7 mai 2024
ActualitateA murit profesorul Valeriu Bogdăneț

A murit profesorul Valeriu Bogdăneț

S-a născut în 1932, la Soroca, atunci localitate aflată în România. L-a cunoscut îndeaproape pe Nicolae Labiș, pe care va exersa arta fotografică și cu care va purta mulți ani corespondență.

A fost profesor de limbă rusă, director al Liceului Vasile Alecsandri, dar și fotoreporter și corespondent la „Steagul roșu” și alte ziare. A obținut gradul didactic I la doar 38 de ani, iar în 1978, după ce a fost criticat că “pierde” prea mult timp cu fotografiatul, s-a întors cu două premii I, un premiu II, un premiu III și o mențiune de la Olimpiada Națională de Limba Rusă, unde participase cu cinci elevi. În 40 de ani a publicat peste 6.000 de fotografii în 17 ziare, reviste sau almanahuri.

“M-am născut într-o țară foarte frumoasă care se chema România Mare. Părinții și bunicii locuiau în Soroca, oraș străjuit de una din cetățile ridicate de Ștefan cel Mare în calea invadatorilor”, povestea Valeriu Bogdăneț. Refugiat din calea războiului, va fi admis la Liceul Militar, pe care l-a ales la sfatul Mareșalului Ion Antonescu. Dupa desființarea liceului, Valeriu Bogdăneț se va stabili la Fălticeni, unde va lega o strânsă prietenie cu poetul Nicolae Labiș.



La facultate a intrat al doilea dar a fost dat afară după o lună odată cu toți cei care aveau în acte ca loc al nașterii URSS.

Pe buletinul său era scris că era născut în Soroca – URSS și, deci, își părăsise țara. După trei luni de lupte cu birocrația, reușește să demonstreze că se născuse în România și nu era “element dușmănos” la adresa URSS. Reușește să se reînscrie, culmea ironiei, la “Maxim Gorki”, la facultatea de limba rusă.

Primește repartizare la Piatra Neamț, de unde este chemat în Bacău, la Bacovia, actualul Colegiu Ferdinand I. Apoi la Alecsandri. În paralel cu predarea limbii ruse, Valeriu Bogdanet a practicat cu succes fotografia și, uneori, jurnalismul scris, fiind primul ziarist care a scris despre Nadia Comăneci.

În 40 de ani a publicat peste 6.000 de fotografii în 17 ziare, reviste sau almanahuri. A tradus și publicat din Pușkin, Lermontov, Maiacovski, Fadeev, Soljenițîn și Pasternak.

Dumnezeu să-l ierte!

 

Citiți și Profesorul Valeriu Bogdăneț a împlinit 90 de ani, un articol despre viața, speranțele si încercările unui Profesor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri