatul nu ar fi relevant. Noul produs trebuie folosit în condiții limită”.

Scurt portret de întreprindere modernă

Romchim Protect, înființată în anul 1998, a devenit una dintre cele mai importante firme băcăuane. Compania nu are mai mult de 36 de salariați, în prezent, dar majoritatea lor sunt ingineri. S-a remarcat prin activitatea de cercetare-inovare și prin fabricarea de produse de înaltă calitate pe linii tehnologice de ultimă generație. Fiecare secție de producție arată – cum se spune – ca o farmacie.

Divizia Agricultură este unul dintre departamentele sale, prin care produce fertilizatori foliari, biostimulatori și adjuvanți, îngrășăminte complexe, îngrășăminte foliare, degivranți. De asemenea, produce o gamă largă de agenți de deszăpezire, soluții ignifuge, rășini epoxidice, vopsea pentru marcaj rutier, pardoseli epoxidice, pardoseli decorative, membrane lichide de hidroizolație, lacuri, produse care se pliază pe actualul context al pandemiei de coronavirus.

Produsele Romchim Protect sunt recunoscute pe plan intern și internațional și au obținut medalii de argint (în 1997) și aur (în anul 2000) la Salonul de Inovaţii, Cercetare şi Tehnologii Noi EUREKA, de la Bruxeless, medalia de aur la al 15-lea Salon Internațional de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic „Inventica 2011”, de la Iași. Numai în anul 2016, compania a obținut două medalii de aur la saloanele de inventică, precum și numeroase premii pentru inovare și cercetare românească.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri