30 aprilie 2024
ReportajReportaj in inima padurii

Reportaj in inima padurii

Putina lume stie ca, in comuna Dofteana, din judetul Bacau, exista un imens parc dendrologic. Pe o suprafata totala de 34 hectare de padure, 25 de hectare sunt amenajate ca si colectie dendrologica.

Cei pasionati de natura gasesc aici 620 de specii de arbori, din care cea mai impresionanta colectie este cea care insumeaza 38 de specii de pin.

Vârsta la care au ajuns unele specii, 65-100 ani, precum si dimensiunile, cercetarile efectuate asupra comportarii lor duc la concluzia ca multe specii exotice au o valoare stiintifica deosebita, indicate a fi extinse in culturile din tara noastra, in vederea ridicarii productivitatii padurilor si valorificarea superioara a unor statiuni.



„Incepând din jurul anilor 1955-1958, arboretumul constituie o valoroasa sursa de seminte din specii de rasinoase exotice pentru activitatile de cercetare si de productie.

De aici, in perioada anilor 1958-1975, s-a raspândit, in majoritatea zonelor tarii, mult material vegetativ, puieti de talie mica pentru culturi forestiere sau puieti de talie mare pentru zone verzi, cât si seminte pentru semanaturi in pepiniera pentru culturi de productie sau culturi experimentale si pentru schimburi internationale cu diverse gradini botanice si arboretumurile din tara si de peste hotare”, declara Mircea Mihaila, padurar in Dofteana.

O colectie valoroasa

Arboretumul Dofteana constituie o valoroasa colectie de specii lemnoase in special de rasinoase, atât din Moldova cât si din tara. Parcul Dendrologic prezinta o deosebita importanta forestiera botanica, didactica, stiintifica si social culturala. Intemeiat la inceputul secolului XX, din punct de vedere forestier, parcul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice si mai ales a speciilor exotice de interes forestier.

Importanta botanica a obiectivului consta in faptul ca, aici, colectia de specii lemnoase numara peste 680 de unitati sistematice, din care peste 570 de taxoni (unitate sistematica folosita la clasificarea regnului vegetal si animal, n.r.) au fost introdusi in perioada anilor 1968-1984. „Parcul Dendrologic este deosebit prin colectia de rasinoase exotice ce o contine, ca: Pinus strobus, Pinus Jeffreyi G et B, Pinus ponderosa Laws etc.

Este de mentionat ca numarul speciilor de colectie a fost cu mult mai mare (peste 1.300 de taxoni), dar, din ele, o parte s-a pierdut pe parcursul anilor fie din cauza neingrijirii lor la timp, fie ca au fost distruse prin lucrari de intretinere. O mare parte dintre specii s-au pierdut si din cauza conditiilor climatice mai vitrege din Moldova”, precizeaza Mircea Mihaila.

Importanta stiintifica

Importanta stiintifica a arboretumului consta in faptul ca aceasta colectie constituie o baza de cercetare si experimentare in cadrul a numeroase teme de cercetare si anume: aclimatizari si introduceri de noi specii exotice obtinute prin schimburi de seminte internationale si faze de creare a plantatiilor pilot cu speciile mai importante din punct de vedere forestier, existente in colectie; ameliorarea prin hibridare si selectie a unor proveniente si specii de pini, precum si plantatii cu diverse proveniente indigene si exotice de pin negru; ameliorarea pe cale genetica a molidului.

„Din punct de vedere social-cultural, arboretumul constituie un minunat loc de recreere, excursii si instruire pentru locuitorii din comuna Dofteana, orasele Târgu Ocna si Comanesti, cât si din municipiile Bacau si Onesti.

In fiecare an, vin pentru cercetare studenti la biologie de la Iasi si Brasov. Foarte multe activitati se desfasoara in acest cadru natural si in cadrul programului scolar «Saptamâna Altfel». Se fac excursii cu sau fara ghid si tinem in mod deosebit la pastrarea curateniei.

In parcul nostru, sunt interzise gratarele si aruncarea necontrolata a gunoaielor, pentru ca acestea atrag animalele salbatice”, a adaugat padurarul. Arboretumul Dofteana este proprietatea Directiei Silvice Bacau, fiind prins in amenajamentul Ocolului Silvic Tg. Ocna, ocol care se ocupa de mentinerea si intretinerea colectiei dendrologice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri