5 decembrie 2023
Prima PaginăAmicii penali ai PNL: Fraude cu fonduri europene

Amicii penali ai PNL: Fraude cu fonduri europene

Directori de la ADR Nord-Est trimisi in judecata de DNA

Fondurile europene atrase de o tipografie din Bacau au ajuns pe masa procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie Bacau. Anchetatorii au trimis in judecata directoarea societatii, nimeni alta decât sotia consilierului judetean Lucian Ciubotariu, dar si mai multi functionari de la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est printre care si pe directorul general Constantin Apostol. Prima este acuzata de folosire de documente false in vederea obtinerii fondurilor si uz de fals, iar cei de la Agentie de complicitate la aceste fapte.

Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau a finalizat ancheta intr-un dosar de atragere ilegala de fonduri europene de catre o tipografie din Bacau. Este vorba despre Societatea Comerciala Inter-Print SRL Bacau condusa de Gabriela Ciubotariu, sotia consilierului judetean Lucian Ciubotariu, pe care procurorii au trimis-o in judecata pentru infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si uz de fals. Totodata au fost trimisi in judecata si mai multi functionari cu functii de conducere ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, printre care si pe directorul general Constantin Apostol, pentru complicitate. In materialul de trimitere in judecata, anchetatorii spun ca in iunie 2008, Ciubotariu Gabriela, in calitate de director general, ar fi depus la Agentie documente false, inexacte si complete pe care le-a semnat in numele administratorului firmei desi nu avea acest drept. Asta dupa ce, cu trei luni inainte, a renuntat la functia de administrator si a depus partile sociale pe numele menajerei. „In consecinta, la data de 12 mai 2009, intre SC Inter-Print SRL si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei s-a incheiat contractul de finantare pentru punerea in practica a proiectului intitulat «Modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii» iar SC Inter-Print SRL a dobândit pe nedrept suma de 689.581,47 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro) provenita din Fondul European de Dezvoltare Regionala, suma cu care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a constituit parte civila”, se arata in comunicatul DNA Bacau.Acuzatii grave pentru functionarii de la ADR

Directorul general al Agentiei Regionale Nord-Est, Constantin Apostol, dar si ceilalti functionari cu functii de conducere sunt acuzati ca au inchis ochii la toate aceste nereguli. „La rândul lor, inculpatii Apostol Constantin, Harja Gheorghe, Sauciuc Ioan Romeo si Popa Ionel, persoane cu functii de conducere in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, si-au incalcat atributiile de serviciu si nu au semnalat neregularitatile pe care le-au constatat cu ocazia derularii procedurilor de accesare a fondurilor europene, astfel ca au inlesnit obtinerea pe nedrept a sumei mentionate mai sus de catre SC Inter-Print SRL. Pe fondul efectuarii cercetarilor in acest dosar, inculpata Ciubotariu Gabriela a depus un act fals (Hotarârea Administratorului Unic) prin care a incercat sa acrediteze ideea ca a fost mandatata de administratorul de drept al firmei sa intocmeasca si sa depuna documentatia pentru obtinerea fondurilor europene”, se mai arata in comunicatul DNA.
Pentru recuperarea prejudiciului s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile ale societatii. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Bacau. Contactati telefonic, Constantin Apostol si Gabriela Ciubotariu au refuzat sa comenteze actiunea procurorilor DNA.

Tiparituri si maturi de milioane de euro pentru Primarie

Tipografia Inter-Print a derulat mai multe contracte banoase cu Primaria Municipiului Bacau. In 2007 a furnizat municipalitatii tipizate si imprimate in valoare de 2,3 miliarde de lei. Un an mai târziu, a tiparit buletinele de vot, care au costat 3,9 miliarde de lei. Ulterior acestea au fost depozitate la Vinalcool SA, unde Lucian Ciubotariu este actionar majoritar. Cele peste 60.000 de felicitari si plicuri in care au fost livrate bacauanilor au costat inca 600 de milioane de lei. Pe lânga tiparituri, Inter-Print scoate bani frumosi si din alte domenii de activitate: in 2009, societatea a vândut Primariei nu mai putin de 23.000 de… maturi, pe o factura de 400 de milioane de lei. (Stefan Ionescu)

„Mesagerul” prosperitatii

Publicatia „Mesagerul”, editata din banii bacauanilor de Consiliul Local (CL) si Primarie, este tiparita de Inter Print de aproximativ trei ani. Potrivit contractului, publicatia CL are un tiraj de 600.000 de exemplare pe an, adica 50.000 pe luna. Cu tot cu TVA, valoarea contractului anual incredintat de municipalitate societatii Inter Print se ridica la aproximativ 178.000 RON (1,78 miliarde lei vechi). Criteriul de atribuire a contractului a fost „pretul cel mai scazut”. Materialele prezentate in paginile „Mesagerului” au un pronuntat continut propagandistic, elogiind realizarile administratiei actuale, servind si in campaniile electorale drept suport pentru PNL si Romeo Stavarache. (Nelu Brosteanu)

Constantin Apostol, directorul ADR-NE, cumatrul primarului Stavarache

Este presedintele Asociatiei Top Sport, prin care Primaria Bacau a finantat cu peste 16 milioane de lei (intre 2007-2012) echipa de handbal masculin Stiinta Bacau. Handbalistii au ajuns vicecampionii României, dar banii nu au ajuns si pentru vreun succes european. Sub conducerea sa, ADR-NE a dirijat fonduri europene catre mai multe firme conectate cu familia Ciubotariu. Pe lânga tipografia Inter-Print, care a primit 689.000 de lei din fonduri europene pentru „modernizarea activitatii de tiparire” in 2009, a mai primit asistenta de 858.000 de lei pentru „sprijinirea dezvoltarii microintreprinderii” si Ecobeton SRL, ce apartine lui Ion Rotaru, fost consilier local PNL, si lui Liviu Goian, vicepresedinte PNL Bacau. (Stefan Ionescu)

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri