Radu Samoila si Beatrice Maini la Campionatul Italiei 2016

* la 15 ani, stabilit in Italia, bacauanul Radu Samoila a devenit cel mai valoros dansator la categoria lui de vârsta si membru al lotului national italian

Despre faptul ca Italia a fost luata cu asalt de multi dintre conationalii nostri in cautarea unui trai mai bun, unii reusind sa se integreze in peninsula traind decent, stie toata lumea. Chiar circula o poanta buna in care se spunea ca nu exista român sa nu aiba macar o ruda in Italia.

Sunt si români de ai nostri care nu ne-au facut cinste dar si cazuri de exceptie când practic ne-au facut sa fim mândrii de ei. Radu Samoila, un adolescent bacauan de doar 15 ani (pe care ii implineste in octombrie) a plecat in Italia impreuna cu familia in urma cu trei ani pentru a-si indeplini visul. Tânarul este dansator sportiv si practica acest sport de când se stie, dupa cum a declarat:

PUBLICITATE

„Fac dans de la vârsta de trei ani, practic de când am început sa ma tin bine pe picioare. Mama avea un club de dans sportiv în Bacau – Clubul Fiesta – si, pâna la noua ani, când am luat titlul de vice-campion al României, ea a fost antrenoarea mea. Am fost obisnuit de mic cu antrenamentele, uneori de câte 3-4 ore fara întrerupere. Nu mi-a trecut niciodata prin minte ca ar fi o activitate obositoare. Veneam de la scoala, îmi faceam lectiile si apoi ma distram cu prietenii mei în sala de dans.”

Plecarea in Italia

Mama lui Radu, Liliana Samoila a deschis primul club de dans sportiv din Bacau, Clubul Fiesta, in anul 1996, un club reprezentativ pentru orasul nostru unde s-au pregatit peste 3000 de sportivi de toate vârstele. Dupa ce in 2011 Radu Samoila a deveneit vicecampion national la categoria lui de vârsta (10-11 ani-n.r.), a avut nevoie de antrenamente avansate de dans sportiv si atunci a hotarât impreuna cu familia sa se antreneze in Italia.

„Cei mai buni antrenori din lume se aflau în Italia, la Molinella, în clubul Team Diablo. Asa am început sa merg la antrenamente in Italia de cinci-sase ori pe an, pâna când parintii mei au realizat ca ar fi mai economic sa ne mutam cu totul în Italia, iar decizia lor de a ne muta acolo m-a bucurat foarte tare.

Acum ma antrenez cu campionii mondiali si am prieteni pe care, pâna acum trei ani, nu-i vedeam decât la televizor, pe canalul de sport”, ne-a explicat Radu Samoila care ne-a dezvaluit si faptul ca anul acesta a luat locul IV la Campionatul Absolut Italian, dar asta numai pentru ca partenera lui italianca este înca începatoare. „Oricum, am fost chemat la lotul national în toamna si stiu ca am sa fac o buna impresie”, a mai spus performerul bacauan.

Un campion in devenire

Trecând putin dincolo de dansul sportiv, in cei trei ani de când se afla la Molinella, Radu Samoila a fost premiat în fiecare vara de catre primarul localitatii pentru rezultate deosebite scolare si sportive. La aceasta ora, in Italia, Radu este cotat drept cel mai valoros dansator la categoria lui de vârsta si membru al lotului national italian, cu mari sanse de a deveni campion al Italiei si chiar mondial. Privind spre viitor, tânarul ne-a marturisit:

„Mai întâi, trebuie sa devin campion al Italiei, apoi , cu ceva noroc, campion mondial la dans sportiv. Mai târziu, ma gândesc sa devin antrenor de dans si, poate, instructor de zbor sau pilot de linie, pentru ca zborul este una din pasiunile mele din afara ringlui de dans. Dupa liceu, intentionez sa merg la Academia Aeronautica pentru specializare”. Intrebat daca va mai dansa vreodata pentru România, adolescentul a spus ca nu se stie niciodata ce se poate intâmpla, dar ca deocamdata a fost „infiat” de Italia care poate sa-i aduca maximul in ceea ce face.

Dar asta nu inseamna ca nu-i este dor de casa in care a crescut in Bacau, de momentele speciale mai ales la sarbatorile de iarna, de atmosfera de la clubul Fiesta unde s-a format si de câtiva oameni de suflet cu care mai tine legatura. Mama lui, Liliana Samoila este foarte mândra de evolutia fiului ei. Cu toate acestea, exista ceva ce regreta : ca nu este acasa, la Bacau.

„Am dedicat 30 de ani de activitate cu copiii in dansul sportiv, acasa, la Bacau. Din pacate asta s-a cam uitat. Singurul om care m-a ajutat si m-a sustinut in Bacau a fost Dumitru Sechelariu”
– Liliana Samoila

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ