In aceasta luna a inceput deja igienizarea scolilor in intreg judetul, iar procesul va continua si in luna august. Tot de luna viitoare, conducerile unitatilor de invatamânt vor demara procedurile pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare.

Anul trecut, 167 de scoli si-au deschis portile fara a avea aviz sanitar favorabil. Exemplele sunt multe, in special din mediul rural in comune precum Ghimes Faget, Blagesti, Asau, Scorteni, Zemes, Strugari, Scorteni, Berzunti, Ardeoani, Samienesti, Agas, Orbeni, Brusturoasa, Caiuti, Sanduleni, Sascut, Birsanesti, Manastirea Casin, Helegiu, Lipova, Plopana, iar lista poate continua.

Si in orase au fost gradinite, scoli si chiar licee care nu avut autorizatii sanitare in Buhusi, Moinesti, Comanesti, chiar si Onesti si Bacau, la Colegiile Economic si Pedagogic. Spre deosebire de anii anteriori, acum autorizarea sanitara se poate efectua si pe corpuri de cladire, nu pe intreaga unitate scolara. In plus, legislatia in domeniu a simplificat mult modul de obtinere a acestui document de la Directia de Sanatate Publica.

PUBLICITATE

Acum se face pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a directorului unitatii scolare, care ia la cunostinta de conditiile igienico-sanitare si epidemiologice impuse, pentru ca scoala sa functioneze in parametrii corespunzatori si sa nu constituie un risc pentru sanatatea elevilor.

Dupa aceasta declaratie, i se inmâneaza autorizatia sanitara de functionare, iar in termen de 20 de zile o echipa de control merge la fata locului pentru a vedea daca ceea ce a declarat corespunde cu realitatea. Daca apar elemente care nu sunt corespunzatoare, se poate face un plan de conformare, dar numai pentru lucrurile care nu au implicatii asupra sanatatii si sigurantei copilului, ce pot fi rezolvate intr-o perioada de 3-6 luni, chiar si un an de zile.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ