30 aprilie 2024
Top Story„Cui ne putem adresa, dacă nu autorităților?” Un expropriat din Săucești se...

„Cui ne putem adresa, dacă nu autorităților?” Un expropriat din Săucești se revoltă

Neculaie Ionescu, inginer pensionar, ai cărui părinți dețin un teren în Săucești, pe traseul șoselei de centură, reclamă că după nouă ani, „păgubiții” nu au beneficiat nici de producția de pe această suprafață, nici de despăgubiri. S-au întocmit tabele cu suprafețele expropriate și sumele care reprezentau valoarea acestora. Nimic mai mult.

„Părinților mei li s-a ocupat suprafața de 6.200 mp și li s-a promis că vor primi în cel mai scurt timp suma aferentă, la un preț în bătaie de joc, de doar 60 de bani pe metru pătrat, totalizând în primă fază 3.500 de lei, iar ulterior, la reevaluare, 4.500 de lei. Dar nu au văzut niciun leu”, arată petentul. S-a adresat direct premierilor României, președintelui Klaus Iohannis, Comisiei de abuzuri din Camera Deputaților și Senat, dar toate sesizările au fost direcționate către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – DRDP Iași, care „de fiecare dată a arătat către centru, adică spre București”.

Se așteaptă modificarea HG 620



Disperat, Neculaie Ionescu adaugă: „Părinții mei au 88 de ani fiecare și au nevoie de bani pentru înmormântare… Este o situație critică și revoltătoare! Cui ne putem adresa, dacă nu autorităților care gestionează treburile țării?”
Instituția Prefectului arată că tatăl petentului era înscris cu o parcelă de 5.558 mp, având o valoare de 3.648,02 de lei, pentru care s-a întocmit planul parcelar în 16 aprilie 2018. După avizarea acestuia, mai exact pe 22 mai 2018, la OCPI Bacău a fost recepționată o documentație cadastrală individuală și s-a întocmit un raport individual. Valentin Ivancea, subprefectul județului, arată că, din acest motiv, trebuie modificată HG 620/2013:

„În cazul în care, pe parcursul procedurii de expropiere se constată neconcordanțe între situațiile evidențiate în documentațiile cadastrale și identificările inițiale ale imobilelor și persoanelor supuse exproprierii, este rectificată, prin grija expropriatorului, anexa la hotărârea de guvern.”

În noul act normativ va fi menționată suprafața reală pe care o deținea familia Ionescu: 6.075 mp.

Nemulțumiții merg în instanță

În prezent, proiectul de modificare a HG 620 pentru actualizarea suprafețelor de pe traseul Centurii și a sumelor aferente se află la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe circuitul avizărilor interministeriale. După publicarea în Monitorul Oficial a acestei noi hotărâri, care modifică HG 620, în fiecare unitate administrativ-teritorială va fi convocată o comisie de verificare a dreptului de proprietate, care va emite o hotărâre de despăgubire, cu valoarea înscrisă în Hotărârea de Guvern, iar în cel mult 90 de zile se va face plata despăgubirilor, în numerar sau prin transfer bancar. În final, imediat după primirea hotărârii de despăgubire, expropriatul nemulțumit de sumă se poate adresa instanței judecătorești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri