25 aprilie 2024
Actualitate Vesti bune pentru copiii cu autism

Vesti bune pentru copiii cu autism

Se modifica criteriile de evaluare a handicapului

Adultii cu accident vascular si pareze sunt condamnati sa moara de foame. Mai ales cei de la tara, care nu au nici pensie, nici nu mai pot munci. La implinirea vârstei de 18 ani, adolescentii cu handicap erau „vindecati” brusc. Isi pierdeau si gradul, si drepturile. Sunt anomalii determinate de Ordinul 762. Guvernul vrea sa indrepte neajunsurile si pregateste o lege.

Timp de cinci ani, bolnavii care aveau paralizii sau pareze provocate de un accident vascular cerebral nu au mai primit sprijin financiar, considerându-se ca au ajuns in situatia aceasta din cauza ca nu au fost cumpatati, au consumat prea multe grasimi, au dus o viata sedentara etc. Cel putin asa s-a declarat atunci, dupa aparitia Ord. 762, care aproba criteriile medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap. Multi dintre cei care suferisera un accident vascular si-au pierdut gradul de handicap si drepturile aferente acestui statut. Ca sa corecteze faptul ca Ordinul 762 nu cuprinde "referiri la unele sechele si deficite motorii care, potrivit specialistilor, reprezinta situatii care necesita incadrarea acestora in grad de handicap", Guvernul USL va opera modificari. De fapt, situatia persoanelor cu AVC a facut obiectul multor critici din partea deputatului Mariana Câmpeanu, azi, ministru al Muncii. Noul proiect va indrepta si faptul ca evaluarea gradului de handicap in cazul tulburarilor de spectru autist sunt efectuate aproape exclusiv pe baza valorii coeficientului de inteligenta.

La 18 ani, isi pierdeau „gradul”

Un alt motiv pentru care specialistii au decis modificarea Ord. 762 este existen?a unor neconcordan?e cu prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata in 2006 si ratificata in 2010 prin Legea 221. Inadvertentele dintre legislatia româneasca si cea internationala au fost sesizate de catre Comisia de psihiatrie si psihiatrie pediatrica si se refera mai ales la continuitatea in acordarea gradului de handicap la trecerea de la statutul de copil la cel de adult, in cazul tulburarii de spectru autist. In plus, Comisia de neurologie pediatrica a Ministerului Sanatatii sustine ca incadrarea starilor patologice ale autistilor in categoria afectiunilor pentru care se poate face incadrarea in grad de handicap "este sustinuta de argumente stiintifice medicale" si corespunde definitiei data handicapului de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Modificarile vor fi cuprinse intr-un act normativ emis de MSP si MMFPS, al carui proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, fiind supus atentiei publice pâna pe 27 august.
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri