Peste doua saptamâni de spectacole, 16 zile de trafic infernal prin oras din cauza inchiderii centrului, zeci de trupe care au evoluat in fata bacauanilor, concerte, animatii stradale, nume mari ale teatrului românesc. Au meritat toate acestea 3,2 milioane de lei, din care jumatate de la bugetul local?

Un festival al Moldovei

Inca de la inceput, Anca Sigartau, initiatorul si directorul Festivalului isi manifesta dorinta ca de acest festival sa beneficieze, in primul rând bacauanii, fie ei stabili sau cei cu rezidenta in alte tari, veniti in vacanta, dar si iubitori ai teatrului din localitatile judetului si din judetele limitrofe.

PUBLICITATE

Evident ca nu exista o situatie clara a musafirilor nostri, insa, de la Casa de bilete a teatrului am aflat ca, inca cu mult timp inainte de debutul festivalului, au fost solicitari de bilete, la ghiseu, prin telefon sau e-mail-uri, din Moinesti, Piatra Neamt, Iasi, Onesti, Sascut, Roman, Galati, Adjud etc. De asemenea, destule persoane din aceste localitati, au retinut bilete la mai multe spectacole, mai ales la piesele care s-au jucat in Sala Mare a Teatrului “Bacovia” si la Teatrul de Vara”. S-a vazut acest lucru, seara de seara, dupa numarul de inmatriculare al numeroaselor masini din judetele invecinate.

Seara sponsorilor

Vineri seara, la Centrul de Afaceri si Expozitii, a avut loc o conferinta de presa, la care au fost invitati artisti, regizori, dar mai ales reprezentanti ai sponsorilor. Au participat si Romeo Stavarache, primar al municipiului, si Vasile Tescaru, viceprimar. Subiectul central a fost finantarea actului de cultura.

Lia Bugnar, actrita, dramaturg, regizor – Bucuresti, independent: “Eu fac milogeala de geniu pentru a supravietui cu un teatru independent, pentru a aduce oameni la teatru. Am venit aici cu sase piese, si ma declar siderata de ce am vazut, de aceea pot sa spun ca cine nu a fost in Bacau, la festival, inseamna ca nu exista.”

Sponsorii, oamenii cu banii, cu notorietatea firmelor, au venit alaturi de festival doar dupa ce s-au convins ca este o treaba serioasa. “Ne-am informat, am stat de vorba cu organizatorii si ne-au convins ca este o investitie serioasa. Ne-am bucurat ca am putut fi alaturi de comunitate, de un act cultural de exceptie”, a spus Cornelia Prigoreanu, Senior Director Group Retail Raiffesen. Aceleasi opinii le-au avut si ceilati sponsori, am retinut ca firmele, bancile sunt dispuse sa investeasca in cultura, doar daca stiu exact pentru ce dau banii: calitate, valoare, seriozitate, profit.

Romeo Stavarache, primar al municipiului: “Anca Sigartau si colaboratorii ei au reusit! Este greu de crezut ce a realizat intr-un timp asa de scurt. Ce a insemnat pentru Bacau acest festival vom vedea mai târziu. Au fost multi bani? Nu stim, insa nu trebuie sa cuantificam cultura, mesajul ei, numai in bani. Festivalul poate fi criticat, laudat, este normal, insa daca majoritatea a fost multumita, noi zicem ca am facut un lucru bun.
Acest festival poate deveni un brand cultural al Bacaului.”

S-a vorbit, s-a scris, se va mai vorbi si se va mai scrie inca mult timp despre Theaterstock Bacau. Suntem liberi sa avem opinii, exista spatiu de manifestare, fie ca suntem pro sau contra. Traim intr-o tara libera.

Partea intunecata a Lunii

Ar fi gresit sa spunem ca Theaterstock a insemnat numai un succes. Au existat suficiente momente de nesincronizare sau chiar in care organizatorii au fost prinsi cu ocaua mica. Multe spectacole au fost amânate sau chiar anulate, totul culminând cu bulibaseala de la concertul Zdob si Zdub care a fost anuntat de organizatori ca si confirmat pâna in ultima clipa ca sa se afle, in final, ca trupa nici nu semnase vreun contract pentru concertul din Bacau.

Un conflict intre actorii bacauani si conducerea teatrului a devenit viral pe retelele de socializare, managerul Teatrului Bacovia fiind acuzat ca a preferat sa promoveze fostii colegi de la Teatrul Bulandra in detrimentul trupei de la Bacovia. In timpul festivalului, un alt conflict a fost declansat de actorii de la sectiunea de teatru independent, care au descoperit ca nu li s-a asigurat masa, fiind nevoiti sa-si plateasca mâncarea din banii proprii. Ulterior au primit explicatii cum ca lor li s-ar fi dat bani mai multi pentru reprezentatii, tocmai pentru a-si plati masa.

Tot in mediul virtual s-au purtat numeroase razboaie intre criticii si aparatorii Festivalului, culminate cu insulte si amenintari. Cristian Ghinghes, autorul blogului Kristofer.ro, a relatat ca o persoana care s-a recomandat a fi consilier personal al Ancai Sigartau i-ar fi contactat parintii pentru a le transmite ca ar avea de câstigat daca tânarul blogger nu ar mai fi atât de critic in privinta Theaterstock. In vreme ce publicul spectator bacauan a platit 30 sau 50 de lei intrarea la spectacole, politicienii si functionarii din administratia locala au primit invitatii gratuite. Publicul a mai reprosat si ora târzie a desfasurarii spectacolelor – 23.30 – in timpul saptamânii, insa organizatorii au spus ca lor li se pare o ora normala.

Theaterstock a umplut hotelurile. Cu actori

Prima editie a festivalului Theaterstock a adus câstiguri insemnate operatorilor de turism, spatiile de cazare din Bacau inregistrând o crestere a cererilor. Doar ca cei care au luat cu asalt hotelurile nu au fost amatorii de teatru, dupa cum au promis organizatorii festivalului, ci chiar actorii sI invitatii eevenimentului. „A fost o crestere cu 50-60 la suta, fata de ce ar fi fost in aceasta perioada, pentru ca, sa admitem, este o perioada slaba pentru noi, de vacante, si in mod clar nu ar fi fost o asa animatie. De exemplu, in weekendul trecut am fost ocupati 100 la suta, in principal, fiind cazati artistii care au participat la spectacolele din cadrul Theaterstock”, a precizat Cezar Ivanof, proprietarul hotelului Decebal din Bacau, una dintre unitatile de cazare cele mai ofertante sub aspectul numarului de locuri disponibile. Au ales aceasta unitate inclusiv participantii straini din cadrul festivalului, cei mai multi fiind francezi, portughezi si spanioli.

Cresteri semnificative au fost inregistrate si la spatiile de cazare de la Hotelul „Dumbrava” din localitate, unde, la fel, au ales sa se cazeze, in special, participantii straini din cadrul festivalului. „Apreciem o crestere de pâna la 30 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, de exemplu. De regula, noi avem turisti din zona de business si abia in toamna obisnuisc sa calatoreasca in acest scop prin Bacau. Evident, acum, avem si turisti straini, in special germani, rusi, cehi sau spanioli”, a declarat Felicia Brejan, directorul Hotelul „Dumbrava” din Bacau.

“Devizul anexat proiectului nu m-a convins ca o parte din bani nu se intorc in pusculita de partid! Cu atât mai mult cu cât la cea de a doua infatisare a proiectului in Consiliu nu am constatat vreo schimbare fata de prima varianta, mai ales dupa ce s-a spus clar in prima sedinta care a fost motivul respingerii lui! In locul doamnei Sigartau, as fi venit cu o detaliere a devizului, pâna la cele mai mici detalii, pentru a contracara o asemenea idee ! Ce a facut doamna, stim cu totii, nu s-a mai prezentat la cea de a doua sedinta, stiind ca masina de vot a PNL-ului va functiona ireprosabil”.

Corneliu Dan Jitariu, consilier local

Spectacole Theaterstock pentru detinutii din Penitenciarul Bacau

In cadrul Festivalului „Theaterstock”, artistii au ajuns si in Penitenciarul Bacau pentru a juca in fata celor inchisi aici. Au fost trei zile de program care au cuprins spectacolele „Cum m-am lasat de gândit”, de Hannes Stein cu Anca Sigartau si 1Q Sapro, „London Escort”, de Valentin Bolat cu Valentin Braniste si „O familie fericita”, de Valentin Bolat, cu Alina Neagu si Valentin Braniste. Detinutii au avut astfel ocazia sa ia parte la acest eveniment de anvergura pregatit de Teatrul Municipal Bacovia si derulat in perioada 1 – 16 august in sali de teatru, in aer liber si chiar si in spatiul de detentie.

Politicienii cu invitatii gratuite, bacauanii, cu bilet platit

Desi se convenise ca toate locurile de la spectacole sa fie disponibile doar pe baza de bilet, conducerea teatrului a fost acuzata de consilierii locali ca a subminat aceasta decizie si a aruncat in dreapta si-n stânga cu invitatii gratuite. La sedinta extraordinara de consiliu de vineri, Neculai Cechita (PNL) i-a cerut socoteala managerului Anca Sigartau pe aceasta tema: “Ne-am trezit cu teancuri de invitatii din partea primarului al carui nume nu vreau sa-l dau. Doamna Sigartau, ati stiut de aceste invitatii? Ca la anul poate aprobam doar jumatate din buget. Vrem sa stim daca i-ati facilitat ceva domnului primar pentru ca ma simt jignit”. Directorul teatrului a spus ca nu face politica si nu sustine vreo campanie electorala a cuiva. “Aveti dreptate cu invitatiile, dar a fost o prima editie si nu stim daca va mai fi o a doua. Invitatiile au fost cerute de sponsori si mi s-a parut normal sa le acordam”. Ea a dat de inteles ca dupa ce lumea a inceput sa afle ca sponsorii au primit invitatii gratuite, au inceput sa apara tot mai multe solicitari.

Maia Morgenstern: actrita, director al Teatrului Evreiesc de Stat, Bucuresti: “Ma incearca un profund sentiment de invidie, sunt invidioasa pentru ce se intâmpla acum, aici, in Bacau. Era nevoie, cu toate cutremurele si cataclismele de care s-a vorbit si se va mai vorbi, de acest festival. Este nevoie de teatru ca de apa, ca de aer.”

Serban Puiu, regizor a doua spectacole din festival: “Pentru mine, pentru Teatrul «Elisabeta», a fost o bucurie sa jucam in Bacau. Am fost foarte fericiti când am vazut o sala plina de 1800 de locuri, si nu in una, ci in doua zile. Sunt inerente nesincronizarile, la o asemenea dimensiune apar probleme, insa important este ce ramâne, cu ce ramân oamenii.A fost extraordinar, daca ne gândim ca acesti oameni au platit biletul, care nu a fost deloc ieftin. Nu ni s-a mai intâmplat. Bravo Bacau!”

Alexander Hausvater, regizor: “Teatrul, teatrul contemporan, nu numai de la noi, dar cu precadere cel din America de Nord, din Nordul Europei si Asia, a devenit o afacere, un bisnis. Statul investeste tot mai putin in cultura, astfel ca un segment important al ei, cum este teatrul, trebuie sa-si construiasca politica repertoriala, manageriala, plecând de la bani, de la profit. Si lucrurile merg.”

Ion Caramitru: director al Teatrului National Bucuresti: “Am ramas uluit, este miraculos. Suntem deja gelosi pe Bacau. Sa aduci intr-un oras, intr-un timp asa de scurt, atâtea trupe, teatre, spectacole, mai ales din alte tari, ca sa nu mai vorbim de cele din tara, pare de domeniul incredibilului. S-a vazut aici o ascunsa foamete de teatru. De la anul se va implica si UNITER in acest festival. Este mare lucru ca autoritatile locale au fost total alaturi, altfel nu se putea, alaturi de initiativa acestui proaspat director de teatru si, nu din complezenta, cred ca li se cuvine o reverenta, o afirma un om care stie ce spune.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

52 COMENTARII

 1. Una peste alta, festivalul a fost un succes, v-o spune unul care a fost in fiecare seara la piese cu bilet platit. Uitati-va ce spun Caramitru, Maia Morgenstern sau Lia Bugnar, oameni care conteaza. Majoritatea criticilor vin de la nemultumirea ca autorii lor n-au luat parte la impartirea “cascavalului”, fiindca, pentru sfertodocti, la asta s-a rezumat festivalul: la impartirea banilor. Felicitari, Anca Sigartau, de-abia astept editia a doua !

 2. sunt foarte multe finantari europene pentru astfel de manifestari. este o greseala sa mai suportam din bugetul bacaului activitati culturale , de altfel laudabile. la primarie exista o directie de accesare fonduri. daca nu stiu sau nu vor sa stie, sunt altii care pot aduce finantari pentru asa ceva. un consultant ia pana in 10% din valoarea atrasa. consilieri municipali minunati, TREZITI-VA.

 3. Citind articolul imi dau seama ca in afara de niste consilieri locali cu mintea ingusta, oamenii de teatru si de cultura au apreciat acest festival. Probabil domnii consilieri si-au bagat unghia in gat ca nu le-a iesit si lor o manevra, o combinatie, sa mai aduca tiribombe, manele si tiganeala in centrul orasului pe bani multi. Niste oameni de nimic…!

 4. Apreciez pozitiv manifestarile cu lipsuri si reusite, dar…cat din incasarile de la casa de bilete se intoarce la bugetul local pentru a continua cu lucrarile nefinalizate si care toaca nervii bacauanilor? Daca investitia a fost o reusita…..editia urmatoare are asigurata 60% din finantarea viitoare…nu-i asa?

 5. Mai puteti adauga:

  – postaci platiti de organizatori ca sa-i injure pe cei care criticau festivalul

  – sute de sclavi numiti “voluntari” care sa umple salile si sa aplaude la piesele la care nu veneau spectatori

  – schimbari in program dupa cum le venea organizatorilor pe chelie

  – si nu in ultimul rand: Theaterstock nu a fost decat un Festival de la Sibiu resapat si mai saracacios, ca pentru un oras in ruine, cum e Bacaul.

  Ne va spune, oare, dna Sigartau, cat a incasat din onorariile de la Festival? Ca suma ar explica pofta de cultura a domniei sale…

   • Pitigoi e plodu’ lu’ ma-ta! Eu am venit cu niste idei. Tu ai venit ca boul sa spui ca “e ceva nou” si, prin urmare, trebuie sa fie neaparat bun.

    Dar nu ma mira atitudinea asta. Ca vad ca s-a dat ordin de zi pe unitate sa laudati festivalu’. ca sa se mai faca si la anu’ pentru ca s-au invatat unii sa bage in buzunar miliardele.

    • un control medical ar fi recomandat pentru tine, desi sunt sanse mari sa fie fara folos. la felul cum te-ai exprimat aici, este clar ca ai o mare problema. mai bine mergi pe camp, in spatele aeroportului si vorbeste singuri, nu mai deranja si pe altii. unde ai mai vazut tu asa un festival? pe coclaurile unde ai crescut? probabil esti abonat la localul de langa teatru, casa manelelor, si mori de oftica…16 zile nu ti-ai putut parca masina in buricul targului…nici nu imi imaginez ce suferinta te-a incercat…

     • Tu esti prost sau doar te prefaci? Eu vorbesc de nereguli ale organizatorilor, tu o dai inainte cu “ce festival frumos a fost”!

      Ai ceva de comentata fata de faptul ca din bani publici s-au platit zeci de postaci care sa scrie in fiecare zi pe facebook ce festival frumos este? Sau sa-i injure pe cei care criticau problemele organizatorice?

      Ai ceva de comentata fata de zecile de copii pusi sa faca “sluj” in fata invitatilor si sa faca figuratie pe gratis desi bani s-au alocat suficienti?

      Ai ceva de spus fata de sumele pe care madam directoare le-a bagat in buzunar in ciuda faptului ca ar putea fi la mijloc un ditamai conflictul de interese din moment ce ea semneaza alocarea banilor si tot ea semneaza de incasare?

      Ba, idiotule, nimeni nu spune ca nu e bine sa se faca si cultura. Dar numai prostii nu vad ca, sub pretextul ca se face cultura, unii si-au bagat mainile pana la cot in buzunarele noastre!

     • Ma Popescule, da’ parca nu-ti placea Desteptarea! Acu vii cu comentarii? Bâști de aici javră jegoasă! Cand fura Stavarache cu tine de brat la Ziarul de Bacau nu mai erai revoltat?

  • “(Pitigoi e plodu’ lu’ ma-ta! Eu am venit cu niste idei. Tu ai venit ca boul sa spui ca “e ceva nou” si, prin urmare, trebuie sa fie neaparat bun.)”

   Unul care foloseste cuvintele ca tine este un incult care se vrea destept,apeletivele pe care le folosesti ti se potrivesc de minune…..Prin deductie logica se vede ca d-na Anca Sigartau a facut un act de cultura ,dar cum sa se prinda de unul ca tine……ori esti platit sa improsti cu noroi ori esti un ziarist care se crede fenomenal………..

 6. O intentie buna care se transforma pe parcurs.
  Daca bibliotecarul nu ar comenta ar fi si mai bine.Sa nu mai murdareasca si munca acestor oameni.
  La inceput s-au cerut niste bani de la CL si probabil ca acolo era trecut cat si cum se aloca pt fiecare trupa participanta.
  Ce s-a intamplat cu banii pentru acele trupe care nu au mai ajuns?De ce nu au ajuns?
  Ar fi f corect daca acel “domn consilier” de la teatru ar iesi in presa sau pe fb ( ca este mai la moda) si ar prezenta cifrele detaliate pe capitole cu nume si prenume care sa arate cum s-au cheltuit banii.
  S-ar inchide multe comentarii.
  Sincer nu cred ca se va intampla asa ceva.

 7. Singurul minus al acestui eveniment a fost orarul pentru spectacole. Am participat aseara la “inchidere” si vreau sa va spun ca nu a mai vazut Bacaul ceva atata de original si deosebit. Nu vorbim de nu stiu ce trupe care sunt sau nu pe placul cuiva. Vorbim de ceva original care a atras foarte multe familii cu copii. Imi doresc din tot sufletul ca Bacaul sa beneficieze de ceva atat de inedit si frumos in fiecare an. Daca s-ar organiza anual Theaterstock, si ar fi promovat mult mai bine, am pune in evidenta mult mai bine acest oras. O ora mai acceptabila ar fi insemnat si mai multe familii cu copii insa speram ca prin experienta dobandita in anii viitor sa ne bucuram la maxim de o idee inedita. Nu exista comparatie intre Zilele Bacaului si Theaterstock, Theatherstock meritandu-si fiecare banut. Multumim Anca Sigartau!

 8. Felicitari organizatorilor, artistilor, finantatorilor. Este o actiune care duce Bacaul, cu un pas inainte.Cei care critica, o fac din prostie si din dorinta de a cistiga niste bani, din prostie.

 9. Am citit articolul si intr-adevar ceea ce e romanesc nu piere: unii cu invitatii altii cu bani! Eu unul nu am vazut prezentat festivalul pe niciun post de televiziune, nu se merita aceasta? Cat despre program, nu stiu ce sa zic, dar pentru un oras ca al nostru poate cam slab organizat, pe sistemul”merge si asa”, cred ca daca se desfasura asa in Sibiu sau intr- un alt oras poate era sanctionata organizarea, pe alocuri haotica si de ce nu lipsita de profesionalism. Vrem mult si prost.Dar daca era doar o saptamana si totul la superlativ??? Poate a doua editie va fi altfel regandita! E pacat sa nu eliminam greselile! Asa am ajuns cunoscuti si noi , moldovenii, printr- o Doamna a teatrului romanesc!

 10. Dimpotriva,mai vrem!Cultura asigura sanatatea spirituala a oricarui om care stie sa o aprecieze.ca n-a fost totul perfect,mi se pare ceva normal.Poate se mai organizeaza ceva asemanator si la toamna fiindca eu nu am prea prins multe piese fiind mai mult plecata.

 11. Cu siguranta acest festival a meritat pentru iubitorii de teatru, de spectacol, de frumos. Am participat la cel putin 7 piese de teatru si mi-a placut jocul actorilor, aprecierea acestora din partea publicului. Felicitari doamnei Anca Sigartau pentru efortul depus, pt. daruire si pentru ca timp de 2 saptamani atat de multi bacauani au respirat teatru, spectacole stradale.

 12. Vreau sa cred ca acest festival va reuni si anul viitor valori ale teatrului international . A fost un eveniment cultural extraordinar si dorim sa fie repetabil.BRAVO ANCA SIGHEARTAU!

 13. De obicei in anii din urma, la inceputul lunii august se desfasura in Bacau un alt festival. Ni i-am retinut numele dar avea mai mult cu consumul de produse alimentare decat cu muzica pentru ca am mari indoieli ca acolo se canta live. Vedete facute intr-o noapte pe hituri copiate din afara si cu interpretari prelucrate in studio. Asta este muzica din zilele noastre. Ni se baga pe gat niste piese pana ne plac iar in acest timp ne priveaza de ceea ce am dori sa ascultam. La fel este si in teatru. Doamna SIgartau a aratat ca se poate si la noi. Nimic nu este perfect. De aici incepe construirea experientei in administrarea actelor de cultura. Nu sunt cuvinte pentru a-i multumi. Dl. primar Romeo Stavarache, primar am inteles ca a delarat: “Anca Sigartau si colaboratorii ei au reusit! Este greu de crezut ce a realizat intr-un timp asa de scurt”. Pai, bine, domnule primar, a fost o perioada cand si dumneata ai aratat ca se poate, acum… cu parere de rau spun cateva din nemultumirile mele care cred ca sunt si ale altora: finalizarea strazii Milcov, finalizarea Stadionului, finalizarea strazii Stefan cel Mare (micii afaceristi care au vad la strada sunt ingropati), deschiderea Spitalului Municipal (asa am fost anuntati in ultima campanie electorala). Deocamdata atat. Genul de raspuns ca au fugit patronii cu banii nu va absolva de vina. Primaria avea datoria sa ceara garantii si sa verifice firmele care urmeaza sa presteze servicii catre municipalitate.

 14. O , da , cu siguranta A MERITAT ! Si ca sa merite din plin , trebuie continuat ! Actul de cultura merita sacrificii . Trebuie sa se invete din greseli , pentru ca ele sa nu se mai repete , si anul viitor va fi mai bine , si tot asa … Sigur nu va fi niciodata perfect , doar perfectibil .. Dar sa fie . Gustul pentru cultura se dezvolta . Si este mult de lucru in sensul asta …

 15. Nu ma intereseaza aspectul financiar in mod deosebit…dar da, Bacaul are nevoie de astfel de evenimente, Bacaul are nevoie ca locuitorii lui sa vada si altceva si sa inteleaga ca distractia poate sa vina si dintr-un alt registru decat cel al gratarelor pe care sfaraie mici si carnaciori….Bacauanii au nevoie de cultura si culturalizare…..Si sincer, decat furt pe fata, prefer furtul ceva mai inteligent, cu beneficii si de partea pagubitului… De reprosat, as reprosa faptul ca invitatii au primit tot cei care isi permit sa mearga chiar si la Bucuresti (sau Londra!?) sa vada o piesa de teatru, orele foarte tarzii ale evenimentelor stradale si lipsa de promovare a spectacolelor (cu mai multe detalii, modalitati de achizitionare a biletelor si preturi)….La un moment dat, am avut senzatia ca era un eveniment public dar in acelasi timp secret…. Sper sa existe si o a doua editie, cu mai putine scapari…Felicitari oricum!

 16. observ aici mai multe comentarii care urmaresc acelasi tipar: bacauanii sunt prosti (desi au finantat aceasta manifestare) si trebuiesc culturalizati cu fortza ca pe vremea lui nea’ ceashca…

 17. Sunt curios care este parerea ta despre orasul Sibiu, si festivalul de teatru de acolo are un buget de 9 mil de euro, fata de 0,6 mil euro cat s-a investit in Bacau. Conform ideii tale acolo chiar se cheltuie bani ca sa fie culturalizati cu forta. Eu nu incerc sa jignesc pe nimeni, dar acest festival a fost facut si din impozitele celor care ne-a placut evenimentul, iar daca spunem ca ne-a placut suntem facuti postaci, ca sa ramana doar parerea celor carora nu le pasa de educatie si cultura.

  • Am vaga impresie ca inainte sa faca festivalul, cei de la Sibiu si-au reparat intai strazile. Stiu ca n-au legatura strazile si teatrul, ca banii vin din alocari bugetare diferite, dar un om sanatos la cap nu se apuca de teatru cand are orasul vraiste. Sunt niste prioritati de bun simt.

   In al doilea rand, bugetul festivalului de la Sibiu este, in majoritate, din surse private, nu din bani publici.

   In al treilea rand, este vorba de transparenta: daca tot s-au dat bani publici, vrem sa stim unde s-au dus. Or, coducerea Teatrului a refuzat in permanenta sa vorbeasca despre destinatia banilor.

   Putem in aceste conditii sa presupunem ca o buna parte din bani au intrat in niste buzunare private?

 18. Unul dintre cele mai frumoase evenimente culturale la care am participat in micul meu oras.. frumos! A meritat. Bravo, Anca Sigartau! Piese de teatru de calitate, reprezentatii inedite intr-un oras care are tata nevoie de cultura! Si vorbind de bani, cum a spus cineva mai sus..sa mai fie ceva si de partea pagubitului intr-o lume asa de corupta.

 19. @Luminita probabil ca Sibiul a atras si fonduri europene pentru astfel de manifestari culturale. Bacaul arata ca un santier infinit. As fi vrut sa vad astfel de evenimente si pe strazile Milcov sau Stefan Cel Mare (au inchis si centrul 2 saptamani, cand se putea opri criculatia punctual)

 20. Nu cred ca au sens discutiile in contradictoriu cu persoane care, probabil, nu au fost la nici o piesa de teatru… daca ar fi participat, cu siguranta plecau dupa jumatate de ora de Furtuna TNB si 5 minute de Furtuna a lui Purcarete…

  Mie mi s-a parut extraordinar ce s-a realizat in Bacau in cateva luni si cu un buget foarte mic avand in vedere vedere calitatea si numarul spectacolelor. Ar fi foarte interesant sa stim ce au de spus cei din HORECA – dupa spectatori au fost principalii beneficiari si poate ca cifrele ar da o imagine a impactului economic pozitiv pe care un astfel de eveniment il are in societate.

  In cele 2 saptamani m-am simtit ca in concediu desi am lucrat si eu si sotia 9- 10 ore pe zi.
  Ce sa zic, sunt oameni care daca au mancat la restaurant Hamlet au impresia ca l-au inteles pe Shakespeare (s-au sa zic “l-au fumat”?) si daca fac referire la un album Pink Floyd au IQ ul peste medie… limbajul folosit in reactia la critici a fost clarificatoare.

 21. o manevra disperata a lui stavarake de a-si mai asigura inca 4 ani ca primar… vad ca sunt destui admiratori si sustinatori pe aici… iar ca sugestie, la anu tot asa prin august cand e traficul supraaglomerat!
  imi pare rau dar nu l-am onorat cu prezenta mea…

 22. Nimic de zis. Ar fi putut sa coste si un miliard de lei. Singura observatie insa. Intr-un oras unde bacauanul simplu nu poate deschide o expozitie de arta intr-o galerie de Stat, fiind astfel eliminat din viata artistica, ne mandrim ca facem un spectacol atat de mare pentru acelasi cetatean. Ceva este putred si acea putreziciune sta in mainile acelorasi care aproba fondurile cu preferinta… Pentru cetateanul artist, nemembru in Uniunile de Arta, Tot acest calvar teatral nu este altceva decat o mare gogorita. Asta inseamna ca suntem atat de bine manevrati si suntem serviti cu resturile culturii ceausiste…

 23. …nu am vazut atatea reactii negative la toate hramurile si asa zise festivaluri ale berii care au manelizat Bacaul….Trafic infernal ??? Oricum ar trebui inchis traficul in centrul orasului … Trebuie sa ne obisnuim ca atat este orasul , iar strada aceea nu este pentru masini … nu se descongentioneaza mare lucru trecand pe ea … doar ca trebuie sa iti lasi masina mai la distanta de terasa sau magazinul la care ai treaba …Bacaul e un oras mic … daca ar mai fi si turistic ce s-ar intampla ???
  P.S. Nu cred, ”domnule” MAgirescu Florin , ca v-a simtit cineva lipsa…. din contra , mai putine coji de seminte de maturat …!

 24. Of, Doamne, cat suntem de departe si de ingusti la minte!

  Toata lumea are dreptate in felul ei, chiar si cei care spun ca ar fi trebuit intai pavate stazile, chiar si cei care spun, fara sa fi asistat, ca nu a fost un eveniment oportun.

  Cu toate acestea, cateva precizari se impun:

  – trebuie sa ne mandrim ca in Bacau a putut avea loc un astfel de eveniment, ca au fost atatea persoane care au vizitat orasul si care cu siguranta nu ar fi venit ca turisti.

  – oamenii au invatat ca putem sa ne simtim bine si fata scene pe cares a evolueze “artistii momentului”, fara sa aven 247 de tonete cu moristi, ciocane gonflabile sau chineziseme;

  – ar fi trebuit amplasate toalete publice si chioscuri cu produse alimentare si bauturi nonalcoolice, avand in vederee ca mai toate magazinele din zona au fost inchise

  – voluntariatul trebuie apreciat si este un lucru necesar in dezvoltarea fiecarui adolescent.

  Ganduri bune, felicitari organizatorilor, cu sugestia ca data viitoare sa incesce sa programeze evenimentele, cel tarziu pana la ora 22.30, asa cum se intampla in toate tarile civilizate, spre care, sper ca tindem si noi!

 25. @cat suntetem de departe, @a meritat!!!!!, @un bacauan @o studenta @Luminita @Irina @ …@Sandu @Taviana @Cititorul @Sorin @Andreea faptul ca iti schimbi des nickname-ul… nu te face mai credibil(a)!

 26. Cum se face ca tu vezi doar postaci si doar partile rele ale festivalului. Te comporti doar ca un ziarist sau blogger care este platit sa atace, pentru nu stiu ce partid, care ar dori ca fondurile sa nu mai fie pentru cultura, ci doar pentru niste proiecte din care ei sa poata fura. Nu zic ca nu trebuie expuse si partile rele, foarte bine, pentru ca asa devii mai bun. Sunt companii care platesc firme specializate sa le faca aceste analize,sa le testeze angajatii, serviciile, pe bani buni. In cazul teatrului Bacovia, primeste aceasta analiza gratis, si poate imbunatati. Dar totusi sa scrii ca ziarist sau blogger doar de rau, sa ignori si partile pozitive, e clar ca iti incalci datoria de a informa oamenii si doar vrei sa manipulezi. De ex in ziarul de bacau, nu au pomenit nimic despre festival, spectacole ci doar de trupa zdob si zdub ca nu a venit, si in titlu de scandal.

  • Pai normal ca doar Ziarul de Bacau a fost folosit de SPAGARACHE ca sa FURE!! Ei scriau doar ce vroia primarul si apoi santajau pentru bani sa dea publicitate si sa-i bage nasosu in buzunar. De aia va sta ani buni la puscarie.

 27. DA. A meritat !
  Intr-o societate in care incultura a ajuns “virtute”, festivalul a fost o raza de lumina si speranta ca nu suntem pierduti intr-o lume a hramurilor, sarbatorite doar cu bere si manele.
  Felicitari organizatorilor, indiferent de “culoarea lor politica” !

 28. Da a meritat! A meritat toate cheltuielile si efortul. Din pacate nu am vazut in tot acest timp decat un francez montand o scena langa Moldova. Spectacolul a fost fantastic. L-am auzit rostind ceva printre dinti. Si asta a insemnat pentru mine cheltuiala de 3,2 mil lei. Sper ca la anul francezul sa rosteasca macar doua replici. Desi ma consider si eu putin artist si am mancat cultura pe paine 45 de ani, modul cum au fost tratati artistii locali, in tot acest timp, autoritatile si organizatorii, m-a indepartat de orice chemare sufleteasca catre evenimentul cometa. Le era greu sa organizeze macar prin voluntariat la nivelul strazii, sau a catorva spatii de expozitie, o participare a bacauanilor prin expozitii, dansuri, muzica…? A fost un spectacol doar pentru bucuresteni si echipa de organizare si finantare, in rest au fost doar afaceri: bilete, finantari de la buget si ceva sponsorizari, caci numai despre asta s-a vazut la Tv. Pentru replica francezului, as vota un fond de finantare cel putin dublu pentru la anul!

LĂSAȚI UN MESAJ