30 aprilie 2024
Prima PaginăAdio vaccinare in scoli!

Adio vaccinare in scoli!

Incepând din anul scolar care va incepe in septembrie, elevii nu vor mai fi vaccinati in scoli. Pâna acum, imunizarea era asigurata de medicii de familie, in mediul rural, si de medicii de medicina scolara in mediul urban. Odata cu schimbarea schemei de vaccinare valabila la nivel national, Ministerul Sanatatii transferat obligatia imunizarilor catre medicii de familie.

Medicii de familie sunt singurii care mai pot efectua vaccinari la prescolari si elevi. Exista o singura exceptie. Este vorba despre vaccinurile care sa previna imbolnavirea prin hepatita de tip B si tuberculoza. Acestea se vor administra in continuare in maternitati, in primele 24 de ore, respectiv intre 2 si 7 zile de la nastere. In rest, fiecare copil va fi prezentat pentru imunizare la cabinetul medicului de familie in evidenta caruia se afla. Primul vaccin pentru care copiii trebuie dusi la medicul de familie este cel de la vârsta de 2 luni, DTPA–VPI-Hib-Hep B (impotriva difteriei, tetanosului, pertussis, Haemophilus B si hepata B). Acest vaccin se repeta la 4 luni (fara cel impotriva hepatitei B si la 6 luni (la fel ca la 2 luni). La un an, copilul va fi din nou vaccinat impotriva difteriei, tetanosului, pertussis, Haemophilus B, dar si contra rujeolei, rubeolei si oreionului. La 4 ani, copiii vor primi din nou vaccinul DTPa (diftero-tetano-pertussis acelular), iar la 6 ani, pe lânga DTPa li se va administra si vaccinul VPI (antipoliomielita). La 7 ani, se repeta vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului, pentru ca la 9 ani sa se faca un nou vaccin antipolio. Ultima imunizare din calendarul national este cea de la 14 ani, contra difteriei si a tetanosului, pentru adulti.

Se accepta si vaccin din farmacii



Imunizarea este finantata, prin program national, de catre Ministerul Sanatatii. Dozele se distribuie prin Directia de Sanatate Publica, de unde medicii sunt obligati sa le ridice. Vaccinul se va administra numai cu seringi de unica folosinta si in spatii special amenajate (mai exact, in cabinetul medical). Parintii sunt liberi sa nu accepte tipul de vaccin achizitionat de Ministerul Sanatatii. daca ei opteaza pentru un alt produs, autorizat de Ministerul Sanatatii pentru a se comercializa pe piata româneasca, trebuie sa-si anunte medicul de familie. In astfel de situatii exista, insa, riscul ca vaccinul sa nu fi fost transportat sau pastrat in conditii corecte. De aceea, trebuie respectate indicatiile trecute de producatori pe ambalaj. Nu in ultimul rând, procedura de imunizare trebuie precedata de un examen medical efectuat de medicul de familie sau de pediatru.

Retea pusa la pamânt

Trecerea imunizarilor integral in sarcina medicilor de familie este o urmare a dezintegrarii retelei de medicina scolara. Aceasta a fost ani buni o Cenusareasa a sistemului sanitar, fiind pasata de la DSP la Spitalul de Pediatrie si inapoi, pentru a ajunge in curtea primariilor. Angajati si platiti de autoritatile locale, medicii scolari nu mai pot fi controlati de Ministerul Sanatatii si de reprezentantii sai in teritoriu. Cum imunizarea face parte din politica de sanatate publica a Ministerului Sanatatii, singura solutie a fost ca aceasta sa fie preluata de medicii de familie. Si acestia au un statut special, nefiind subordonati ministerului, dar pot fi obligati sa vaccineze datorita relatiei contractuale pe care o au cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Criza dupa criza

Daca in ceea ce priveste locul vaccinarii si personalul medical responsabil de derularea programului lucrurile sunt aranjate, cu aprovizionarea apar mereu probleme. In aceasta perioada, Directia de Sanatate Publica nu poate pune la dispozitia medicilor vaccinul Pentaxim, impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si infectiilor invazive produse de Haemophilus influenzae tip b (meningite, infectii ale sângelui, etc.) la copii, incepând cu vârsta de 2 luni. Imunizarea s-a amânat, iar medicii de familie vor fi nevoiti sa tina o evidenta stricta a copiilor neimunizati si sa ii recupereze pe parcurs, dupa ce se va relua aprovizionarea. Un alt vaccin care a lipsit a fost cel administrat in maternitati nou-nascutilor, impotriva tuberculozei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri