30 aprilie 2024
ActualitateDirectorii de scoli, obligati sa-si dea afara angajatii

Directorii de scoli, obligati sa-si dea afara angajatii

Finantarea per elev a stârnit dispute in scoli. Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a organizat, saptamâna trecuta, intâlniri cu toti directorii din unitatile de invatamânt preuniversitare si a atras atentia fiecaruia de a se incadra in bugetul alocat pe acest an calendaristic. In unele scoli, banii prea putini vor duce la concedieri de cadre.

Învatamântul preuniversitar bacauan se confrunta, acum, la inceput de an calendaristic, cu o noua problema: calculul strict al fondurilor pentru plata salariilor, in functie de finantarea per elev si incadrarea intr-un buget fix. Cele mai afectate sunt scolile cu elevi putini, dar si cele in care profesorii primesc salarii maxime pentru ca au gradatiile maxime, gradatii de merit, vechime si chiar doctorate. Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a atentionat directorii sa gaseasca solutii pentru incadrarea in buget. In caz contrar, se poate ajunge chiar la disponibilizari de personal.

„In primul rând nu putem vorbi de disponibilizari in timpul anului scolar. In al doilea rând, profesorii nu pot fi disponibilizati. Ei pot intra in miscarea personalului didactic, nu vor fi dati afara din sistem. A fost o discutie de principiu. Deciziile apartin strict consiliilor de administratie din scoli.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general ISJ Bacau



In functie de aceste tarife stabilite pe fiecare elev, dar si de profilul scolilor, directorii trebuie sa asigure cheltuielile cu salariile cadrelor didactice, inclusiv sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani. Acest lucru a creat insa o degringolada in tot sistemul, inca de când a fost implementat acest tip de finantare. „La momentul acesta noi nu avem probleme. Avem si norocul ca numarul elevilor este mare”, ne-a declarat prof. Remus Cazacu, directorul Colegiului Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”.

„Eu trebuie sa umblu la personalul auxiliar, nu la cel de la catedra. Dar, acum, nu gasesc solutii”, a spus si prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gh.Vranceanu”. La Colegiul Economic „Ion Ghica” situatia s-a rezolvat pentru ca un informatician a iesit la pensie, dupa cum a explicat prof. Dana Enache, director, iar la Colegiul „Henri Coanda” vor primi aviz doi pedagogi care lucrau cu plata la cumul.

„Nu ne incadram cu banii pentru o luna”, a conchis directorul colegiului, prof. Costel Catalin Gargaun. Si la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” se va renunta la doi ingrijitori (personal nedidactic). „Erau la plata la cumul, cu prelungire. Asa ne incadram. Practic, din februarie, acesti salariati nu vor mai fi in statul de functii. Am avut 24 de salariati pe nedidactic si acum o sa avem doar 22. Avem noroc si de faptul ca având clase de vocational, finantarea este mai mare pe elev. Aici ne salvam”, a aratat si prof. Daniela Bejan, directorul colegiului.

Si scolile gimnaziale au probleme

Si in scolile gimnaziale sunt probleme. „Nici noi nu ne incadram in buget. Avem personal cu gradatii mari, cu vechime si, implicit, cu salarii mari. Am redus optionalele pe clasele de intensiv, se va lucra pe clase intregi. Dar inca mai cautam solutii”, a explicat prof. Doinita Sârbu, directorul Scolii „Al.I.Cuza”.

„Când vrei calitate in invatamânt nu poti sa nu ai si echipa buna. Eu am profesori cu salarii mari, cu toate gradele si chiar doctori in stiinte, pentru ca m-am luptat sa am cadre didactice bune, sa ridic nivelul scolii. Nu ne incadram deloc in buget. Nu pot sa renunt la personalul auxiliar pentru ca nici asa nu ma reglez. Credeti ca dintr-un salariu de femeie de serviciu se rezolva problema? Eu cred in rectificari bugetare si in gasirea unor solutii viabile, dar nu sub aceasta forma. Ar trebui sa renunt la tot personalul nedidactic si la trei persoane din didacticul auxiliar.

Si daca dau paznicul afara, ce rezolvam? Pe de o parte respect normativele si, pe alta parte, trebuie sa dau oameni afara. Nu e corect si nici firesc”, a fost mult mai transanta prof. Florentina Vieru, director al Scolii „Ion Creanga” Bacau. In acest an vor fi si cresteri salariale in sistem: 5 la suta in martie si inca 5 la suta in septembrie.

Toate aceste probleme au fost discutate si in prima sedinta ordinara din acest an a Consiliului Local Bacau, de vineri. Vasile Tescaru, viceprimarul cu atributii de primar, a propus consilierilor locali sa participe la sedintele consiliilor de administratie din scoli, unde trebuie sa se decida soarta angajatilor din unitatile de invatamânt, dar sa voteze impotriva oricarei concedieri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri