A trecut aproape un an de când Avocatul Poporului a sesizat Parlamentul si pe primul ministru cu privire la o situatie alarmanta din România – imposibilitatea autoritatilor de a proteja copiii abuzati si de a-i prelua din familii in cel mai scurt timp. Pâna in prezent, nu exista nici un semn ca guvernantii ar fi ingrijorati de siguranta minorilor.

In aprilie 2015, Avocatul Poporului a trimis guvernantilor un raport special cu un sir lung de probleme descoperite in legislatia privind plasamentul în regim de urgenta al minorilor în cazul abuzului, neglijarii, exploatarii si a oricareiforme de violenta. Institutia atragea atentia asupra pericolului in care se afla copiii abuzati, amplificat de legislatia aberanta care pune piedici tocmai celor care ar trebui sa-i salveze – angajatii directiilor de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC). Raportul venea si cu solutii legislative care ar fi avut ca rezultat final preluarea urgenta a copilului aflat în pericol si protectia efectiva, insa pâna in prezent nu exista niciun semn ca acestea ar fi fost luate in calcul.

 

PUBLICITATE

Cazuri cutremuratoare de copii abuzati si maltratati, semnalate in mass-media, au scos la lumina o birocratie iesita din comun ce impiedica institutiile cu atributii sa ia masuri urgente de protectie. Si asta pentru ca directiile de protectia copilului sunt la mâna instantelor care, in unele cazuri, intârzie mult prea mult judecarea masurilor de plasament in regim de urgenta, desi legea prevede o procedura de urgenta în solutionarea acestor tipuri de cauze si acordarea unor termene de judecata nu mai mari de 10 zile.

Pornind de la cazuri concrete de copii abuzati pentru care s-a intârziat alarmant de mult preluarea in plasament, institutia Avocatul Poporului a solicitat directiilor de asistenta sociala si protectia copilului din întreaga tara puncte de vedere legate de dificultatile întâmpinate la instituirea acestei masuri. Din cele 43 de directii care au raspuns solicitarii Avocatului Poporului, doar 7 au spus ca nu s-au confruntat cu probleme. Restul de 36 de directii (printre care si cea din Bacau) au reclamat colaborarea dificila cu instantele de judecata, din cauza supraaglomerarii acestora si a termenelor lungi de judecata. Din acest motiv, reprezentantii directiilor au cerut ca, in cazuri dovedite de copii abuzati, DGASPC sa poata da o dispozitie provizorie în baza careia minorii sa poata fi scosi imediat din mediul in care viata le este pusa in pericol, pâna la pronuntarea instantei de judecata.

Un proces dureaza chiar si 6 luni

„Dupa depunerea solicitarii de emitere a unei ordonante presedintiale, dosarul este înregistrat în ECRIS si primeste un termen, termen care din experienta unor directii de asistenta sociala si protectia copilului nu a fost niciodata mai mic de o saptamâna. Apoi, instanta dispune citarea reprezentantilor legali ai copilului, pentru ca acestia sa-si formuleze apararea.

In unele judete, niciodata nu s-a întâmplat ca un dosar aflat pe rolul instantei sa se solutioneze de la primul termen. S-au întâmpinat dificultati si la punerea în executare a ordonantei presedintiale, deoarece au fost situatii când din cauza comportamentului agresiv al persoanei în grija careia se afla copilul nu s-a putut intra în domiciliu. În acest sens, sunt semnalate cazuri în care nu a existat sustinere din partea organelor de politie de la posturile locale, dar si cazuri în care organele de politie au comunicat faptul ca nu pot sa însoteasca personalul directiei la punerea în executare a hotarârii pentru a nu fi acuzate de violare de domiciliu”, arata Avocatul Poporului in raport.

Pe durata judecarii dosarului de plasament in instanta, au mai explicat reprezentantii DGASPC, au existat situatii în care parintii acuzati de rele tratamente s-au mutat din domiciliul cunoscut sau au ascuns copiii în locatii necunoscute. Pe de alta parte, instituirea plasamentului în regim de urgenta este intârziata si de conditia legalizarii sentintei civile (aproximativ zece zile). În cazul în care hotarârea va fi pusa în executare, executorul judecatoresc va solicita instantei încuviintarea masurii, ceea ce implica un alt termen de aproximativ 5 zile.

„În toata aceasta perioada de timp, copilul se afla în pericol în familie si atât specialistii DGASPC, organele de politie, precum si autoritatile publice locale nu pot lua nicio masura în vederea protejarii intereselor sale. Toate aceste demersuri necesita timp, fapt ce permite ca de la identificarea situatiei de abuz sau neglijenta si pâna la punerea în executare a masurii de protectie sa treaca o perioada de câteva saptamâni, timp în care copilul ramâne în mediul respectiv alaturi de agresor”, arata Avocatul Poporului.

Un Tribunal al Minorului exista doar la Brasov

Termenele foarte mari si intârzierile in solutionarea unei actiuni in instanta au drept cauza volumul mare de dosare de pe rolul instantelor judecatoresti. Ceea ce impune, dupa cum insista reprezentantii locali ai Avocatului Poporului, infiintarea unui tribunal specializat doar pe cauze ce tin de protectia copilului. „Procedura in instanta este foarte greoaie, nu se pot respecta termenele prevazute de lege, iar procesele dureaza uneori chiar 6 luni, timp in care copiii sunt in pericol. Din aceste motive, legislatia trebuie modificata in sensul de a da o putere mai mare directiilor de protectie a copilului. In acelasi timp, infiintarea Tribunalului Minorului este o necesitate de maxima urgenta pentru ca masurile de protectie a copilului sa nu mai fie intârziate sau blocate. Doar la Brasov exista un Tribunal al Minorului. Sunt complete specializate care se ocupa numai de astfel de cauze, iar termenele sunt mult mai scurte”, precizeaza Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului Bacau.

In 2015, potrivit datelor Directiei de Asistenta Sociala Bacau, s-au oferit servicii rezidentiale pentru 27 mame si 53 de copii, victime ale violentei domestice. Specialistii de la compartimentul privind violenta domestica au gestionat 165 de cazuri de femei care au reclamat abuzuri, cu 68 mai multe decât in 2014. Beneficiari au fost 97 de copii, victime colaterale ale situatiilor de violenta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Daca cei de la PROTECTIA COPILULUI, au sedii bengoase, masini de lux si traiesc ei in huzur, de ce sa se mai ocupe si de situatia copiilor care traiesc in conditii specifice perioadei tribale.

LĂSAȚI UN MESAJ