Disparita misterioasa a unui afacerist si politician bacauan a pus pe jar autoritatile si familia acestuia. Este vorba despre Mihail Lupu, de 50 de ani, proprietar al mai multor afaceri din judet si, totodata, consilier local la Primaria Buhusi.

Povestea a inceput in urma cu zece zile, data ultimei aparitii in public a omului de afaceri. „Vineri, 15 mai, la ora 1 noaptea, a fost ultima data când ne-am auzit la telefon. Din acel moment, nimeni nu mai stie nimic de el. Si nu e omul care sa lipseasca atâtea zile fara sa dea un semn de viata. Macar pe copil l-ar fi sunat, la cel mult doua zile, ca sa vorbeasca cu el”, isi incepe povestea Carmen Lupu, fosta sotie a afaceristului disparut.

Se stie despre Mihail M. Lupu ca era asociat, cu o detinere de 60 la suta, respectiv 50 la suta, la doua firme, Viva Feed SRL din Buhusi, profilata pe fabricarea de furaje, si respectiv „Ferma 1 Bivolari” – Tg. Frumos, din domeniul cresterii pasarilor. Din echipa de asociati mai facea parte si Naghy Mihaly, cu o detinere de 30 la suta, respectiv 50 la suta din partile sociale ale celor doua firme.

PUBLICITATE

Ciudatenii fara numar

Pâna aici nimic neobisnuit. Problemele incep sa apara odata cu incheierea Adunarii Generale Extraordinare a Asociatilor, moment când a fost redactat un document in care se preciza ca numitul Mihail Lupu cesioneaza, in mod ciudat, celorlalti asociati, cu titlul gratuit (???), cele 60 de procente din firma Viva Feed (aflata pe profit), plus jumatate din partile sociale detinute la „Ferma 1” Tg. Frumos.

Totodata, asociatii il numesc pe Mihael Aconstantinesei, din Bacau, intr-o functie de conducere, fara a se preciza insa care. Straniu este ca, din procesul verbal incheiat cu ocazia intrunirii AGA din 15 mai, reiese ca decizia a fost luata de chiar Mihail Lupu, care, potrivit aceluiasi document, admite ca situatia financiara a firmei nu era una stralucita, fiind de acord cu „o integrare de ferme de crestere a puilor de carne si un aport financiar de capital suplimentar”.

Bizar este si faptul ca presupusa cesionare s-a facut noaptea, la ora 1.00, fara a fi semnata de parti si fara prezenta unui avocat sau a unui notar public (cel putin, asa arata documentul pus la dispozitie de Carmen Lupu), ceea ce s-ar putea considera ca procedura de transfer de proprietate este nula de drept. „Eu doar am facut o oferta de cumparare a partilor sociale la cele doua unitati. Eram dispus sa platesc peste 3 milioane de euro.

Asociatii Lupu si Nagy s-au inteles, nu stiu cum, ca nu am participat la intelegerea dintre ei care avusese loc la Cluj, si au cazut de acord sa mi le vânda mie. Am inteles ca domnul Lupu era administrator la cele doua firme si celalalt asociat a constatat ca administrarea firmelor a fost una paguboasa. Probabil ca cei doi au stabilit ca Lupu sa iasa din firma, ca Nagy sa o poata vinde.

Nu stiu. Cred ca, la pierderile de circa 25 de milioane de euro ale firmei din Buhusi, Lupu a considerat ca nu-si mai are loc in toata povestea asta si trebuie sa se retraga”, crede Mihael Aconstantinesei. Totodata, Aconstantinesei a admis ca, in situatia ipotetica in care tranzactia va fi finalizata, cele 3 milioane de euro vor ajunge la asociatul Nagy. Interesant e ca, potrivit lui Aconstantinesei, in prezent, ANAF desfasoara o ancheta la nivelul firmelor lui Lupu, asupra carora planeaza suspiciuni de evaziune.

Intrebari fara raspuns

Orice s-ar mai spune, semnele uriase de intrebare care planeaza asupra cazului sunt din ce in ce mai numeroase. O data ca Mihail Lupu este de negasit de zece zile (nu mai raspunde nici macar la telefon), apoi ca actele privind cesionarea nu s-au intocmit intr-o maniera legala (de ce la miezul noptii, când se putea astepta pâna a doua zi, astfel incât sa fie posibila prezenta unui avocat sau notar, pentru ca apoi sa fie depuse la Registrul Comertului, si a imbraca, astfel, forma legala?).

„Pentru mine e si mai suspecta disparitia lui Lupu, pentru ca el trebuia sa vina, lunea asta, aici, la Buhusi, ca sa rezolvam problema ratelor la Banca Transilvania pe care le avea firma. Personal, cred ca el este plecat in Anglia unde am inteles ca are o afacere in constructii. Sau poate fi chiar la Piatra Neamt, unde are inceputa o pensiune si un cabinet medical. Nu cred ca si-a lasat el firmele asa…”, mai spune Mihael Aconstantinesei.

carmen lupu

Evident, aceste supozitii sunt ferm respinse de fosta sotie a lui Lupu. „Toate astea sunt bazaconii. Se poate verifica. Nu exista asa ceva in Anglia, cum pretinde domnul Aconstantinesei. La fel si pierderile de milioane de euro de care vorbeste, sunt bazaconii. Ca sa nu mai spun ca eu am fost sunata, pe 15 mai, la miezul noptii, de fostul meu sot care mi-a cerut sa cesionez la rândul meu toate drepturile de proprietate asupra firmei mele Biofeed, profilata pe procesare, depozitare si transport de furaje. Ca sa va imaginati unde s-a ajuns…”, afirma Carmen Lupu (foto).

Prin urmare, din partea familiei, exista suspiciunea certa ca Mihail Lupu este sechestrat sau, in cel mai rau caz, asasinat si dus intr-un loc necunoscut.

Politia intra in actiune

La rândul sau, avocatul familiei Lupu, Tiberiu Ionita, sustine ca suspiciunea privind disparitia lui Mihail Lupu este una reala, fosta sotie si copiii fiind extrem de ingrijorati de lipsa barbatului, mai ales ca acesta nu era cunoscut ca fiind un om slab, care se sperie usor de situatii extreme. „In acel proces verbal al AGA, se consemneaza ca a fost redactat la ora 1 noaptea, as spune, o ora destul de nepotrivita pentru a incheia orice tranzactie.

Din spusele doamnei Lupu, se pare ca fostul sot ar fi fost sub presiuni in ceea ce inseamna o eventuala cesionare. Mai mult, noi detinem doar un draft care contine multe lacune si nu cred ca va fi vreodata inregistrat la Registrul Comertului. In conditiile acestea, nu stiu cum a fost posibila preluarea societatii de catre domnul Aconstantinesei. Probabil ca o sa vedem, ulterior, daca se va adeveri suspiciunea ca domnul Lupu este retinut impotriva vointei lui”, a precizat Tiberiu Ionita, avocatul familiei Lupu.

In lumina acestor fapte, fosta sotie a lui Mihai Lupu a facut demersuri la politia din Buhusi in vederea declararii disparitiei barbatului. Astfel, la data redactarii articolului, ofiterii buhuseni deja au demarat o actiune de prelevare de probe din biroul de la firma Viva Feed, in vederea inceperii cautarii celui disparut.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ