Sindicatul Liber din Invatamânt (SLI) Bacau se lupta in instanta pentru drepturile membrilor sai – cadrele didactice si nedidactice din sistemul de educatie. Sunt sute de dosare pe rol, iar multe dintre ele au fost solutionate favorabil.

Spete diferite

Cele mai recente actiuni sunt pe plata dobânzilor pentru acele hotarâri judecatoresti privind cresterea salariala, care au fost câstigate, dar neplatite la timp – 200 de dosare (unde s-au primit hotarâri putine, dar favorabile, iar cele mai multe nu au fost inca solutionate), spor de vechime pentru personalul nedidactic – 150 de dosare (in curs de solutionare), decont naveta – 20 dosare (solutionate favorabil, cu o singura exceptie), recunoasterea diplomei de absolvire a Universitatii „Spiru Haret” – 2 dosare (solutionate favorabil), contestatii la deciziile de imputare indemnizatii de conducere secretar-sef, contabil-sef – 3 dosare (solutionate favorabil), contestatii decizii de imputare (cadre didactice) emise in urma controlului Curtii de Conturi – 6 dosare (solutionate favorabil), incadrare ca profesor pentru invatamânt prescolar si plata drepturilor salariale corespunzatoare – 2 dosare (cu sentinte favorabile), recunoastere vechime in invatamânt – un dosar (sentinta favorabila), plata cursurilor de igiena pentru didactic auxiliar si nedidactic – 2 dosare (solutionate favorabil), plata ajutorului de deces in cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate, in conformitate cu prevederile art. 12 din Cap. 1 al Anexei II la Legea 284/2010 – un dosar (in curs de solutionare) si concediu directori – 4 dosare (in curs de solutionare).

Plusuri si minusuri

In general, toate aceste dosare vizeaza litigiile de munca. Plata efectuata pe hotarârile din instanta se face insa esalonat, tocmai de aceea s-a ajuns sa se actioneze in instanta si pentru a se cere dobânda aferenta acestor sume. „In ceea ce priveste naveta, toate procesele au fost câstigate. Avem o singura exceptie, la Podu Turcului, unde cadrul didactic care cerea plata navetei avea si contract de cazare in acel loc, asa ca nu am putut sa solutionam favorabil acel dosar. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu naveta au fost platite, iar unde nu s-a putut, am somat primariile sa puna in plata acele hotarâri”, a explicat prof. George Purcaru, presedintele SLI Bacau.

Pe o alta speta, la Dealul Morii de exemplu, pe o hotarâre judecatoreasca ce a fost câstigata de SLI in instanta privind plata pe transe de vechime, scoala a solicitat doar verbal alocarea de bani, acestia nu s-au dat, fapta s-a prescris, iar profesorul in cauza a pierdut si banii. „Si era vorba de bani multi”, a mai aratat presedintele Purcaru.

Cele mai multe hotarâri judecatoresti au vizat cresterile salariale, care au luat in considerare gradul didactic al profesoruluii in cauza, chiar si sporul de rural. In urma acestor demersuri, cadrele didactice au câstigat un plus la salariu chiar si intre 100 pâna la 480 de milioane de lei vechi. Numai ca banii s-au dat in transe, nu imediat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. de ce nu va laudati si cu nesolutionarea cererilor pt bilete de odihna pt cadre didactice …..?personal m-am luptat cu mamutii din sindicat care nu au bilete decat pt neamuri…..

  2. http://slibacau.ro/beneficii/ t
    ocmai aici am intrat , am vazut ,am sunat la Iasi .la hotel iar cand am sunat la sindicat ….nu erau bilete ….a trebuit sa merg personal la Iasi ca sa aflu ca in SLI Bacau sunt niste ciubucari de la cel de jos pana la cel de sus care de ani si ani stau pe niste scaune si rezolva doar nevoile neamurilor lor……….

LĂSAȚI UN MESAJ