Un bărbat din Moineşti a cerut instanţei sprijin pentru aducerea în ţară a celor doi copii ai săi, aflaţi în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Băcăuanul susţine că mama ar fi plecat cu minorii, fără acordul lui, fiind cercetată penal pentru infracţiunea de răpire internaţională.

În martie 2018, acesta a deschis o acţiune la Judecătoria Moineşti, împotriva fostei soţii, prin care a solicitat suplinirea consimţământului acesteia pentru deplasarea minorilor din Republica Moldova la locuinţa tatălui din România şi pentru întocmirea paşapoartelor simple pentru cei doi copii.

“Conform hotărârii de divorţ, locuinţa minorilor a fost stabilită la locuinţa reclamantului din România. În prezent, minorii se află pe teritoriul Republicii Moldova, fără consimţământul tatălui, pârâta săvârşind infracţiunea de răpire internaţională, fiind cercetată penal pentru săvârşirea acestei infracţiuni.

Pârâta este plecată în Belgia, minorii sunt cetăţeni români, domiciliul lor este în România, aflându-se în Republica Moldova peste voinţa lor; locuiesc la bunica maternă în condiţii mizere”, se arată în acţiune. Prin urmare, tatăl s-a văzut nevoit să ceară instanţei să facă demersuri pentru aducerea copiilor acasă.

De cealaltă parte, mama a cerut respingerea acţiunii, motivat de faptul că a fost nevoită să părăsească România din cauza conflictelor cu fostul soţ şi familia acestuia. Ea a arătat că nu are niciun sprijin aici, familia sa aflându-se în Republica Moldova.

Însă, instanţa a luat în calcul sentinţa de divorţ şi a admis cererea bărbatului: “Suplineşte consimţământul pârâtei pentru ca minorii să se deplaseze împreună cu tatăl lor, din Republica Moldova la locuinţa acestuia din România şi cu privire la întocmirea actelor necesare pentru eliberarea paşapoartelor minorilor.” Sentinţa poate fi contestată.

Alte articole