La Buhusi, Ziua Crucii, 14 septembrie, a ramas in sufletul nostalgicilor imbatati de parfumul romantismului traditiilor, ca un simbol crestin asociat cu minunatul bâlci in care inocentii Vasilachi si Marioara, inghititorii de flacari si sabii, scrâncioburile care se invârteau ametitor fara pânda protectiei consumatorilor si faceau legea in aerul saturat de praful mioritic al vremurilor. Ieri, perspectiva a fost schimbata.

Ziua a devenit eminamente religioasa si patriotica, printr-un proiect gestionat de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Protopopiatul Buhusi si Primaria Buhusi.
Protopopiatul Buhusi a pregatit, prin emotionante slujbe religioase, vreme de patru zile acest eveniment. Procesiunea religioasa, pornita de la Biserica Sf. Nicolae spre centrul orasului, a fost impresionanta.

N-au lipsit militarii bacauani, care au cules aplauze pentru parada lor. Inaltpreasfintitul arhiepiscop Ioachim, cu vorbe doldora de parfumul metaforelor, Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean, Carmen Cioltan, reprezentant al Prefecturii, Vasile Zaharia, primarul orasului, protopopul Vasile Cozma, alti oameni purtatori de suflet crestin si trairi patriotice au rostit mesaje care ar putea ramâne in istoria crestina a unei zile pe care buhusenii au adoptat-o ca pe copilul lor de suflet.

PUBLICITATE

Intonarea imnului national, arborarea drapelului, un Te Deum de multumire ,,pentru darurile revarsate de Dumnezeu asupra orasului si cetatenilor lui”, intonarea pieselor lirice ,,Lasati copiii sa vina la mine” si ,,Tânarul si Iisus”, muzica militara, intoarcerea procesiunii catre Biserica ,,Sf. Nicolae”, rugaciunile pentru inceperea anului scolar, impartirea de daruri si aplauzele buhusenilor au tras cortina peste un eveniment buhusean inedit.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Laudabila initiativa, dar toti invitatii- participanti si implicati ,( mai putin administratia locala a orasului) nu cunosc ca buna lor credinta ,a fost umbrita de elemente pe care o buna parte din locuitori o critica, pentru ca s-a asistat la un cereremonial cu un monument nepregatit pentru aceasta .
    A ,,resfinti un monument “, insemna ca acesta sa fie pregatit :
    – toaletare, in vederea indepartarii excrementelor pasarilor,praf, depuneri din poluare, jeg, s.a.
    -curatirea placilor pe care sunt inscrise numele celor ce s-au jertfit, cu improspatarea inscrisurilor,( macar atit respect pentru eroi, cu ocazia unei slujbe bisericesti de o asa amploare).
    Multi buhuseni cunosc acest lucru,dar TACEREA lor, NU-I a buna!

LĂSAȚI UN MESAJ