20 aprilie 2024
ActualitateKit de recuperare a datelor infectate de ransomware, pus la dispoziţia publicului

Kit de recuperare a datelor infectate de ransomware, pus la dispoziţia publicului

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Poliţia Română, cu sprijinul Bitdefender şi EUROPOL, pun la dispoziţia publicului un kit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor atacurilor cibernetice de tipul ransomware GandCrab, se arată într-un comunicat de presă.

“Vă puteţi recupera fişiere infectate, fără a plăti sumele cerute de infractorii cibernetici. Ameninţarea GandCrab se răspândeşte prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanţe şi facturi fictive trimise ca fişiere ataşate în e-mail-uri. Odată ce victima accesează vectorul de atac, GandCrab blochează fişierele importante de pe dispozitivul folosit şi apoi şantajează”, se explică în comunicat.

GandCrab a făcut peste 50.000 de victime în mai puţin de o lună, inclusiv din România, şi cere recompense substanţiale ca să redea accesul la datele blocate. Un atac cibernetic a avut loc, anul trecut, şi la Spitalul Judeţean Bacău. Serverul a fost criptat şi se cerea o răscumpărare pentru deblocarea informaţiilor.



Toate informaţiile încărcate în ziua de 5 mai (date ale pacienţilor, analize, medicamente) au fost pierdute, dar recuperate ulterior în proporţie de peste 90%. DIICOT a anunţat că, împreună cu Poliţia Română, în parteneriat cu producătorul global de soluţii de securitate Bitdefender şi cu EUROPOL, pune la dispoziţia publicului un instrument pentru decriptarea datelor, care oferă victimelor clasei de ransomware GandCrab posibilitatea să le recupereze, fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici.

Kit-ul funcţionează pentru toate versiunile cunoscute ale ameninţării ransomware GandCrab şi este disponibil pe www.nomoreransom.org. – un portal online disponibil inclusiv în limba română şi în secţiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com. Aplicaţia poate fi găsită alături de alte 52 de soluţii antiransomware puse gratuit la dispoziţia publicului.

Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre ransomware şi modul în care se pot feri de această ameninţare. Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din e-mail-uri nesolicitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri