“Visul unei nopti de vara”, un spectacol al Teatrului din Constanta (foto: Liviu Maftei)

A inceput deja sa scârtie Theaterstock-ul nostru. Intarzieri, amanari, suspendari…

A doua zi de festival, duminica, 2 august, a fost o zi plina. Numai ca… La ora 13.00, la Selgros trebuia sa se desfasoare un program de animatie pe picioroange (o actiune de promovare a festivalului), insa “picioroangele” au ajuns la ora 13.30, multi spectatori, mai ales copii, au renuntat, din lipsa de informatii.

Nici un voluntar nu a fost abilitat sa ofere explicatii. La ora 20.00, a fost programat, la Centrul de Cultura “George Apostu” spectacolul din sectiunea Independent “Tradare”, de Harold Pinter, producator UnTeatru, Bucuresti.

PUBLICITATE

Putinii spectatori prezenti, inclusiv regizorul si actorii, au fost nevoiti sa astepte peste 30 de minute pâna au sosit “oficialii”, astfel ca spectacolul – interesant, cu text, dar fara nerv – a fost apreciat, primind, am aflat ulterior, aplauzele cuvenite.

N-am prins finalul, deoarece, de la ora 21.00, la Beraria cu Noroc (la CORA), urma sa fim martorii si spectatorii spectacolului “Iubirea e un lucru foarte mare”, de Ion Baiesu. Animatie pe terasa, chelnerii nu mai pridideau cu servitul berii, insa despre spectacol nici vorba. Aflu de la un co-producator ca este posibil sa inceapa la ora 22.00.

De altfel, cu toate insistentele mele, nu am descoperit niciun afis de prezentare a evenimentului, doar meniul stabilimentului: ciorba de fasole cu afumatura si gulas.

L-am vazut prin preajma si pe consilierul local Ilie Bârzu, destul de calm, pregatit, si el, sa se deplaseze in centru, pentru concertul de muzica fado, de la 22.30. Conform programului. Aici, niste baieti lucrau la scena. Intreb in deapta, in stânga, la fel ca multi bacauani, când are loc spectacolul. Ma uit dupa un voluntar. Nimic. S-a facut 22.30. Nimic. M-am dus la casa de bilete: inchis!

Era clar ca Rafael Tavarez nu isi va face aparitia. Mai adaug o fraza: spectacolele programate la Penitenciar au fost suspendate, din motive pe care nu le-am aflat. La PUB S4, din lipsa de privitori platitori, scaunele goale au fost ocupate de voluntari. Ziua de duminica a fost salvata de spectacolele de la Teatrul Bacovia: “American Buffalo” (sala mare) si “Cui i-e frica de Virgia Woolf” (Sala Studio), dar mai ales de “Visul unei nopti de vara”, de la Teatrul de Vara.

Trei intrebari de final: cum ajung spectatorii la Centrul de Afaceri “Mircea Cancicov”, unde sunt programate foarte multe manifestari, unele la ore destul de târzii, a doua: care este ratiunea programarii unor manifestari la ora 23.30?

Este o ora inadecvata pentru majoritatea doritorilor de a viziona (fie si gratuit) trupe si actori de valoare. Si ultima: De ce Sectia de animatie a teatrului (trupa valoroasa) nu si-a gasit loc in acest gigantic festival. Si o recomandare: eventualele modificari de program (se intâmpla si la case mai mari) ar trebui anuntate, prin voluntari, din timp, la locul faptei. Din respect pentru comunitatea platitoare, de care s-a facut mare caz.

Vom fi prezenti si la urmatoarele spectacole, evident cu programul in mâna.
Gheorghe Baltatescu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. Nu am vazut niciodata Bacaul , la orele noptii, cu strazile pline de oameni zimbitori, civilizati, bine voitori….atmosfera era, in sfirshit, aceea a unui orash civilizat!
  Multumim D-na Anca Sigartau pentru forta, curajul de a ne scoate macar o picatura din provincialismul cultural al acestei urbe….iar pe cei care circotesc cu venin nici sa nu-i bagati in seama…..v-am vazut aseara, dupa spectacolul de la Catedrala, inconjurata de oameni, flori shi buna cuviintza…asa sa ramineti, zimbitoare si senina
  ..Multzumim…..

 2. de fapt, acest festival nu este de artele spectacolului, cum suna atat de pompos, ci de teatru…e bine si asa, dar ar fi interresant sa vedem la ce le au trebuit atat d emulti bani

 3. Prea multe critici pentru un om care a încercat sa-i scoată pe băcăuani din gramezile de mici si butoaiele de bere oferindu-le in schimb cultura: variata, proaspăta, in fine, altceva!! Si, ca in orice proiect nou , este inevitabil sa nu apară si lucruri negative sau care sa meargă mai puțin bine! Numai cine nu Muncește , nu greseste! La criticat, toți suntem buni!

 4. felicitari doamna sigartau.ati dezmortit orasul .sunt sigura ca editiile urmatoare vor fi .si mai bune .bere si mici se pot consuma in toate celelalte zile

 5. E adevarat ca mai sunt probleme, dar totul e bine cand se termina cu bine!!! Am fost in seara de duminica la Beraria cu noroc. Si desi spectacolul a inceput mai tarziu, a fost savuros!!! Si n-a fost nici o suparare, pentru ca am mai petrecut timp frumos cu prietenii. Si am fost si luni la Centrul de Cultura, unde au fost cateva foarte mici probleme, pe care organizatorii le-au depasit cu succes. O sala mica, arhiplina, cu oameni mai multi decat scaunele pregatite. Cu toate astea, toata lumea a avut unde sa stea si s-a vazut realmente dorinta organizatorilor de oferi oamenilor bucuria acelui spectacol. Spectacol care a fost superb.
  Iar centrul orasului arata superb!!! Cu oameni frumosi, imbracati elegant, zambitori!!! Cu adolescenti si tineri, cu familii cu copii, cu perechi de varsta a doua, ascultand forfota strazii (fara manele si injuraturi).
  Asa ca, haideti sa nu mai fim carcotasi si sa ne bucuram de acest festivat de mare amploare. Poate ca organizatorii sunt putin depasiti de situatie, dar este evidenta dorinta lor de a reusi sa ofere oamenilor momente frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ