„Aeroportul Internațional «George Enescu» din Bacău ar putea deveni cea mai importantă «poartă» de intrare în Moldova, grație investițiilor fără precedent făcute de Consiliul Județean Bacău în ultimii ani.

Terminalul, parcarea și echipamentele sunt noi, iar după modernizarea pistei de decolare, proiect în valoare de aproximativ 43 de milioane de euro, toată infrastructura aeroportului va fi nouă. Mai mult, ne apropiem de finalizarea modernizării străzii Aeroportului, investiție de peste 10 milioane de lei.

Obiectivul nostru este să creștem atractivitatea aeroportului, să atragem noi operatori de zbor, să avem mai multe destinații, mai mulți turiști, odată cu creșterea confortului și siguranței pasagerilor.
Peste 450 de mii de persoane au ales, în ultimul an, Aeroportul Internațional din Bacău. Numărul lor va crește de la an la an. Pentru noi, băcăuanii, Aeroportul Internațional «George Enescu» este deja o carte de vizită și un motiv de mândrie!”
Sorin Brașoveanu,
președintele Consiliului Județean Bacău

Modernizarea aeroportului din Bacău, un pas important pentru dezvoltarea regională

În lipsa unei autostrăzi care să lege Moldova de celelalte regiuni ale țării, aeroportul din Bacău, care are o poziție strategică, este un important nod de infrastructură și reprezintă principalul obiectiv strategic de investiții al Consiliului Județean Bacău, cu rol major în dezvoltarea întregii regiuni.
Deschiderea către lume, alinierea aeroportului la standardele internaționale, atragerea de noi operatori, dezvoltarea în zonă de noi capacități conexe, incluzând aici și transportul de marfă și terminalul intermodal care să asigure accesul facil la transportul rutier și feroviar național, reprezintă o şansă reală pentru dezvoltarea acestei regiuni din România.
Modernizarea aeroportului este un proiect ambițios, realizat cu investiții majore, cu multe eforturi, ca urmare a unei conlucrări exemplare între autoritățile locale, centrale și europene și a finanțărilor venite de la Uniunea Europeană, Guvernul României și Consiliul Județean Bacău.
Modernizarea AIGE Bacău s-a realizat prin implementarea celor două mari proiecte de investiții finanțate de către Uniunea Europeană (75%), Guvernul României (23%) și Consiliul Județean Bacău, în valoare totală de aprox. 61 milioane Euro:
• Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la AIGE – peste 18 milioane Euro
• Creșterea capacităţii portante şi modernizarea pistei de decolare – aterizare şi a suprafeţelor de mişcare aferente la AIGE Bacău – aprox. 43 milioane Euro.
Primul proiect de peste 18 milioane Euro a urmărit modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la AIGE.
În cadrul acestui proiect au fost realizate, deja, următoarele obiective:
• noul terminal de pasageri, cu o capacitate minimă de 450 pasageri/flux/oră
• noul turn de control precum şi rețeaua de drumuri interne
• facilităţi ăi utilităţi PSI și a altor obiective anexe: spațiu administrativ, uzina electrică, rezervorul de apă antiincendiu şi staţia pompare, garajul auto și centrala termică,
• parcarea cu o capacitate de 300 locuri și o suprafață de peste 18.000 mp.

Aeronavele de mari dimensiuni vor putea ateriza la Bacău

Al doilea proiect extrem de important pentru dezvoltarea AIGE, care se află în implementare, va avea ca rezultat creșterea capacității portante și modernizarea pistei pentru aterizare-decolare, cu lungimea de 2500 metri și lățimea de 80 metri. Finanțarea atrasă pentru aceste investiții este de peste 43 de milioane de euro.
Implementarea acestui proiect a început în august 2015, odată cu inițierea documentației tehnice și a fost urmată de exproprierile de terenuri impuse de extinderea și modernizarea pistei de rulare și a balizajului luminos.
În luna octombrie a acestui an, în urma finalizării licitației, a fost desemnată câștigătoare pentru executarea lucrărilor societatea spaniolă FCC Construccion (cu subcontractor TIAB SRL).
Durata de execuție pentru realizarea pistei este de 15 luni.
Modernizarea la standarde internaționale a pistei va asigura în principal:
• creșterea traficului aerian prin atragerea de noi operatori, pentru noi destinații;
• aterizarea/decolarea unor avioane de mare capacitate;
• creşterea gradului de siguranţă al operaţiunilor aeriene și scăderea numărului de redirecţionări ale aeronavelor către alte aeroporturi impuse de condiţiile meteo nefavorabile.

În primăvara acestui an a fost dată în folosință parcarea aeroportului cu o suprafață de peste 18.000 mp și o capacitate de 300 de locuri pentru mașini. Pasagerii care aleg Aeroportul Internațional din Bacău au posibilitatea să își lase aici mașina, pe termen scurt sau lung.

Siguranța pasagerilor, prioritatea noastră

Investiţiile la AIGE pentru creșterea gradului de siguranță şi securitate presupun achiziţionarea de echipamente şi sisteme de control, realizarea unui sistem de supraveghere cu televiziune în circuit închis, achiziţionarea şi montarea unei instalaţii laser pentru diminuarea pericolului aviar pentru a descuraja zborul păsărilor și achiziţionarea de mijloace aeroportuare pentru creşterea siguranţei pasagerilor, toate în valoare de peste 8 milioane Euro.

AIGE și-a dublat numărul de pasageri în doi ani

Aria de acoperire a Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău:
• Zona limitrofă – 7 județe: Bacău, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila.
• Zona extinsă de acoperire – 3 județe: Botoşani, Suceava, Iaşi.
• În 2015, traficul de pasageri de pe aeroportul din Bacău a depășit 200.000 pasageri/an.
• În anul 2018, traficul total de pasageri a fost aprox. 450.000, în creştere cu 5% faţă de 425.733 pasageri din anul precedent (2017). În anul 2017 creşterea de pasageri a fost cu 2,59% mai mare faţă de anul anterior, 2016.
• Totalul de mişcări comerciale aeronave în anul 2018 a fost de 3.937 unităţi, faţă de cele 3.712 mişcări din anul 2017.

Comisia Europeană restituie Consiliului Județean Bacău peste 56 milioane Euro

În urmă cu un an, Comisia Europeană a acordat Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău dreptul de a primi compensația de ajutor de stat în valoare de peste 56 milioane euro.
Până în prezent, pentru sumele cheltuite justificat de la bugetul Județului Bacău, pentru investiții la aeroport, au fost restituite aproximativ 14 milioane euro. După fiecare etapă de investiții sunt realizate noi viramente către Consiliul Județean Bacău de la bugetul Uniunii Europene.
Aprobarea acordării ajutorului de stat permite ca o parte dintre investițiile realizate de aeroport (75%) să fie finanțate în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare și reprezintă recunoașterea aeroportului ca obiectiv de importanță regională.
AIGE Bacău este în prezent primul aeroport din România şi al treilea din Europa pentru care a fost aprobată măsura acordării ajutorului de stat.

Consiliul Județean Bacău investește 10 milioane lei pentru modernizarea străzii Aeroportului

Pe lângă cele două proiecte, Consiliul Județean Bacău a asigurat și finanțarea, cu peste 10 milioane de lei, pentru modernizarea străzii Aeroportului. Recent a fost finalizată asfaltarea străzii, cu două straturi și au fost realizate finisajele. Zilele acestea se trasează marcajele și sunt amplasate indicatoarele și sistemele de siguranță rutieră, astfel încât să fie redată circulației. În paralel, se modernizează trotuarele și noul sistem de iluminat stradal.
Investiția realizată pe strada Aeroportului este finanțată în proporție de 95% de către Consiliul Județean. Lucrările au fost complexe și au inclus:
• extinderea străzii de la două la patru benzi de circulație, la care s-a adăugat una pentru urgențe,
• refacerea rețelei de canalizare la o adâncime de patru metri și înlocuirea completă a rețelelor electrice și de aducțiune a apei.