Șapte băcăuani (printre care un muncitor silvic şi un pădurar), cu domiciliul în comuna Asău, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept. Unii dintre ei au antecedente penale.

În noaptea de 31.01/01.02.2011, poliţişti din Mănăstirea Caşin, au oprit pe un drum forestier autoturismul în care se aflau inculpaţii O.I. şi P.S.. În maşină au fost descoperite o armă de vânătoare cu alice, o armă militară (carabină), patru gloanţe şi o baionetă cu teacă. “Inculpatul O.I. a precizat că arma militară (carabina) a găsit-o în vara anului 2010 într-o pădure, împreună cu patru cartuşe, pe care le-a şters de rugină şi le-a uns, iar la data de 31.01.2011 s-a deplasat împreună cu inculpatul P.S. în pădurea unde au fost depistaţi ulterior, pentru a vâna.

Inculpatul P.S. a precizat că, în primăvara anului 2010, a găsit arma de vânătoare, care se afla în stare de degradare, pe care acesta şi-a însuşit-o, după care a tras cu aceasta pentru a vedea dacă funcţionează, iar în ziua de 31.01.2011 s-a deplasat împreună cu inculpatul O.I. în pădurea unde au fost depistaţi ulterior, pentru a vâna”, se precizează în rechizitoriu. Ulterior, a fost dispusă o constatare tehnico-ştiinţifică balistică, iar din concluziile raportului rezultă că armele fac parte din categoria armelor de foc letale şi sunt în stare de funcţionare.

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că cei doi inculpaţi erau în legătură cu mai multe persoane care deţin în mod ilegal arme, printre care inculpaţii P.C., P.S., B.L.C., D.I., A.G.. Astfel, a fost autorizată interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice pentru a se stabili implicarea celorlalte persoane în activităţi de braconaj cinegetic. În momentul în care anchetatorii au obţinut suficiente probe, s-au emis autorizaţii de percheziţii la locuinţele suspecţilor, fiind descoperite o capcană utilizată pentru capturarea de animale sălbatice, cartuşe de vânătoare, trofee de căprior şi de cerb, alice din plumb şi din cupru, o ţeavă de carabină, o ţeavă dublă de puşcă, confecţionată artizanal, capse nefolosite, cutii cu pulbere (praf de puşcă), cutii cu arcuri metalice, arme artizanale, arme de vânătoare, bile de plumb, capcane metalice. La urmărirea penală, inculpatul B.L.C. a dat o declaraţie în care recunoştea că a desfăşurat activităţi de braconaj cinegetic împreună cu alţi doi inculpaţi şi că a împuşcat un porc mistreț şi o capră. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Moineşti.

Cheltuieli judiciare în cuantum de 200.000 lei!

Inculpaţilor li s-au impus cheltuieli judiciare în cuantum de 200.000 lei, reprezentând contravaloarea activităţilor de interceptare şi înregistrarea convorbirilor telefonice, a expertizelor, a organizării şi efectuării percheziţiilor domiciliare şi a altor activităţi de urmărire penală. Cum suma este colosală, instanţa a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău dovada sumelor solicitate cu titlu de cheltuieli de la urmărirea penală.

“Prin adresa …., se comunică instanţei că (…) instituţiile abilitate să pună în executare mandatele emise de judecător nu au comunicat niciodată în mod oficial contravaloarea activităţilor, însă din unele discuţii purtate cu reprezentanţi ai acestor instituţii, a rezultat drept cost al unei zile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor şi interceptărilor telefonice suma de aproximativ 4.000-4.500 lei/număr de telefon sau aparat telefonic.

Astfel, instanţa trebuie să cenzureze sumele solicitate în funcţie de dovezile existente la dosar şi alte criterii rezonabile de stabilire a acestora”, a arătat instanţa. Prin urmare, inculpaţii au fost obligaţi să plătească, fiecare, câte 4.000 lei, drept cheltuieli judiciare către stat. Pedepsele aplicate acestora sunt cuprinse între 2 şi 3 ani închisoare, cu suspendare. Sentinţa poate fi contestată.

Alte articole