12 bacauani acuzati ca s-ar fi constituit intr-un grup infractional au fost retinuti de procurorii DIICOT. Ei sunt acuzati de şantaj, deturnarea licitaţiilor publice şi tentativă la deturnarea licitaţiilor publice.

Conform procurorilor, ca urmare a crizei financiare care a generat imposibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate la diferite unităţi bancare din România, numărul imobilelor executate silit a crescut semnificativ iar birourile executorilor judecătoreşti de pe raza judeţului Bacău, au organizat în perioada 2014-2016 sute de licitaţii publice pentru adjudecarea unor imobile executate silit.

În aceste împrejurări, încă din anul 2010, persoane de pe raza municipiul Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice organizate, dezvoltând relaţii apropiate care au condus în timp prin modalitatea de acţiune la formarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.

“Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au avut în perioada 2014-2016 modalităţi de acţiune diferite, în funcţie de interesul unuia dintre membrii grupului, şi în special al liderilor de a achiziţiona un imobil şi de prezenţa unor persoane de bună credinţă la licitaţiile publice” – se arata intr-un comunicat al DIICOT,

Conform acestuia, “s-a stabilit faptul că în situaţia în care imobilul aflat în procedura de executare silită prezenta interes pentru gruparea infracţională, membrii acesteia, participanţi la licitaţia publică, fie ajungeau la o înţelegere cu privire la preţul de adjudecare al imobilului dacă nu se prezentau alte persoane interesate, fie încercau să corupă persoanele de bună credinţă prezente pentru a se retrage de la licitaţie, adjudecând imobilul în baza înţelegerii anterioare”.

Membrii gruparii sunt acuzati ca au procedat la şantajarea unor persoane de bună credinţă care îşi doreau achiziţionarea imobilului scos la licitaţie publică, în sensul că au pretins sume de bani, ameninţându-le că în caz contrar vor supralicita până în momentul în care persoanele vătămate nu se mai aflau în posibilitatea reală de a putea adjudeca acel imobil.

“Profitând de forţa grupului prezent în cadrul acestor licitaţii şi de lipsa de experienţă a persoanelor de bună credinţă prezente la licitaţie, inculpaţii reuşeau să le creeze persoanelor vătămate teama că vor pierde şansa de a adjudeca un bun imobil pe care şi-l doreau, în situaţia în care nu vor accepta să procedeze aşa cum li se solicita” – se arata in comunicatul de presa.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Iași și București, precum și a jandarmilor din Bacău.

“Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” – se mai arata in comunicatul citat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

33 COMENTARII

 1. Au fost arestați deja…curioșilor. 10 volume de urmărire penală studiate de judecătorul de drepturi şi libertăți în 45 min. Record national la studiu şi pricepere a dosarului. Dar na, ce să zici…suntem mândria de justitia băcăuană.

 2. fELICITARI DIICOT!!!!!!1
  Combo…mirosi a viitor inculpat in dosar sau poate vreo ruda….
  LA MULTI ANI COMBO !!!!!!!-la multi ani de puscarie celor din dosare!!!!!!!!sa iasa cu dosu’ cat banita !!!!!!!!!FIAT JUSTITIA!!!!!!!

 3. Bravo DIICOT. Se mai întâmpla lucruri frumoase .Din alta direcție nu se aude nimic in oraș in ultima vreme.Asteptam lichidatori sau executori si persoane din anturaj.ar trebui sa se stie si calitatea celor arestați ca apar lucruri interesante.

 4. De ce nu se spun lucrurilor pe nume? Daca s-ar spune calitatea celor din dosar ar înțelege lumea multe …cine se ocupa …cu ce legături …si ce anturaj.Felicitari DIICOT ca face asemenea lucruri si extrage astfel de persoane din rândul nostru .Felicitari echipei de la Bacau pentru ce se întâmpla in ultima vreme.Speram sa vedem si ceva lichidatori si executori …ca stiu multe

 5. Băieți au scos puțin Bacăul din anonimat. Problema este ca nu avem o legislație clară si precisa pentru executori si lichidatori, își bat joc de bunurile oamenilor, ei sunt principalii vinovați! Cât despre acești dulai sau șicanat între ei si unii le-au făcut dedicații punând autoritățile sub urmărire, interceptare, etc. Totuși daca se știa din 2014 de aceste nereguli in participarea la licitații de ce nu s-a stopat mai devreme fenomenul?! Hai ca ne place balamucul…

 6. Sa nu uităm ca munca de sisif o fac cei de la bcco (politistii) , diicot-ul (procurorii) instrumenteaza dosarul. Felicitări pt profesionalismul politistilor din cadrul bcco bacău!

 7. Avem legislație pentru executori si lichidatori.Prostirea oamenilor este înșelăciune si ca tot au averi si doamne pe lângă ei ….sa le ia Diicotul tot .Rugm denunțuri in acest sens de la cei arestați.

 8. imi cer scuze…de fapt procesul a inceput la 12 si a durat pana la 16.15, asta insemnand citirea acuzatiilor pt fiecare inculpat in parte, declaratiile unora dintre inculpati si pledoariile avocatiilor. DELIBERAREA ( act procedural prev. in codul de procedura penala) a durat 40-45 min …se face in biroul judecatorului ….10 vol. de urmarire penala….hei rup….am facut o si pe asta…sa fie arestati , nu asta este problema,…fereasca Domnul sa ajungeti arestati….adio drepturi.adio aparare , dosarul sa ti fie vazut de avocat in 10 min. pt ca mai mult nu i se permite. TRAIASCA CEDO, TRAIASCA CONTRIBUABILUL ROMAN…mai lasati cu laudele catre diicot….pentru asta sunt platiti cu sute de milioane din banii nostrii…isi fac datoria si atat.

 9. Multi invidioși…probabil avocați cred eu…răspundeți la o întrebare:CATI de genul asta ati văzut arestați prin țara cu astfel de fapte?va zic eu: niciunul .asa ca mai lăsați critica ca știm ca va doare..

 10. Numai comentatori…,,bine intenționați,, …ia numărați câți au fost prostiti in ultimii 2 ani de executori prin bacau si apoi criticati ce fac unii …si constatați cum fac averi alții….

 11. Bine mai retarzilor ca Oprea e acuzat de crima si noi ne indreptam atentia catre mizerii de ganul asta. In cazul celor care au furat tara de ce nu se fac astfel de operariuni. Sa va fie rusine ca ne cheltuiti banii pe astfel de ordinarii….

 12. In spatele gruparii de “rechini” stateau balenele de executori judecatoresti care in ultimii ani au prosperat,au masini de mii de euro si cate 10-15 apartamente inchiriate.Oare de unde atatia bani???!!!!!!

 13. Printre acești oameni sunt luați și oameni nevinovați alo justiția legați oameni nevinovați și cei care omora și dau în cap sunt în libertate frumos din partea voastră…la aia care fura miliarde de euro nu mai ajungeți sa mai faceți arestari ați găsit doi trei oameni mai slabi și gata pușcărie…pentru ca au licitat și au cumpărat case cu bani…legile p mele de cacat!

 14. Executorii cred ca imobilul cel reprezinta la licitatiile publice sunt propietatea lor .
  Am pierdut bani si timp si acum nu mai vrea sa tina licitatia fara nici-o justificare.
  Daca cineva ma puate ajuta?
  Tel-0773000367

LĂSAȚI UN MESAJ