29 martie 2024
ActualitateBani de la bugetul județului, pentru investiții în Sănătate și infrastrucură

Bani de la bugetul județului, pentru investiții în Sănătate și infrastrucură

Ieri,19 februarie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Bacău, în care au fost supuse dezbaterii și aprobării nu mai puțin de șapte hotărâri extrem de importante pentru comunitatea județului. La ședință, alături de 33 de consilieri, au mai participat și șefii instituțiilor aflate în subordinea CJ, reprezentanții unor UAT-uri, dar și directorii spitalelor din Onești, Moinești și Buhuși.Toate punctele au trecut de votul consilierilor.

Șeful instituției județene, Sorin Brașoveanu, a propus mutarea la debut de ședință a punctului 7 de pe ordinea de zi (cel referitor la lucrările de dezvoltare a aeroportului din Bacău), dată fiind prezența a doi titani ai arhitecturii, Sorin Gabrea și Nicolae Țarălungă, implicați în realizarea Planului Urbanistic Zonal al acestui ambițios proiect, veniți special de la București pentru a prezenta o informare a lucrărilor la aeroport.

„Aici este o călătorie în viitor, care sperăm să fie cât mai repede (…) Puteți susține aceste investiții, pentru că ele sunt vitale pentru dezvoltarea acestui județ și, mai ales, a sectorului privat, după ce baza investițiilor publice va fi finanțată. Legăturile pe care noi le propunem sunt cu centura ocolitoare, cu DN 11. Practic, reformularea la patru benzi a străzii Șafran și legătura dintre aeroport cu Letea Veche, printr-un pasaj”, a arătat arh. dr. Nicolae Țarălungă.



A urmat arh. Sorin Gabrea care a expus, pe larg, avantajele majore pe care le va aduce investiția din zona aeroportului, inclusiv localităților învecinate. „Este un proiect ambițios și pornește de la circa 1,4 – 1,7 milioane de călători, anual, mult peste nivelul actual. Proiectul conține mai multe capitole, unul care înseamnă zona incintei aeroportului, la care se adaugă deschideri spre sud a pistei, precum și extinderi a zonei de balizaj și instalațiile aeroportuare. Am avut în vedere și realizarea, în fața aerogării, a unui nod intermodal, ca un sistem de interconectare a transportului aerian, a cel de cale ferată și cel rutier”, a arătat arh. Sorin Gabrea. Punctul a fost votat în unanimitate de consilierii județeni.

Scandal în…„Athletic Parc”

Cel mai discutat proiect din ordinea de zi a fost, de departe, cel referitor la asocierea de principiu dintre județul Bacău și municipiul Bacău, în vederea construirii unui Athletic Parc destinat petrecerii timpului liber. „Am avut o discuție telefonică cu doamna Doina Melinte, care este și cetățean de onoare al județului Bacău, și i-am solicitat părerea vizavi de acest proiect, dar și dacă ar fi de acord ca acest obiectiv să-i poarte numele”, a arătat președintele CJ.

Prima intervenție a fost a consilierului PNL, Petrică Mihăilă, care, deși se declarase încântat de idee, considerând-o chiar „generoasă”, s-a poziționat, din start, împotriva acestei propuneri. „Practic, asocierea noastră presupune demolarea stadionului municipal, lucru care m-a revoltat enorm, dar cel mai important, pe majoritatea zdrobitoare a băcăuanilor. Peste 80 la sută dintre băcăuani sunt împotriva demolării. Cred că au dreptate. Stadionul este un obiectiv foarte drag băcăuanilor, este o parte a istoriei acestui oraș”, a declarat consilierul PNL.

Acesta s-a arătat scandalizat de etichetarea stadionului drept o „ruină”, făcând apoi referire la un obscur interes imobiliar vizavi de terenul pe care este amplasat stadionul.
La rândul său, consilierul ALDE, Sorin Umbrărescu, a adus o serie de argumente juridice legate de parcarea din fața stadionului, stâlpii și terenul de sub arena sportivă, sugerând a se face, mai întâi, a unui studiu de impact de către primăria Bacău, „o proiecție cu privire la întreaga zonă a stadionului”. „Există nostalgii legate de stadion, dar viața merge mai departe. Trebuie făcută o expertiză, să vedem dacă se mai pot desfășura în siguranță activități pe stadion”, a mai arătat consilierul ALDE.

În schimb, aserțiunea consilierului Mihăilă a fost aspru taxată de grupul PSD. Mai întâi de președintele CJ, Brașoveanu care a spus că ridicarea unui nou stadion sau, eventual, renovarea celui actual ar costa de trei ori mai mult decât un…Athletic Parc. „În 2004, administrația PSD a lăsat un stadion funcțional, la standardele UEFA, cu nocturnă, și după 12 ani de administrație PNL, ați lăsat o ruină, care nu este un…stadion”, a spus președintele CJ, aducând inclusiv o serie de argumente apărute în presa sportivă națională.

A urmat intervenția consilierului PSD Ionuț Cucerescu, acesta reafirmând ineficiența unei noi investiții într-un stadion nou. „Nu mai discutați în spațiul public, domnule Mihăilă, că se dă nu știu ce tun imobiliar. Este lege, e un teren în domeniul public și Ministerul Tineretului și Sportului nu permite schimbarea destinației”, a spus consilierul PSD.

Tensiunea a fost redusă de consilierul PSD Eugen Ochenatu care, cu un ton blajin, i-a invitat pe toți consilierii să viziteze stadionul, pentru a vedea la fața locului cum arată lucrurile. „Ca și noi, oamenii, clădirile îmbătrânesc. Unele rezistă, altele nu. (…) Dacă 16 ani nu s-a făcut nimic, normal că stadionul este degradat. Nostalgic sunt și eu, dar trebuie făcut ceva nou (…) Îl lăsăm așa și ne închinăm la el ca la zidul plângerii sau luăm taurul de corne, îl dărâmăm și construim ceva tot pentru noi, băcăuanii?”, a întrebat retoric cosilierul Ochenatu.
Proiecte de asociere care au fost votate în unanimitate

• Bani pentru modernizarea Blocului operator aseptic de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Unul dintre proiectele majore de pe masa consilierilor județeni, în ședința extraordinară din 19 februarie, a vizat asocierea Județului Bacău cu Municipiul Moinești și Spitalul Municipal de Urgență Moinești în vederea finanțării și realizării obiectivului de investiții „Reabilitare Bloc operator aseptic” la unitatea spitalicească din localitate. O lucrare de reabilitare absolut necesară în vederea obținerii reautorizării de funcționare.

În fapt, investiția ar viza ameliorarea calității asistenței medicale acordată pacienților și creșterea accesului populației la servicii medicale adecvate, indiferent de zona de reședință. Astfel, scopul general constă în îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală din întreg județul Bacău, cât și din Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
Modificările propuse în acest obiectiv sunt modificări nestructurale, care nu vor afecta rezistența, stabilitatea și durabilitatea clădirii spitalului. Se vor respecta actele normative și standardele cu privire la spații, volume, circuite funcționale atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Conform devizului general prezentat în D.A.L.I (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), costurile sunt de 3,9 milioane lei (cu tot cu TVA), din care construcții și montaj circa 1,3 milioane de lei. Documentația proiectului a fost întocmită și suportată din veniturile proprii ale spitalului, respectiv 69.615 lei. Prin încheierea acestei asocieri, Municipiul Moinești se obligă să finanțeze din bugetul local 10% din valoarea lucrărilor de execuție a obiectivului. În schimb, Spitalul Municipal de Urgență Moinești va răspunde în mod exclusiv de modul de utilizare a sumelor alocate.

Practic, prin acest proiect se vor îmbunătăți tehnologic sălile de operații, dar și cele din sectorul preoperator, se va instala un sistem de aer steril în tot blocul operator, iar dotările aferente sunt deja asigurate. Blocul operator al spitalului din Moinești este la etajul V al clădirii principale și grupează 4 săli de operații pentru diferite specialități (chirurgie generală, ortopedie, traumatologie și arși, gastroenterologie, urologie, obstetrică, ginecologie, oftalmologie, ORL, oncologie și serviciul de urgență). Blocul este sectorizat prin separarea în bloc septic (o sală de operație) și bloc aseptic (trei săli de operație), cu tratare diferențială a sălilor de operații și a anexelor medicale în ceea ce privește măsurile de asepsie.

În 2010 a fost modernizat blocul septic, în 2015 s-a realizat accesul în sălile din blocul aseptic, iar în 2018 altă investiție a vizat lucrări în spațiile auxiliare. În prezent, în spațiul aferent blocului operator aseptic funcționează și Laboratorul de endoscopie, pentru care se dorește reorganizarea acestuia în alte spații conforme.

Proiectul va fi semnat de toate părțile vineri, 21 februarie, la ora 11.00, în sala de conferințe a Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

• Reparații capitale și modernizări la Spitalul Municipal Onești

Și Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești va beneficia de un proiect în asociere cu Județul Bacău și Municipiul Onești, în vederea implementării investiției „Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică.” Este vorba despre un proiect amplu, cu finanțare europeană (nerambursabilă), de 27,9 milioane de lei, dar care are nevoie și de cofinanțare din partea autorităților locale. Adică de 4,4 milioane de lei (respectiv 3,9 milioane de lei cheltuieli neeligibile și contribuția proprie de 2%, circa 560.000 de lei). Pentru acoperirea acestora, întrucât suma este foarte mare pentru bugetul Municipiului Onești, s-a solicitat susținerea financiară pentru această sumă.

Durata proiectului, conform contractului de finanțare, este de 42 de luni, urmând a fi prelungită prin act adițional cu 12 luni.
Beneficiile realizării investiției se reflectă în reducerea costurilor de întreținere a imobilelor, a emisiilor de bioxid de carbon, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor spitalului, aducându-se îmbunătățiri condițiilor de confort asigurate celor 160.000 de pacienți/an, beneficiari ai serviciilor medicale acordate în acest spital, care provin atât din municipiul Onești, din orașele Tg. Ocna, Slănic Moldova, Dărmănești, cât și din zona rurală din împrejurimea acestora.

• Finanțare pentru amenajarea unui Centru comunitar integrat în orașul Buhuși

O altă asociere, de data aceasta între Județul Bacău și Orașul Buhuși, vizează finanțarea și realizarea unui Centru comunitar integrat într-o clădire dezafectată aflată în curtea Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși. Actualmente acest spațiu este unul de depozitare, dar este unul generos, cu 19 încăperi, în care poate fi amenajat acest centru. După finalizarea amenajării lui, UNICEF îl va dota cu echipamentele necesare și va finanța, timp de 3 ani, serviciile medicale și sociale de care vor beneficia, cu precădere, copiii vulnerabili, copiii cu dizabilități și femeile însărcinate. După această perioadă de 3 ani, centru va rămâne sustenabil, întrucât Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale, iar unitatea medicală aflată în proximitate (spitalul) va asigura operativitatea.

Viitorului centru comunitar integrat îi sunt în acest moment arondate două localități: Buhuși și comuna Blăgești. Însă, având în vedere că Spitalul din Buhuși deservește o populație de peste 40.000 de locuitori din oraș, dar și din comunele limitrofe, de serviciile acestui centru vor putea beneficia copiii vulnerabili și cu dizabilități, dar și gravidele inclusiv din comunele Racova, Gârleni, Filipești sau Hemeiuș.

Suma solicitată pentru amenajarea acestui spațiu este de 350.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri