&#8222Buna ziua! Sunt din Galati, stau doua zile in Bacau. Am venit cu un grup de prieteni francezi care ar vrea sa viziteze niste obiective culturale, stiti cum sunt ei, cauta asa ceva. Unde as putea sa-i duc? Ce obiective culturale importante sunt in Bacau? Aveti, va rog, vreun pliant de vanzare, de unde sa ne informam?&#8221, cateva intrebari pe care le-am pus prin telefon receptionerilor de la Hotel Moldova, Hotel Decebal si Hotel Dumbrava. Un scenariu inventat dar care ar putea fi adevarat. Raspunsul primit poate fi folosit ca explicatie pentru lipsa de vizitatori de care sufera institutiile de cultura din Bacau, explicatie, daca vreti, si pentru faptul ca economia judetului nu este cea care ar putea sa fie.

Harti fantoma pentru turism

Institutiile de cultura din Bacau se plang ca nu este promovat un turism cultural local, fapt pentru care nici prea multi vizitatori nu le calca pragul. Vina insa este cu dus si intors. Centrul Judetean de Informare Turistica din cadrul Hotelului Moldova s-a desfiintat. Un anunt de pe usa vechiului sau sediu anunta ca un Centru de Promovare a Turismului si Referent Salvamont – noua titulatura – s-a mutat la camera 28 din Consiliul Judetean Bacau, de fapt camera 29. Ajunsa aici am aflat ca de promovarea turismului bacauan, de turismul cultural inclusiv, se ocupa o singura persoana, un “referent salvamontist&#8221. Acesta nu a putut sa-mi spuna nimic despre felul in care sunt promovate obiectivele culturale din judet. Singura urma a ceea ce ar trebui sa se intample sunt doua harti ale Bacaului, facute destul de bine, din vremea cand exista Centrul Judetean de Informare si Promovare turistica Bacau. Inutile totusi, de vreme ce nu pot fi consultate decat daca ajungi la camera 29 a Consiliului Judetean si intrebi daca au asa ceva prin dulap. Mai pot fi rasfoite – nu si cumparate – doar de la Agentia Intertur Bacau. “Am dus la ACR. Nu stiu daca sunt pe la hoteluri, poate au dus inainte. Parerea mea este ca un centru de informare ar trebui sa existe, chiar doua. Insa nu vad cum ar putea o singura persoana, pentru ca sunt singur aici, sa se ocupe de informare, promovare si salvamont. Eu sunt referent salvamontist, eu nici n-ar trebui sa stau aici, ar trebui sa fiu pe munte, numai ca nu avem nici noi o locatie&#8221, ne-a declarat Daniel Zanescu, responsabil de Centrul de Promovare a Turismului si Referent Salvamont.

Amabilitatea receptionerelor salveaza imaginea Bacaului in fata strainilor

Hotelurile din Bacau nu detin pliante care sa conduca turistii spre obiectivele culturale ale judetului. De la toate cele trei hoteluri “abordate&#8221 am primit acelasi raspuns: “Nu avem&#8221. Informatii, in schimb, am primit. Receptionerele au fost dragute cu o galateanca – conational deci – care are misiunea delicata de a prezenta Bacaul unor francezi mofturosi. De la Hotel Moldova, am fost sfatuita sa-i duc pe francezii mei la Muzeul de Istorie, Biserica Precista, Catedrala Catolica si Muzeul de Stiintele Naturii. “Altceva? Ce ar mai fi de vizitat&#8221, intreb. “Cam atat&#8221 mi se raspunde. Multumesc si ne luam “La revedere&#8221. De la Hotel Decebal am fost trimisa direct catre Biserica Precista. “E veche. E din piatra, are iconite in original, pictura e deosebita&#8221, curg argumentele. Apoi, mi se spune ca ar trebui sa merg si la Casa Bacovia, insa sunt anuntata ca s-ar putea sa nu am noroc pentru ca s-ar putea sa fie deschis “doar sambata si duminica&#8221. Ei, tocmai sambata si duminica nu e deschis, imi spun in gand. Ah, isi aminteste doamna cea amabila, pot sa-i duc si la Muzeul de Istorie, ca e fata in fata cu Precista. Insa, am fost avertizata, sa nu-i duc cu nici un pret la Vivariu. “Nu e nimic renovat. Si sunt pasari, nu cred ca-i intereseaza. Nu-i duceti acolo, ca va faceti de ras. Miroase oribil&#8221. Mai bine sa-i duc la Salina Tg Ocna. “Noi acolo mai trimitem turistii&#8221. Ok. De la Hotel Dumbrava, o doamna, mai expeditiva, m-a ghidat catre “Curtea Domneasca, din secolul 13, Parcul Cancicov si Casa memoriala “George Bacovia&#8221. Si uite asa, cu amabilitatea receptionerilor, fara ajutorul vreunui centru specializat sau a unei brosuri care sa arate de ce merita Bacaul asta sa fie calcat de turisti, am reusit eu sa ies basma curata, in fata fictivilor mei prieteni francezi. UF!

Scris de Laura Huiban