sâmbătă, 6 decembrie 2025

Atentie de unde cumparati carnea de Sarbatori

Specialistii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau recomanda consumatorilor ca, in perioada iernii si mai ales a sarbatorilor, sa evite achizitionarea din surse nesigure sanitar-veterniar a carnii si a produselor din carne. In acest fel, vor fi evitate toxiinfectiile alimentare si infestarile cu parazitul Trichinella Spiralis.

Prin urmare, bacauanii sunt sfatuiti sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru aceasta activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar. In plus, consumatorii sunt avertizati sa nu cumpere carne proaspata decât din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

Totodata, potrivit legilor din domeniu, este nevoi neaparata de vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. Astfel, veterinarul, pe lânga verificarea starii de sanatate a animalului ce urmeaza a fi sacrificat, va furniza si sfaturile utile privind probele ce trebuie recoltate la sacrificare si analizele care sa garanteze sanatatea consumatorilor. Se recomanda asomarea porcului înaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun.

„Daca medicul veterinar constata ca porcul este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului. In plus, nu consumati carnea si nu o preparati, pâna nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti”.
Florin Balta, purtator de cuvânt DSVSA Bacau

In plus, este interzisa vânzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, persoanelor neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar, eventuala imbolnavire prin vânzarea carnii infestate fiind pedepsita de lege. Cei gasiti in neregula in trafic risca sa le fie conficata marfa si amenzi contraventionale. Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii în târgurile de animale si în vecinatatea acestora.



spot_img