Salvamont Neamț a intervenit, sâmbătă, în zona Vârfului Toaca în vederea evacuării de urgență a unei victime de sex feminin de 42 de ani din Bacău cu dureri abdominale acute.

O persoană a sunat la 112 și a anunțat că femeia, în timp ce se afla pe Vârful Toacă din Masivul Ceahlău, a început să prezinte dureri acute abdominale. Pentru transportul victimei la spital a intervenit un elicopter SMURD.

Elicopterul a aterizat, a preluat victima și a decolat spre Iași. Intereventia a durat maxim 120 de minute de la momentul decolării de pe aeroportul din Iași.

“Foarte probabil în cazul unui transport terestru în acest timp abia dacă am fi coborât victima câteva sute de metri diferența de nivel. Transportul pe distanță de aproximativ un kilometru între locul de unde am preluat cazul și până la heliport trece printr-o zona stâncoasă, apoi urcă printr-un culoar de jneapăn greu de pătruns.

Deși se aflau în vacanță, doi salvatori montani din Argeș au sărit imediat în ajutorul echipei și asta a făcut ca suferință victimei pe transport să fie de mai scurtă durata. Le mulțumim pentru acest gest care dovedește încă o dată că suntem o mare familie condusă de unică stare de spirit ce guvernează salvarea montană din România”, se arată într-un comunicat Salvamont.