30 aprilie 2024
ActualitateCu rafturile si magaziile goale/Farmaciile si spitalele, la un pas de colaps

Cu rafturile si magaziile goale/Farmaciile si spitalele, la un pas de colaps

Producatorii si distribuitorii de medicamente anuntau ca sisteaza chiar de pe 13 septembrie livrarile la nivel national catre farmacii si spitale din cauza ca Ministerul Sanatatii le-a impus scaderea cotei adaosului comercial si nu si-a tinut promisiunea ca va plati farmaciilor arieratele. Farmacistii se tem ca li se golesc rafturile, iar spitalele se bazeaza pe stocul de medicamente.

Ieri, distribuitorii nu si-au pus in practica amenintarea si au mai dat un ragaz de cateva zile ministerului. In schimb, in multe farmacii bacauane medicamentele au ajuns scumpite. &#8222Ieri si azi am primit medicamente cu pretul marit cu noua la suta, ne-a declarat Gheorghe Danila, proprietarul unei farmacii. Cu toate astea noi nu vom face greva. Farmacistii nu au facut niciodata greva. Actualul ministru al sanatatii vrea sa ne oblige sa scadem adaosul comercial. Eu, care subventionez statul din &#821691 tot asteptand sa-mi deconteze retetele compensate eliberate, cum sa supravietuiesc? Voi fi nevoit sa scad salariile angajatilor”. Noi nu vom inchide usa in nasul pacientilor, este pozitia unanima a farmacistilor bacauani. Ei asteapta totusi vesti si indicatii de la Bucuresti, unde au plecat reprezentantii Colegiului Farmacistilor.

Rafturile din farmacii si spitale s-ar putea goli



&#8222O greva a farmacistilor ar fi ceva nemaintalnit, ne-a declarat Florina Buzdugan, medic sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Nu este posibil sa refuze onorarea retetelor daca au contract cu noi si plafon. Nu exista in contractul semnat intre CJAS si farmacii nici o clauza referitoare la greva”. Chiar daca farmacistii nu vor pune lacatul pe usa, este posibil ca greva furnizorilor de medicamente sa goleasca rafturile. &#8222Deja am probleme cu aprovizionarea din cauza restantelor pe care Casa le are fata de mine la decontarea retetelor. O sincopa in aprovizionare m-ar pune in dificultate, mai ales la medicamentele pentru bolile cronice”, ne-a declarat o farmacista.

Daca furnizorii de medicamente ar sista livrarea de produse, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau ar putea asigura tratament pacientilor internati pentru maximum o saptamana. &#8222De la farmacia spitalului mi s-a confirmat ca stocul de medicamente existent ajunge doar pe o saptamana, ne-a declarat Natalia Jicmon, directorul de ingrijiri al spitalului. Probleme mai mari ar fi la stocul de antibiotice, in special la ampicilina injectabila, dar pentru acest medicament sunt deocamdata inlocuitori”. Datoriile istorice pe care Spitalul Judetean le are fata de furnizorii de medicamente se ridica la 3,7 miliarde de lei vechi, bani aferenti lunii decembrie 2004. Celelelate datorii sunt in graficul de achitare prevazut in contractele incheiate cu furnizorii, dupa cum ne-a mai spus directorul Jicmon. Nu se stie insa care va fi reactia furnizorilor de medicamente fata de spitalele care in prezent nu inregistreaza datorii neachitate la termen.Scris de Doina MINCU/Roxana NEAGU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri