miercuri, 17 decembrie 2025

Autoritățile de control au pornit ofensiva împotriva falsurilor de pe piața laptelui

Echipe mixte de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Protecția Consumatorilor și de la Autoritatea Națională de Administrate Fiscală (ANAF) derulează, în această perioadă, controale prin tot județul, unde se vând produse lactate. Sunt vizați operatorii economici de tip hypermarket-uri sau supermarket-uri, magazinele alimentare etc. Cei prinși cu nereguli riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Din această lună, autoritățile de control din județ – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatul Jedețean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Regională Antifraudă Fiscală – demarează ample controale pe la comercianții care au a raft lapte și produse lactate. În categoria produselor verificate intră atât laptele de vacă, bivoliţă, oaie sau capră, cât şi produsele lactate. Acțiunile se fac în scopul conștientizării și verificării aplicării Legii nr. 307/2022, a laptelui și a produselor lactate, publicată în toamna trecută. În principiu, se urmărește separarea, la raft, a a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate. Ofensiva autorităților a pornit la scurt timp după ce a fost constituit „Observatorul laptelui”, un mecanism înființat la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,în acord cu reglementările europene, prin care se dorește monitorizarea pieţei laptelui. Astfel, cu ajutorul datelor colectate din piaţă, se vor urmări și analiza tendinţele din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie. „ANSVSA a întreprins demersuri, încă din luna decembrie a anului trecut, prin cooptarea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) în implementarea unui proiect pilot de remodelare și repoziționare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate (articolul 6* din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022)”, au transmis reprezentanții DSVSA Bacău.

Amenzi de 50.000 de lei și închiderea prăvăliei



În primă fază, verificarile vor avea caracter informativ în privința comercializării acestor alimente. Mai exact, se impune vânzarea tuturor produselor pe bază de lapte (cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decît cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale) în spații de prezentare și vânzare bine delimitate, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice. Mai mult, aceste produse trebuie să fie etichetate, etalate, inclusiv cu informări explicite în privința conținutului, astfel încât să inducă în eroare consumatorii. „Dacă în cursul vizitei cu scop de conștientizare și informare a operatorilor economici, medici veterinari oficiali din cadrul echipei mixte constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, vor suspenda activitatea unității respective, până la remedierea tuturor deficiențelor, cu aplicarea de  sancțiuni contravenționale, sau  confiscarea produselor alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor”, au precizat responsabilii Direcției Sanitare Veterinare Bacău. Astfel, cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Comerțul este plin de capcane, în special cel alimentar, unde consumatorii, deseori, sunt induși în eroare atunci când vor să aleagă un anumit produs. În cazul de față este vorba despre lapte și produsele derivate din acesta. Astfel, nu de puține ori s-a putut constata o confuzie generalizată, clientul fiind pus la grea încercare atunci când trebuie să aleagă de pe raft între laptele standardizat (la care este corectat conținutul de grăsime), laptele pasteurizat (încălzit 15-25 secunde la temperaturi de peste 70  de grade Ceslsius) laptele UHT (încălzit intens – câteva secunde – și în mod repetat) cu durată mare de valabilitate, lapte degresat reconstituit (prin adăugarea de apă peste laptele praf) etc. Deși aceste produse sunt conforme, specialiștii recomandă laptele integral cu până la 3,6 % grăsime. Confuzia este și mai mare în privința derivatelor din lapte, în special a brânzeturilor și a cremelor de lapte, dar mai ales a specialităților din grăsimi hidrogenate/vegetale, pe care clientul le asimilează, în mod eronat, cu lactatele.

 



spot_img