30 aprilie 2024
CulturăEveniment de exceptie la Ateneu Premiile Centrului "George Apostu" si un...

Eveniment de exceptie la Ateneu Premiile Centrului “George Apostu” si un recital extraordinar

Vineri seara, in sala Ateneului bacauan s-au desfasurat doua evenimente notabile, aflate in stransa corelatie. Este vorba de decernarea Diplomelor de Excelenta ale Centrului International de Cultura si Arte aGeorge Apostu”, in continuarea festivitatii fiind programat un recital extraordinar sustinut de Johnny Raducanu si Ion Caramitru.

Incepand cu ora 18.00, Ateneul a gazduit personalitati de exceptie ale culturii romane. Filosofi si artisti, alaturi de bacauanii veniti sa-si prezinte omagiile celor ce se indeletnicesc cu placerile spiritului, au umplut la refuz sala. In deschiderea festivitatilor, directorul Centrului “George Apostu”, Geo Popa, a precizat: aCultura este temelia unei societati bine formate. Bacaul are si el o varsta, si nu una oarecare. Se implinesc 600 de ani de atestare documentara a Bacaului tanar. Este un loc ce emana spiritualitate si cultura, in competitie cu marile orase ale Moldovei.” Premiatii Centrului George Apostu au primit insemnele Bacaului, albumul aSalutari din Bacau” si insigna comemorativa aBacau 600″. Ceremonia de inmanare a acestor insemne a fost oficiata de viceprimarul Dragos Luchian, iar cei omagiati au fost academicienii Alexandru Boboc si Marin Aiftinca, dr. Ioan Pogorilovschi, omul de cultura si politicianul Petre Strachinaru, dr. Valentin Ciuca, prof. univ. dr. Stefan Munteanu, conf. dr. Venera Cojocariu si redactorul Radio Iasi Mircea Dascaliuc.

Laudatio…



Diplomele de Excelenta, in numar de trei, au fost decernate unor nume de marca ale culturii romane, fiecare dintre premiati avand parte de o scurta prezentare (laudatio) sustinuta de catre unul dintre colegii intr-ale frumosului. Acad. Marin Aiftinca a fost cel ce l-a omagiat pe acel mai valoros estetician roman al zilelor noastre, Grigore Smeu.” Veteranul esteticii autohtone, vadit emotionat, a multumit “Centrului George Apostu, singura institutie din Romania postdecembrista care a organizat an de an Simpozionul National de Estetica, in contextul in care esteticul a fost de multe ori blocat, ajungandu-se pana la a spune ca esteticul in arta nu exista.” Grigore Smeu a precizat ca in volumul II al Istoriei Esteticii Romanesti, ce va vedea lumina tiparului in 2009, este mentionata si contributia deosebita a Centrului George Apostu in ceea ce priveste sustinerea acestei discipline filosofice.
Dr. Valentin Ciuca a facut prezentarea unui aambasador veritabil al Romaniei profunde, care conteaza, care va dainui. Un mare artist, care anul trecut a onorat Societatea Franceza de Arte Frumoase, acceptand un premiu: medalia de argint pentru pictura. Este vorba de Marin Gherasim, care tocmai a primit Steaua Romaniei in grad de Mare Cavaler.” Impresionat, artistul i-a multumit lui Valentin Ciuca pentru introducerea facuta: aSa nu dai omului cat poate duce. Sunt coplesit de acest laudatio.” A urmat un omagiu adus lui George Apostu, aexemplu pentru cei ce au mers impotriva curentului general”, incheind cu declaratia ca aimpart in chip simbolic acest premiu cu generatia mea, o generatie tare, care nu te lasa sa atipesti in proiect.” Ultima Diploma de Excelenta a fost oferita de directorul Centrului George Apostu, Geo Popa, unui artist acare m-a ajutat, mi-a fost aproape pentru ca am reusit sa consolidam impreuna o institutie care este frumoasa. Un artist care a dus Romania pe scenele din intreaga lume, care a facut cunostinta cu Hollywood-ul, directorul general al Teatrului National “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, Ion Caramitru.” Fost ministru al Culturii, ambasador al frumosului pe toate meridianele, Caramitru a declarat ca aorizontul meu de lucru este tacerea. In spatiul liber dintre cuvinte, mai ales in poezie, se afla un fenomenal orizont de asteptare. Dar as vrea sa trec peste cuvintele mari si sa spun ca am facut doar politica bunului simt. Am asteptat sa se intample, ca si in dragoste, unde se traieste, nu se programeaza nimic. Si eu, si prietenul meu Johnny Raducanu, am fost prieteni cu George Apostu, o forta a naturii care s-a manifestat atat de frumos in arta.”

Jazz si poezie

Dupa ce a primit si el insemnele aBacau 600″, Johnny Raducanu s-a asezat in fata pianului si a pornit in forta… cu Internationala. Ion Caramitru l-a acompaniat, rezultand un scurt moment de re-amintire a vremurilor in care aCeausescu si poporul” erau un singur atot”. Si n-au lipsit aluziile deloc mascate la adresa unor poeti de curte rosie, precum Adrian Pauhneeheeescu. Au urmat aintrebarile” lui Nichita, aGlossa” eminesciana, aAr trebui”, al Anei Blandiana, din nou Nichita, de-asta data cu aTinerii”, ale caror saruturi trec dincolo de timp si spatiu… Ce sa mai spunem…poate ca an-ai sa vii si n-ai sa morti/n-ai sa sapte intre sorti”, sau ca asapte sisuri plang taisuri”. Ori poate, mai bine, o aAnti ars poetica”, in care aDiamantul in gunoaie/te dospeste, te ogoaie,/de auzi voce naroada/ caini cu Galaxii in coada,/patimi, vers cuvantului,/ cainele pamantului…”. aCantilena” lui Arghezi a fost tranformata de Caramitru si Raducanu intr-o povestioara cu coleoptere, dudui si matasuri grele, versurile poetului neputand fi utilizate din pricina refuzului Mitzurei Arghezi de a acorda drepturile de utilizare a versurilor tatalui ei in show-ul celor doi. S-a trecut la unul din cantecele tiganesti culese de Miron Radu Paraschivescu…si apoi la cea de-a zecea elegie a lui Nichita. Un spectacol inedit, ce a imbinat rasul cu plansul, teatrul cu muzica, ironia cu absurdul. Poezie si jazz. Reteta ideala pentru a-l intampina pe Mos Nicolae.
Emilian Berceanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri