Timp de două luni, inspectorii sanitar veterinari din Bacău au verificat peste 400 de unități comerciale din tot județul, Acțiunile de control derulate în sezonul estival au avut ca scop prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, în unitățile din localităţi de interes turistic, unde se știe că, în această parte a anului, crește afluxul de clienți.
Potrivit Direcției de Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, o atenție deosebită s-a acordat unităților de alimentație publică, precum și sălilor de evenimente, cantinelor, grădinițelor de vară, taberelor școlare și pensiunilor turistice dotate cu blocuri alimentare. Astfel, în cadrul acțiunilor de control, au fost verificate atât condițiile de recepționare, depozitare, preparare și servire a alimentelor, cât și respectarea asigurării regimului frigorific și a condițiilor care au stat la baza eliberării documentelor de înregistrare, autorizare și funcționare sanitară veterinară a unităților.
Sute de kilograme de carne neconformă, confiscate de inspectorii DSV
Rezultatele controalelor au fost relative, reușind, cel mai probabil, doar să le reducă din avânt comercianților care, în general, nu prea sunt dispuși să respecte regulile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Dovadă că, în două luni de vară, angajații cu funcții de control ai DSVSA Bacău au reușit să aducă la bugetul statului doar 153.200 lei de lei, în urma aplicării celor 16 amenzi. Nu se știe cât din această sumă va fi și încasată de stat, în condițiile în care amenzile sunt, de obicei, contestate de contravenienți. Cert este că în urma controalelor, s-a dispus, complementar amenzii, reținerea oficială și neutralizarea a 10 kilograme de carne preparată, în valoare de 250 lei, și 119,1 kilograme de carne de porc și de pasăre, în valoare totală de peste 1.500 de lei. „Carnea preparată a fost confiscată de la o unitate tip fast-food din Bacău, care a primit și o sancțiune de 1.200 de lei, amendă aplicată pentru etichetarea necorespunzătoare, iar carnea proaspătă a fost confiscată de la o unitate de tip măcelărie, tot din Bacău, pentru întreruperea lanțului frigorific și neîntreținerea spațiilor și a echipamentelor, aceasta primind o sancțiune de 40.000 de lei”, au precizat responsabilii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.
Mizerie prin galantare și mâini nespălate
Restul comercianților care s-au ales cu amendă ori cu un simplu avertisment au fost găsiți, la momentul controlului, fie că nu respectau compartimentarea și depozitarea separată a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum), fie nu au respectat normele obligatorii de igienă, la manevrarea produselor alimentare (inclusiv nu foloseau mănuși de protecție). În plus, alții au fost depistați că depozitau alimentele în spații neigienizate, nu aveau la dispoziție substanțe de dezinfecție și nici nu monitorizau temperaturile în spațiile frigorifice etc. Cu ocazia controalelor, au fost prelevate probe din alimente, pentru efectuarea de analize de laborator. Astfel, se va verifica dacă sunt depășite limitele legale de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise, precum și dacă s-au respectat criteriile microbiologice și fizico-chimice. Dacă rezultatele vor fi pozitive, există posibilitatea ca unitățile de unde proveneau probele să fie din nou sanționate, inclusiv luate și alte măsuri, mult mai severe.















