Promisiunea a fost facuta de primarul Târgu-Ocnei, Stefan Silochi (foto), pentru a reînvia traditia apelor minerale de la Baile „Nastasache“, din perioada interbelica. În Salina va functiona Sala de spectacole „Florin Piersic“ (sotia actorului s-a nascut în acest oras), iar la încheierea Zilelor orasului Primaria va oferi un bal, ca odinioara. (Evocarea îi apartine avocatului Dumitru Danale.) „Vom avea al patrulea centenar – Laetitia Leonte -, semn ca la Târgu-Ocna se traieste mult si, zicem noi, si bine“, a mai spus St. Silochi, provocându-i primarului de Cricova un soi de „invidie alba“. Fiii orasului (Grigorovici, Dragan, Musat, Tintaru s.a.) s-au întors acasa pentru 1-2 zile, invitati de acelasi inimos primar.

Înainte de a primi titlul de Cetatean de onoare al orasului Târgu-Ocna, Carol-Teodor Peterfi (n. 1967), laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2013, a multumit pentru câte a facut urbea natala pentru el (aici a urmat scoala generala). Partea a doua a actiunii din Sala de sedinte a Primariei a cuprins lansarea lucrarii „Valea Trotusului de odinioara în carti postale ilustrate (1899-1939)“ si a unui ghid turistic al aceleiasi zone, ambele tiparite de Corneliu Stoica la Magic Print Onesti. Preluând ilustrate de la „marii colectionari ai Bacaului – Ioan Catana, Mihai Ceuca, Aurel Stanciu“ -, acest „ambasador prolific si eficient al zonei“ (Jenica Apostol) a reusit sa comunice „în foarte putine cuvinte“ (Vilica Munteanu), „în special pentru tineri“ (Mihai Ceuca), informatii despre „una dintre zonele cele mai bogate spiritual din România“ (Ioan Danila). Pentru toate acestea, „cuvintele sunt prea putine si prea mici“ (Dan Sandu).

Programul de tehnoredactare în engleza nu detine diacriticele românesti, dar la o noua editie sau la o noua versiune (în franceza, de pilda), e absolut necesara trecerea de la *Barsanesti la Bârsanesti, de la *Cotofanesti la Cotofanesti, daca vrem sa nu ramâna în constiinta strainilor grave deformari ortografice. „Asa va place?“ ma întreaba Stefan Silochi, aratând spre o ilustrata devenita tablou, pe un perete al Salii de sedinte. Scria acolo: „Târgu-Ocna, vedere generala“ (1923), iar alaturi „Salutari din Tg.-Ocna“ (1935). „Da, ambele respecta normele academice din… 2005.“

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. La atata lume din tara si din strainatate care vine la Salina, nu e o mare rusine starea drumului spre acest obiectiv???

    Rusine tuturor primarilor, dar si managementului salinei care is bani frumosi turistilor fara a crea aproape nimic nou! La sutele de oameni din salina, sa ai un singur chiosc si o singura vanzatoare??? Ce “organizare” e asta??!

  2. Târgu Ocna este un oraș căpușat de câțiva infractori. Ei nu reprezintă intelesele acestui oraș, scopul lor nu este de a-l dezvolta ci de a avea un paravan pentru fel și fel de mânării. Orașul este pe moarte iar primarii nu au făcut nimic pentru a îndrepta situația. Singura industrie cu adevărat funcțioanală în oraș este mafia bisericească, pe lângă cea politică.

LĂSAȚI UN MESAJ