Repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor pentru anul 2015 nu s-a mai facut prin intermediul Consiliilor Judetene (CJ), ci direct de la Guvernul României. Acesta a aprobat, miercuri, o hotarâre privind impartirea sumelor necesare functionarii si dezvoltarii oraselor si comunelor.

Ministrul de Finante, Darius Vâlcov, a afirmat ca “nicio comuna din aceasta tara nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun un oras nu va avea un buget mai mic de 6 milioane de lei.” Municipiile vor avea un buget de minimum 20 de milioane de lei, iar municipiile resedinta de judet, de cel putin 50 de milioane de lei.

Scopul este descentralizarea totala, sustine Vâlcov, care nu vorbeste, insa, despre puterea crescuta a Guvernul, in detrimentul celei detinute, pâna acum, de ordonatorii de credite din teritoriu, respectiv de Consiliile Judetene.

Ministrul Finantelor a afirmat ca prin aceasta hotarâre repartizarea sumelor nu va mai avea culoare politica, banii fiind primiti de comune si orase direct de la Ministerul Finantelor. Acesta a aplicat o formula de calcul care tine seama de numarul locuitorilor (55% influenta), suprafata (15%) si lungimea drumurilor judetene si comunale (30%).PUBLICITATE