2 martie 2024
EvenimentA fost deschis oficial Centrul de Servicii pentru Persoane cu Handicap Neuropshic...

A fost deschis oficial Centrul de Servicii pentru Persoane cu Handicap Neuropshic Filipesti

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC) a organizat, joi, 23 iulie, ceremonia oficiala de sfintire si de inagurare a Complexului, in care sunt patru locuinte protejate, pentru beneficiari cu dizabilitati usoare, si un centru pentru persoane cu dizabilitati neuropsihice avansate. Evenimentul a marcat, tot oficial, inchiderea Centrului de recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din Racaciuni, de unde toti asistatii vor fi transferati, pâna la sfârsitul anului, la Filipesti – singura comuna bacauana care a acceptat sa gazduiasca o astfel de institutie.

La evenimentul de joi au fost prezenti Mihaela Ungureanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, deputatii Constantin Avram si Lucian Sova, Ion Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, reprezentanti ai Institutiei Prefectului, actualul si fostul primar al comunei Filipesti, Ionel Ioan si Ioan Apostol, reprezentanti ai unor institutii similare DGASPC Bacau din judetele Vrancea si Neamt, ai unor ONG-uri bacauane si ai cluburilor Lions Moldova si Sf. Gheorghe Bacau si altii. Slujba de sfintire a fost tinuta de un sobor de preoti in frunte cu parintele Pimen, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

„La Filipesti – a spus directorul general al DGASPC Bacau, Sorin Brasoveanu – vor fi asistati 72 de beneficiari, ingrijiti de 85 de persoane. O prima etapa a fost epuizata, pentru ca au fost deja transferate 24 de persoane de la Centrul din Racaciuni, in toamna vor mai veni inca 24 de persoane, iar spre finalul anului diferenta pâna la 72.”Practic, investitia de la Filipesti, acum un modern centru de asistenta sociala, a aparut prin proiectul „Restructurarea Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Racaciuni”. Centrul din Racaciuni avea, in anul 2005, peste 480 de beneficiari. „Nu este singurul proiect – a precizat Sorin Brasoveanu. Noi am continuat masurile de restructurare prin o serie de alte proiecte, dintre care patru sunt deja realizate (doua centre la Târgu Ocna si Comanesti, care nu au capacitate mai mare de 50 de locuri, si dezvoltarea retelei de ingrijiri la domiciliu, in coolaborare cu Fundatia de Sprijin Comunitar).” Finantatori sunt Ministerul Muncii, prin Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala, Consiliul Judetean (principalul finantator), cu partenerii Primaria Filipesti si Consiliul Local Filipesti. Valoarea toala a proiectului ajunge la aproape doua milioane de euro, din care peste jumatate de la Consiliul Judetean.

„Aici, in judetul Bacau s-a inteles importanta furnizarii serviciilor sociale. Numai impreuna, autoritatea locala si ONG-urile, colaborând, putem produce cu adevarat o schimbare, sa redefinim modul de acordare a serviciilor sociale. Cu acelasi unic scop, de a creste calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati, in acest caz. România a ratificat Conventia ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilitati in 2010. Acum, in virtutea acestei politici, in judetul Bacau asistam la un proces de dezinstitutionalizare, prin reinstitutionalizare, dar prin acordarea persoanelor asistate de conditii mai bune, in institutii mai mici, mai bine organizate. Aici li se da sansa sa aiba parte de servicii adecvate nevoilor lor”.

Mihaela Ungureanu, secretar de stat, presedinta Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri