An de an, sute de bacauani se indreapta spre plajele insorite ale Greciei, indiferent de ce se arata sau se scrie in mass media de peste tot. Unii au fost atrasi de spusele celor care au mai fost acolo si le-au povestit despre preturile relativ mici, peisajele incredibile si despre experientele de neuitat. Altii au ales destinatiile elene fiind la mai multe incercari si au dorit sa repete experintele anilor trecuti.

Alexandra si Andrei Baciu au calcat, anul acesta, pentru prima data in insorita Grecia, unde au petrecut un sejur in luna de miere. Proaspetii casatoriti au plecat in voiaj de nunta, impreuna cu nasii lor, Iuliana si Gabriel, in Zakynthos, una dintre celebrele insulitele din Marea Ionica ce scalda pamântul stâncos al Greciei de vest. Au avut din timp bilet, cumparat de la o agentie online, cu mult inainte de a se declansa criza din Grecia. Marturisesc ca au avut emotii inainte de plecare, dar nu din cauza agitatiei din capitala elena, ci mai curând a povestilor pe care le auzise de la unii români care au fost prinsi in tot soiul de capcane intinse de pretinsi politisti bulgari, in urma carora au ramas fara masina si obiectele de valoare pe la ei.

„Mai vazusem pe la tv si ca trebuie sa avem bani cash la noi, daca mergem la greci, asa ca ne-am luat destui euro pentru cheltuiala. Surprinzator este ca nu au fost probleme la plata serviciile, in speta masa la restaurant sau altceva. Toata lumea accepta sa achitam cu cardul. Deci si asta e o poveste gazetareasca. Cred ca, de fapt, turistii, unii dintre ei, sunt chiar mai panicati decât localnicii”, povesteste tânara Alexandra.

PUBLICITATE

De altfel, nici in restul Greciei lucrurile nu stau altfel, peste tot, cu exceptia capitalei Atena, lumea fiind extrem de destinsa pe plaje, la taverne si in casele localnicilor.
„Nu stiu de ce se tot vorbeste in maniera asta despre greci, cum ca ar fi cam lenesi sau asa ceva. Pentru ca noi, in Grecia, pe aproape tot drumul facut cu masina am vazut ca se lucra la greu la autostrazi, de exemplu. Macar de-ar fi asa si in România…In plus, am observat, spre dimineata, când am ajuns, cum grecii plecau la munca, la câmp, in grup, cu masinile. Se vedeau iesind din masini cozile sapelor, ale furcilor sau ce unelte mai folosesc ei. Unii le cam poarta de grija grecilor. In orice caz, adevarul este cumva la mijloc”, este de parere Andrei Baciu.

Dedicati afacerilor

Dincolo de tensiunile de la Atena, de freamatul din sânul guvernului elen, de panica din rândul unei parti a populatiei Greciei, in spatiul turistic lucrurile merg la fel de bine ca si inainte. Proprietarii afacerilor din aceasta zona a economiei, la fel ca si localnicii, nu par deloc sa fie preocupati de ce se intâmpla la nivel de politica, toata lumea este zâmbitoare, patronii de restaurante sau magazine de suveniruri stau in fata pravaliilor, asteptând ca strainii sa le calce pragul. Le ofera turistilor, indiferent din ce tara sunt, o multime de feluri de a-si petrece timpul liber, cerând la schimb foarte putini bani.

Bunaoara, proaspetii casatoriti au petrecut o zi intreaga in croaziera cu vaporul, inclusiv transportul de la hotel la mare, cu doar 20 de euro, fata de 25 de lei o jumatate de ora cât i-ar fi costat o plimbare in jurul epavei grecesti de la Costinesti. „Grecii stiu sa-si vânda marfa, o fac cu maxim profesionalism, asa incât sa te faca sa te intorci la ei in viitor. Sigur, unii incearca sa-ti vânda avioane, spunându-ti tot felul de povesti, dar asa e in turism, povestile atrag. De exemplu, traseul cu vaporul a presupus si trei opriri, dintre care una in apropierea unei epave, la celebra Navagio Beach, despre care se povesteste ca ar fi fost a unor contrabandisti contemporani care faceau trafic cu tigari si asa au esuat lânga tarm”, incheie Alexandra Baciu.

Grecia, pe val

De altfel, schimbarile, in bine, s-au vazut si la operatorii locali din turism carora, anul acesta, criza din Grecia le-a crescut afacerile. „Criza asta a propulsat Grecia si mai sus in atentia turistilor, acum fiind pe primul loc in privinta destinatiilor de vacanta de peste hotare. Nici in privinta banilor, nu s-au inregistrat probleme, mai ales ca noi, de ani de zile, avem contracte ferme cu furnizorii nostri, iar platile se fac dinainte, turistii trebuind doar sa aiba la ei ceva cash ca sa mai cheltuie pe suveniruri sau altceva.

Prin urmare, le recomand bacauanilor sa nu se gândeasca decât la vacanta pe care o asteapta de un an de zile si pe care o merita din plin”, a declarat Dumitru Nanescu, administratorul firmei de turism Inter-Tour Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Vreme Buna 32 grade , marea superba , preturi bune , oameni minunati , …..putini Romani….de vazut Astris ,Potos , Limenaria …..pt. o vacanta minunata Thassos e locul ideal
    ..

LĂSAȚI UN MESAJ