Trei fetite, toate frumusele: Iasmina, Gabriela si Elena. Sunt singura avere a lui Relu Octavian Lungu, un bacauan care locuieste pe strada Nicu Enea, intr-o camera inchiriata de la un cetatean care, la rândul lui, a cumparat-o de la primarie.

“Ne cerem scuze ca stam cu usa si fereastra deschise, dar altfel asta mica face crize. Nu i se oxigeneaza creierul”, explica mama, Crina Antal, aratând spre Gabriela. Copilul are aproape trei ani si sufera de epilepsie generalizata, hiposideremie, anemie hipocroma, hipotrofie, fiind incadrat in gradul I de handicap.

“Face convulsii si de trei ori pe zi”, afirma Octavian. Veniturile familii – alocatii si salariul de asistent personal, sunt de 762 lei. Da 200 de lei pe chirie, asa ca mai ramân 562 pentru energie electrica, medicamente, scutece si hrana: “Facem mai mult supe pentru copii, mai facem si pilaf, tocanita de cartofi, ce putem si noi”, spune incet Octavian, raspunzând mirarii mele.

PUBLICITATE

“Trebuie operata pe creier”

Camera mobilata modest – doua paturi, o masa, un televizor, un dulap si o chiuveta – e curata, dar umeda. Din cauza igrasiei, te ustura ochii, gâtul, narile… Copilul se agita, plânge, isi smulge caciulita. “Are dureri de cap foarte mari”, imi spune mama, incercând sa o linisteasca. “Medicul a spus ca trebuie operata pe creier, dar nu avem bani, adauga tatal. Eu am vrut sa ma angajez, dar cei de la SPAS mi-au spus ca pierd salariul de insotitor. Vom incerca sa-i facem sotiei dosar de asistent personal, ca eu sa pot avea o carte de munca. Pâna acum nu s-a putut din cauza ca nu avea buletin.”

Tatal afirma ca a cerut Primariei Bacau o locuinta sociala deoarece camera de pe str. Nicu Enea e igrasioasa, improprie locuirii, ducând la agravarea starii copilului. Un alt motiv e faptul ca veniturile familiei sunt foarte mici, iar chiria, foarte mare. Octavian Lungu sustine ca a fost amânat, mereu, si nu intelege de ce, având in vedere gravitatea bolii fetitei.

“Când o aud cum plânge imi vine sa fug in lume, spune tatal, cu lacrimi in ochi. Pentru cine sunt locuintele sociale? Nu pentru oameni ca noi? Daca primaria nu ne ajuta nu stiu ce putem face… Poate singura solutie este sa ne eutanasiem cu totii!”

Reprezentantii Primariei Bacau sustin ca vina este a lui Octavian Lungu, care nu a adus toate actele: “Prima conditie ca o persoana sa primeasca locuinta sociala este sa aiba dosarul complet. Relu Octavian Lungu a fost, inca din iunie 2012, instiintat si invitat la sediul Primariei Bacau pentru a-si completa dosarul, dar nu s-a prezentat” – a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt in cadrul Primariei Bacau.

Octavian Lungu recunoaste ca asa stau lucrurile, dar adauga ca daca Primaria ar fi vrut cu adevarat sa-l ajute ar fi facut-o: “Au dreptate, asa e, dar mi-au cerut certificat de casatorie. Noi ne intelegem bine, avem trei copii, dar nu avem bani sa ne cununam. Ne-ar trebui peste un milion pentru acte. Nu e mai important ca suntem o familie?” – spune Relu Octavian Lungu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ