29 martie 2024
EvenimentZona Metropolitană Bacău nu există oficial, spune prefectul. E contrazis de directorul...

Zona Metropolitană Bacău nu există oficial, spune prefectul. E contrazis de directorul adjunct al Zonei

Ordonanța de urgență adoptată azi-noapte prevede ca deplasarea în interiorul localităților sau între localitățile dintr-o zonă metropolitană să se facă liber, fără condiții și fără declarații pe propria răspundere.

Cum există un proiect pentru constituirea Zonei Metropolitane Bacău, am dorit să aflăm dacă ordonanța se aplică și în acest caz, dacă un cetățean de la Luizi Călugăra poate să meargă fără declarație până la Secuieni, de exemplu.

Prefectul Liviu Miroșeanu a declarat pentru Deșteptarea.ro că Zona Metropolitană Bacău nu există în mod oficial, și în acest caz nu se aplică prevederile ordonanței.



Pe de altă parte, Ilie Bîrzu, directorul adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău, a declarat pentru Deșteptarea.ro că Zona există, a fost înființată conform legii, este funcțională. “Cetățenii ar trebui să beneficieze de prevederile legii și să nu fie nevoiți să completeze în fiecare zi declarațiile, mai ales că mulți locuitori din comunele limitrofe lucrează în municipiul Bacău”, spune Ilie Bîrzu. Acesta a mai precizat că Zona Metropolitană Bacău face parte din Federația Zonelor Metropolitane, existența ei fiind recunoscută la nivel național.

Zonele metropolitane în România au fost reglementate prin legea nr. 351 din 6 iulie 2001. O zonă Metropolitană a fost definită ca fiind „o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Zona Metropolitană Bacău este un proiect local pentru crearea unei unități administrative integrate între municipiul Bacău și comunele limitrofe Berești-Bistrița, Buhoci, Faraoani, Filipești, Gioseni, Hemeiuș, Itești, Izvoru Berheciului, Letea Veche, Luizi-Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Odobești, Prăjești, Bacău, Sărata, Săucești, Secuieni, Tamași și Traian, însumând o populație de circa 250.000 locuitori.

Ideea Zonei Metropolitane Bacău a apărut din 2001, când primarul Dumitru Sechelariu a inițiat proiectul ”Bacăul Mare”, care presupunea înființarea unei structuri administrative bazate pe asocierea voluntară dintre municipiul Bacău și 18 comune.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri